Я б до питання платного навчання дітей з сіл в школах Луцька не поверталась, – депутатка

01 Грудня 2018, 14:22
Алла Надточій 1041
Алла Надточій

Депутатка Луцькради Алла Надточій вважає, що питання щодо оплати навчання дітей у школах та садочках міста, батьки яких не прописані та не платять податків в місті, не повинні вирішувати суто в стінах Луцькради.

На думку депутата, такі речі, в першу чергу, потрібно обговорювати двом управлінням освіти – міському та обласному. Їм би варто було вирішити питання із субвенціями та визначити шлях фінансування навчання школярів, батьки яких не зареєстровані в Луцьку, – пише ІА Конкурент.  

До того ж, на думку депутатки, достеменно визначити, в кого є прописка, в кого ні – теж не вийде. Оскільки, відповідно до нових вимог законодавства, батькам першокласників достатньо було показати договір оренди житла,  який засвідчував би, що вони територіально проживають поруч з певною школою.  Та й  сама прописка часом не збігається із місцем проживання, бо люди можуть бути прописані десь в Шацьку, а проживати з дітьми в Луцьку, чи навпаки з луцькою пропискою жити деінде.

«Не можна прив’язуватись до прописки», – переконана депутатка.

За її словами, на кожну луцьку школу можна по-різному вивести коефіцієнт того, скільки витрачають коштів на одну дитину і, відповідно, будуть різні субвенції. Адже, наприклад, в одній школі  півтори тисячі учнів, в другій – більше як дві тисячі учнів, а в третій може бути 500.  Тобто є школи з меншим наповненням, а є переповнені.

«Вони ж (управління освіти Луцькради – К.) взяли всіх школярів  і розбили порівну всю суму. Але це неправильно бо, скажімо, в одних школах 25 гривень може йти в день на дитину, а в іншій, де менше учнів, умовно 200 гривень. Ось  несправедливість таких рішень, які треба було б зовсім на інших рівнях обговорювати», – сказала Алла Надточій.

Алла Надточій зауважила, що неправильним є й те, що в цей проект рішення долучили й позашкільну освіту в розрізі музичних та спортивних шкіл. Адже поряд з школами та садочками нелогічно включати заклади позашкільної освіти. Адже там і так платять за заняття навіть міські діти і небагато учнів займаються безкоштовно.

 «Я б до цього питання не поверталась і поставила на ньому червоний хрест. Хіба що ми можемо до цього повернутись в розрізі спілкування з різними районними, селищними радами, ОТГ, облрадами. ОТГ могли б, скажімо, платили за «своїх» дітей, або домовитись на рівні облради, щоб вони повертали нам кошти, але в жодному разі не брати платню з батьків, бо це несправедливо і неправильно», – сказала Алла Надточій.

Читайте також: «Базарні крики» та «особисті образи», — скандал у Луцькраді

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024