На Волині 48% медзакладів уклали договір з Нацслужбою здоров’я

03 Грудня 2018, 18:02
Заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк 1062
Заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк

Всі медичні заклади України повинні підписати договори з Національною службою здоров’я України до кінця року, або ж залишаться без фінансування від держави на 2019 рік. Приватні заклади також можуть укладати договори з Нацслужбою здоров’я, вже 85% таких закладів підписали угоди.

Про це повідомили під час п’ятого Національного прес-клубу реформ «Децентралізація: результати, виклики і перспективи», що відбувся у Києві.

Заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк розповів, що медичну реформу реалізовують непогано. Аби отримати фінансування на 2019 рік, 48% волинських медичних закладів підписали вже договір з Нацслужбою здоров’я.

Сьогодні розпочали й продовжують втілювати зміни в первинній допомозі, зокрема дали можливість обрати самостійно свого сімейного лікаря. Якщо ж їм не  подобається лікар, вони в будь-який момент можуть змінити його. За словами Павла Ковтонюка, люди й медичні заклади добре відреагували на ці зміни.

«Нині вже 22 мільйони українців обрали свого лікаря. Ця цифра постійно росте. Більшість медзакладів в Україні готові до змін, їх повністю реорганізували в комунальні некомерційні підприємства. Решта до кінця року повинні це зробити обов’язково. Додам, що люди також можуть обирати собі й приватного сімейного лікаря», – пояснив Павло Ковтонюк.

В Україні немає жодного регіону, де нема приватних закладів, які уклали договір з Нацслужбою здоров’я. І це дуже добре, на думку заступника Міністра охорони здоров’я, адже це конкуренція.

«Вони (приватні заклади, – авт.) оздоровлюють комунальні заклади в Україні, які починають думати, як привернути увагу пацієнта. Тільки конкуренція між медзакладами покращить якість надання послуг», – зазначив Павло Ковтонюк.

За словами Ковтонюка, медичну реформу планують реалізувати за три роки, адже за рік це зробити неможливо.

Сьогодні вже почали зміни на базовому первинному рівні – це підписання декларацій з сімейними лікарями (педіатр, терапевт). У 2019 році прийде час спеціалізованої амбулаторної допомоги,  в народі це називають поліклінікою, де не потрібно лежати на лікарняному ліжку. І нарешті в 2020 році на нову модель перейдуть лікарні – це найскладніший етап, зазначив Павло Ковтонюк, але до нього є час підготуватися.

Читайте також: На Волині буде 314 закладів первинної медичної допомоги

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024