«Закривати відділення не будуть, а пенсії та періодику принесуть у кожну хату», – директор Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта»

28 Листопада 2018, 20:18
«Закривати відділення не будуть, а пенсії та періодику принесуть у кожну хату», – директор Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта» 1984
«Закривати відділення не будуть, а пенсії та періодику принесуть у кожну хату», – директор Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта»

Нинішня ситуація в «Укрпошті», коли для стабільної роботи не вистачає 1,2 мільярда гривень, це лише наслідок того, що накопичувалися роками, проте новий підхід до роботи вже дає позитивні результати.

Про це розповів директор Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта» Іван Шевчук  під час «круглого столу» «Укрпошта» і медіа: як знайти компроміс?», що відбувся 26 листопада у Палаці культури Луцька.

На заході головні редактори волинських журналів і газет разом з директором волинської пошти і народною депутаткою Іриною Констанкевич обговорювали ситуацію на «Укрпошті»: чи «виживуть» друковані ЗМІ, якою буде передплатна кампанія у 2019 році і як волиняни отримуватимуть пенсію через пошту.

Нагадаємо, що за останні два роки тарифи ПАТ «Укрпошта» на передплату та доставку друкованих видань підвищилися на 100 відсотків. Керівництво «Укрпошти» вже заявило про те, що планує по всій території України закрити 5-7 тисяч відділень у сільській місцевості  з 1 січня 2019 року. Через це передплатники почали боятися  передплачувати улюблені газети і журнали.

Яка насправді ситуація в «Укрпошті», пояснив присутнім директор волинської пошти Іван Шевчук:

«В «Укрпошти» склалася непроста ситуація тому, що держава замовляє у підприємства ряд послуг, але за них не платить ні копійки. Насамперед ідеться про доставку пенсій. Раніше «Укрпошта» виконувала цю послугу за тарифом 3,56%, потім його зменшили до 1,56%, тож замість працювати на прибуток, підприємство з 2004-го несло збитки, які лише за нинішній рік становлять 1 мільярд гривень.

Крім того, за часів «папєрєдніків» численні суми, зароблені «Укрпоштою», або нераціонально використовувалися, або просто розкрадалися. Відтак не виділялися гроші ні на якісні авто, ні на поточний ремонт транспорту і приміщень. Та що там: не було грошей навіть принтера купити. Тому нинішня ситуація в «Укрпошті», коли для стабільної роботи не вистачає 1 млрд 200 мільйонів гривень, – це лише наслідок того, що накопичувалися роками», – зауважив Іван Шевчук.

Зважаючи на таку ситуацію і задля недопущення закриття відділень поштового звʼязку, Верховна Рада вже погодила виділення у 2019-му півмільярда гривень на підтримку «Укрпошти». Та й керівництво національного оператора звʼязку зауважує: новий підхід до роботи вже дає позитивні результати.

«У містах і селищах, де є по дві і більше тисячі жителів, нам вдалося компʼютеризувати поштові відділення по всій Україні. А це 1 600 населених пунктів! По областях закупляють нові авто, в тому числі – для оперативного розвезення посилок. На багатьох відділеннях зʼявилася можливість розрахунку через термінал», – перерахував успіхи директор волинської пошти.

Як взірець для наслідування назвав Іван Шевчук поштове відділення у селі Гораймівка Маневицького району Волині. Воно працює у великий «плюс», оскільки активно займається передплатою друкованих ЗМІ та зуміло налагодити дієву співпрацю з місцевою владою, тож тепер усі платежі сільради «йдуть» через цю пошту. Приміщення ВПЗ там теж відремонтували, навіть бруківку поклали, бо до покращення умов роботи обʼєднали зусилля і Волинська дирекція, і колектив відділення, і громада.

Круглий стіл
Круглий стіл

Хоча ще місяць тому керівництво «Укрпошти» не виключало закриття збиткових поштових відділень, а відтак – і скорочення їхніх працівників, утім сьогодні питання вже не стоїть так гостро. Великою підтримкою в питанні прибутковості сільських відділень Іван Шевчук назвав передплату газет і журналів місцевими жителями.

«Минулий рік передплата періодики дещо знизилася. І це, до речі, не волинська чи українська, а загальноєвропейська тенденція. Але, сподіваюся, цього року ми попрацюємо активніше й надолужимо торішні показники.

 Між іншим, сільські жителі, котрі вболівають за долю їхнього відділення пошти, мають допомогти листоношам працювати не у збиток. Адже що більше газет і журналів буде виписано, що більше комунальних послуг через пошту оплачено і посилок переслано, то вищий дохід матимуть поштарі», – зауважив Іван Шевчук.

За його словами, в «Укрпошті» будуть робити все можливе, щоб у найближчі два роки всі відділення продовжували працювати і щоб листоноші лишилися з роботою.

Підсумком круглого столу стало головне: впродовж усього 2019-го пенсію та газети будуть доставляти в кожну хату.

А щоб і в майбутньому унеможливити закриття пошти по селах, народний депутат Ірина Констанкевич пообіцяла свою підтримку в цьому питанні у стінах парламенту. А всі головні редактори підписали спільне звернення до премʼєр-міністра та Президента України з вимогою не допустити закриття сільських відділень поштового звʼязку.

Оксана БУБЕНЩИКОВА

Коментарі
29 Листопада 2018, 13:55
Нехай Шевчук не розказує у Луцьку за "попередніків", нехай розкаже чого його не призначили керувати дирекцією у Рівному (як захоплював посаду у Рівненській дирекції), про його "ділішки" там, чого вигнали з міліції, про те як возив тітушок на Майдан і заробляв гроші, про свою зарплату на посаді директора і зарплати листонош! Нехай розкаже!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024