Презентували карту трьох музеїв Луцька

08 Грудня 2018, 16:12
Презентували карту трьох музеїв Луцька 2580
Презентували карту трьох музеїв Луцька

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків розробили карту трьох музеїв Луцька.

Фундатор музею Віктор Корсак презентував на науково-практичній конференції волинської «Просвіти» проект «Три музеї: від сакрального через ренесанс до сучасного». Про це повідомляє «Таблоїд Волині».

«Ми хочемо, щоб люди стали кращими і змінювалися за посередництвом знайомства із музеями. Так само, як є три базові музеї у Парижі, ми маємо Музей волинської ікони, Художній музей міста Луцька та Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, що показують розвиток мистецтва від витоків до сучасності», – зазначив Віктор Корсак.



Також він розповів про родзинки кожного із названих музеїв та показав карту міста, на яку вони нанесені:

«Ми розробили таку карту, щоб людина, коли потрапляє у будь-який із цих музеїв, захотіла відвідати інші. Крім того, будемо вести перемовини, щоб у перспективі зробити для кожного відвідувача безкоштовним вхід у третій музей з їхнього списку, незалежно від того, який саме музей це буде».


 

Віктор Іванович зазначив, що великою перевагою єдиного в Україні Музею сучасного мистецтва, фундатором якого він став, є вдала локація.

«Молодь не завжди готова просто прийти у музей. Щоразу бракує часу за навчанням чи роботою, а тут приходиш відпочивати, розважатися, дивитися кіно і мимоволі помічаєш щось нове, заходиш, дивишся і вже по трохи починаєш щось розуміти. До того ж, молоді цікаво ще й зробити тут фото, викласти в Інстаграм. Щомісяця у нас приблизно 2 тисячі відвідувачів, що показує потребу людей долучатися до прекрасного».

У МСУМКу існує спеціальна художня рада, яка відбирає полотна для виставок, домовляється і співпрацює з художниками. Віктор Корсак каже, що знайомлячись із новим митцем, спершу звертають увагу на якість творів, а вже тільки потім на ціну. А щоб оцінити цю якість у грошовому еквіваленті, треба переглядати тисячі картин, розвивати «нюх» на справжнє мистецтво.

«Музей сучасного мистецтва має бути живим! Тому в нас тут проводять не лише відкриття виставок, а й відкриті лекції, семінари, наукові конференції, майстер-класи, вистави і навіть покази мод. Може бути таке, що хтось прийде подивитися на колекції і дизайнерів, а побачить картину, яка його зачепить. А потім прийде ще раз, уже спеціально в музей».

Насамкінець презентації Віктор Іванович пожартував, що невдовзі в лучан може розвинутись «Синдром Стендаля» – стан перенасичення мистецтвом, притаманний флорентійцям, який викликає навіть фізичну знемогу від прекрасного.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024