Майже півтисячі працівників Маневицького торфзаводу можуть скоротити через зупинку підприємства

11 Грудня 2018, 15:15
Торфзавод на Маневиччині може перестати працювати 2092
Торфзавод на Маневиччині може перестати працювати

Маневицький торфзавод філіалу державного підприємства «Волиньторф» може припинити свою роботу, 400 працівників залишаться без роботи, а бюджетні організації області залишаться без дешевого місцевого палива, тому що запаси торфу на відведених ділянках вичерпали повністю.

Про це говорили під час спільного засідання комісій обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів та депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією 11 грудня.

Працівники Маневицького торфзаводу звернулися до обласної ради, аби вони підтримали їх у цій важкій ситуації, яка може призвести до зупинки заводу через те, що вичерпали запаси торфу на ділянках родовища, і не можуть почати експлуатувати нові площі.

«Маневицький торфзавод має спеціальний дозвіл на користування надрами № 2396 від 26.03.2001 року на торфовищі «Вутишно» площею 1 167 га, який діє до 26.03.2021 року, а запаси родовища забезпечують роботу підприємства ще на 40 років. В 2013 році проект землеустрою на відведення земель під видобуток торфу загальною площею 205 га, в тому числі 76,6 га для Маневицького торфзаводу був відправлений до Волинської ОДА для узгодження з відповідними міністерствами та відомствами і подальшого подання на розгляд Кабінету Міністрів України. Тільки у 2017 році Волинська ОДА направила перші листи до міністерств і відомств для узгодження. На сьогоднішній день повної відповіді , яка дала б можливість розпочати роботи по відведенню нових площ немає», – йдеться в зверненні Маневицького торфзаводу до обласної ради.

Відповідно сьогодні, на думку працівників, Волинська ОДА замість того, щоб підтримати торф’яну галузь,  ускладнює та гальмує вирішення цього питання.

«Ми забезпечені сировиною, могли б працювати. Маневицький торфзавод в межах ліцензій має три мільйони запасів сировини, то це до 50 років завод мав би можливість працювати. Сьогодні завод міг би працювати близько десяти років. Далі потрібно знову ж таки брати ліцензії, відводити площі. Проте нині Маневицький торфзавод повністю вичерпав запас. Ми зверталися неодноразово до обласної держадміністрації, проте відповідей не було ніяких», – розповів директор державного підприємства «Волиньторф» Іван Киричук.

За словами Івана Киричука, три роки тому їм виділили 40 гектарів площ. У 2015 році розробляли проект землеустрою на 24 гектари, який «відфутболив» Держгеокадастр. Місяць тому провели перевірку використання земельних ділянок і виявили, що на 15 гектарах проводили роботи з видобутку торфу.

«По іншому не можна було, ми вже б зупинилися. Ми змушені були це робити. Сьогодні нам шиють незаконне використання землі, але проект розроблений. Ми не встигли закінчити виготовлення документів», – зауважив Киричук.

Якщо не продовжать дії договорів, наголосив Киричук, то Маневицький торфзавод зупиниться повністю.

Нагадаємо, заступниця голови Незалежної профспілки гірників України, керівниця первинного осередку НПГУ ДП «Волиньторф» Аліна Базарнова розповіла про таку ситуацію на підприємстві під час прес-конференції «Альтернативне паливо, якого вдосталь в Україні, але його використання зводиться до мінімуму: про проблеми торф'яної галузі», яка відбулася у Києві, 19 листопада.

Коментарі
11 Грудня 2018, 17:51
Писуни,- прізвища правильно пишіть... Невігласи!!!!
12 Грудня 2018, 13:50
ЦЕ ДЛЯ КОНСПІРАЦІЇ БАЛБЄС
12 Грудня 2018, 17:10
Якщо не продовжать дії договорів, наголосив Киричук, то Маневицький торфзавод зупиниться повністю. Так це ж прекрасно! Скільки можна травити людей тим вонючим торфом, маючи
12 Грудня 2018, 17:10
атомку під боком
12 Грудня 2018, 17:11
та адекватній владі. то взагаліто....
12 Грудня 2018, 17:12
ел. енергія для 30 км зони повинна бути безкоштовна .за ті ризики та шкоду довкіллю....
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024