Реформи, кошти та добробут: на Волині відбувся бізнес-форум

29 Листопада 2018, 13:04
Реформи, кошти та добробут: на Волині відбувся бізнес-форум 1073
Реформи, кошти та добробут: на Волині відбувся бізнес-форум

В Іваничівському районному центрі зайнятості 28 листопада відбувся бізнес-форум на тему: «Співпраця задля успіху».

Мета форуму – сприяння ефективності зайнятості населення як основного фактору самодостатності громад, перспективи розвитку територій, – інформує сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації.

Представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівники ринкоутворюючих підприємств району  форуму ознайомились із презентацією директора Волинського обласного центу зайнятості Романа Романюка: «Служба зайнятості для розвитку територій. Ваші потреби – наші можливості».

Опісля перед учасниками заходу виступила керівник виконавчої гілки влади у районі Лілія Кревська, яка говорила про ефективну взаємодію державних органів з органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання задля успішного здійснення реформ у сфері децентралізації та  покращення добробуту жителів району.




Очільниця райдержадміністрації озвучила, що у січні-жовтні 2018 року до зведеного бюджету району надійшло 208 709,5 тис.грн., в тому числі, до загального фонду 205 925,7 тис.грн., спеціального – 2 783,8 тис.грн. Так як, у районі утворили чотири ОТГ: Литовезька, Павлівська, Поромівська сільські та Іваничівська селищна ради доходи районного бюджету зменшились більш, як на 80 відсотків, що у сумі становить 33,9 млн гривень. У 2018 році  власні доходи районного бюджету складають 8,7 млн гривень.

«Слід зазначити, що ОТГ не надають належний обсяг субвенції на співфінансування видатків з утримання районних установ. Додаткова потреба у такому співфінансуванні, за розрахунками розпорядників коштів, у ІУ кварталі становить 2,2 млн.гривень.

Крім того, бюджети ОТГ отримують медичну субвенцію з державного бюджету але не передають в повній мірі на утримання Іваничівської ЦРЛ, що також призводить до незабезпеченості в коштах на заробітну плату з нарахуваннями районної лікарні.

Так, за рішеннями Поромівської і Литовезької сільских рад частина медичної субвенції передається бюджету м.Нововолинська (за місцем одержання медичної послуги) на утримання міської лікарні. У 2017 році було передано 1 487,0 тис грн субвенції (по 50% від обсягу субвенції) і у 2018 році передається 1 748,5 тис грн (Литовеж 25%, Поромів 50% від обсягу  медичної субвенції).

У листопаді з державного бюджету одержано у субвенцію, зокрема, 4 821,0 тис грн медичної субвенції для виплати заробітної плати з нарахуваннями у листопаді - грудні працівникам районної лікарні і ЦПМСД; 459,0 тис грн додаткової дотації на оплату енергоносіїв районною лікарнею і ЦПМСД; 241,4 тис грн додаткової дотації на видатки загальноосвітніх шкіл, зокрема, 103,1 тис грн на зарплату з нарахуваннями та 69,5 тис грн на оплату енергоносіїв», - зазначила Лілія Богданівна.

Йшлося також про те, що У процесі здійснення адміністративно-територіальної реформи в районі утворено 4 об’єднаних територіальних громади, в яких вже відбулися перші місцеві вибори: Литовезька, Поромівська, Павлівська сільські (у грудні 2016 року) та Іваничівська селищна  ОТГ (у жовтні 2017 року). Залишаються необ’єднаними 8 сільських рад (23 населених пункти, 27 % населення, 18 % території району).

З впровадженням Закону України від 9 лютого 2017 року № 1851-VIII «Про внесення Змін до деяких законів України щодо добровільного приєднання територіальних громад» стало можливим приєднання сільських рад до вже утворених ОТГ. Відповідно, в районі розпочато процес приєднання до 2 ОТГ: до  Поромівської -  Морозовичівської та Старолішнянської сільських рад, до  Павлівської - Милятинської, Радовичівської та Колонської сільських рад. Додаткові місцеві вибори призначено на 23 грудня 2018 року.

«Окрім цього, значну підтримку у цьому році від держави отримали сільгоспвиробники різних форм власності. Це  дотації на утримання корів, вирощування молодняка, часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, часткове відшкодування вартості закуплених саджанців. Всього, станом на 27.11. 2018 року, на суму  3153,4 тис.грн.

Слід відзначити, що наші агровиробники не зупиняються на досягнутому. ФГ Дмитрука Тараса Антоновича освоїли новий для себе вид діяльності, а саме вирощування фундука та горіха на площі 18 га, ФГ «Сад» збільшили посадку саду яблуні на площі 5,33 га, ФГ «Агроорганік» здійснили посадку 10 га фундука. Зареєстровано нове фермерське господарство Голіброди Андрія Анатолійовича.

Ми перші серед районів області за урожайністю кукурудзи, другі – по ріпаку, четверті за урожайністю сої, а по валу зернових займаємо п’яту позицію», - зазначила очільниця Іваничівської РДА.

Опісля голова РДА ознайомила із найбільш значимими соціально-економічними питаннями, які вирішували у 2018 році та окреслила ключові завдання розвитку району (до кінця 2018 року та на 2019 рік). 






Про перспективи створення нових робочих місць шляхом залучення інвестицій проінформував Ігор Тимощук - голова комісії з питань бюджету, рнголюванння комунальної власності та розвитку підприємництва районної ради.

Директор районного центу зайнятості Гарік Татоян ознайомив учасників форуму з основними тенденціями та станом місцевого ринку праці.

Голова Литовезької сільської ради Іван Іванчук поділився особливостями розвитку територій в умовах децентралізації.

Керівник ТзОВ «Старий Порицьк» Микола Юсковець висвітлив тему «Кваліфікований персонал – запорука успішного бізнесу».

Методист ДНЗ «Нововолинський центр ПТО» Світлана Войтович ознайомила присутніх із інтеграцією потреб ринку праці в професійну асвіту.

На завершення учасники бізнес-форуму обговорили перспективи розвитку ринку праці на Іваничівщині.

Читайте також: Хто від Іваничівщини увійде до посадового складу Волинської ради регіонального розвитку

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024