Фермери Локачинського району зможуть отримати державну підтримку

29 Листопада 2018, 15:00
Фермери Локачинського району зможуть отримати державну підтримку 805
Фермери Локачинського району зможуть отримати державну підтримку

У Локачах відбувся семінар-нарада у райдержадміністрації на якій обговорювали умови отримання державної підтримки для фермерських господарств.

Захід пройшов 28 листопада, – повідомляє сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації.

На нараді спікерами виступили директорка Волинського відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств Світлана Соколовська, начальниця відділу розвитку сільських територій департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Оксана Шпак, регіональний координатор проекту «Аграрні розписки» Сергій Мазурик, начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Ярослава Дмитришин та начальник районної державної лікарні ветеринарної медицини Анатолій Левицький.

Учасників семінару вітали голова райдержадміністрації Віктор Дудечко та голова районної ради Володимир Мазурок

Відповідно до постанови на фінансову підтримку розвитку фермерських господарств на неї можуть розраховувати фермерські господарства, у яких чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік становить до 20 млн грн (раніше було 15 млн грн). При цьому площа землі сільськогосподарського призначення, що має перебувати у власності чи користуванні – необмежена (раніше було до 500 га).

Запровадили нову форму державної підтримки для новостворених ФГ (п. 111 Порядку № 106). ФГ, протягом перших трьох років після створення (реєстрації в ЄДР) можуть отримати бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь (1 га). Субсидія надаватиметься один раз на рік виключно для провадження сільськогосподарської діяльності в розмірі 3 000 грн на 1 га, але не більше 60 000 грн (тобто за 20 га). У 2018 році таку субсидію зможуть отримати ФГ зареєстровані в ЄДР після 1 січня 2016 року.

Запровадили і нову форму державної підтримки для інших ФГ (п. 112 Порядку № 106)

ФГ (крім новостворених) у 2018 році можуть отримати бюджетну субсидію у розмірі 5,5 прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня, в розрахунку на одного члена ФГ (який станом на 1 січня 2018 року був і на період отримання бюджетної субсидії є членом ФГ).

Наприклад, якщо згідно статуту ФГ та даних ЄДР членами ФГ є дві особи, то ФГ отримає 19 382 грн (9 691 грн х 2), а якщо три, то – 29 073 грн. Якщо ж членів ФГ чотири особи, то воно мало б отримати 38 764 грн, але через обмеження сума субсидії для такого господарства становить 30 000 грн.

Розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня, виділених на ці субсидії, є Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

Хто приймає документи? Регіональне відділення Укрдержфонду (Луцьк пр.Перемоги,14, Соколовська Світлана Іванівна 0673325118, 0955878402).

Для отримання субсидії слід подати заявку і такі підтвердні документи:

  • копію статуту ФГ;
  • відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою;
  • копію фінансового документа, що підтверджує наявність чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік (для ФГ), копію фінансового звіту за останній квартал - для ФГ, які зареєстровані в поточному (2018) році (нововведення);
  • довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи доходів і зборів,
  • згоду ФГ щодо надання Мінагрополітики інформації, яка становить банківську таємницю або містить персональні дані.

     Граничний термін подання документів Волинському відділенню – 5 грудня 2018 року, Укрдержфонду – 10 грудня 2018 року.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024