Холодець для українців став дорожчим на 30 гривень, – експерт

03 Грудня 2018, 15:16
Холодець для українців став дорожчим на 30 гривень, – експерт 1096
Холодець для українців став дорожчим на 30 гривень, – експерт

Індекс традиційної української страви м’ясний холодець за рік виріс на 17%, тобто, подорожчав на 30 гривень.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж» Олексій Дорошенко.

Традиційною українською закускою на столі в новорічну ніч є холодець. Найпростіший рецепт приготування м’ясного холодцю на 6-8 людей такий: свинина та яловичина – по 800 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, перець чорний горошком, лавровий лист, сіль.

До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину. 

Інгредієнти:

1. Свинина – 800 г
У 2017 р. – 79,5 грн
У 2018 р. – 94,5 грн
Індекс зростання за рік – 19%. 

2. Яловичина – 800 г
У 2017 р. – 90,0 грн
У 2018 р. – 101,5 грн
Індекс зростання за рік – 3%. 

3. Морква – 200 г
У 2017 р. – 1,3 грн
У 2018 р. – 2,3 грн
Індекс зростання за рік – 7%.

4. Цибуля – 200 г
У 2017 р. – 1 грн
У 2018 р. – 2 грн
Індекс зростання за рік – 100%.

Таким чином, м’ясний холодець за рік подорожчав майже на 30 грн, або на 17%.

Раніше Асоціація постачальників торговельних мереж писала, що за рік індекс печені з картоплею зріс майже на 20%. За рік, із вересня 2017 по вересень 2018, середня заробітна плата зросла в Україні на 23%, що означає, що купівельна спроможність у двох стравах трохи зросла.

А от салат олів'є цьогоріч дорожчий на 28%, тобто його подорожчання випереджає зростання середньої заробітної плати.

Читайте також: Експерт назвав ТОП-5 продуктів, які здорожчали у жовтні

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024