«Люди будуть мати роботу», – Олександр Савченко про ситуацію на Маневицькому торфзаводі

13 Грудня 2018, 07:15
Олександр Савченко 1169
Олександр Савченко

Голова Волинської обласної держадміністрації Олександр Савченко зазначив, що Маневицький торфзавод закрити не можна, адже на ньому працює більше 400 людей.

Про це він розповів під час своєї наради щодо функціонування ДП «Волиньторф».

До керівника Волинської ОДА на минулому тижні звернувся голова Маневицької РДА, адже директор Маневицького торфзаводу сказав, що його можуть закрити через те, що запаси торфу на відведених ділянках вичерпали повністю.

На початку наради слово надали очільнику ДП «Волиньторф» Івану Киричуку, який розповів, чому виникло питання про зупинення роботи підприємства.

«У нас є два торфзаводи у нашого ДП «Волиньторф», загальною потужністю по виробництву торфу 120 тисяч тон у рік. На сьогодні маємо 144 гектари площ для видобутку з 390, які є необхідними. З них в наступному році ми зможемо добути і зробити 57 тон брикетів, якщо продовжать договори оренди на площі, на які сьогодні втратили право. На Маневицькому торфзаводі практично вичерпані запаси торфу. У цьому році ми заготовили сировини, що дозволить працювати заводу до квітня 2019 року. А на наступний період у нас немає договорів оренди на інші площі. Це питання ще досі не вирішили», – розповів Іван Киричук. 

За словами Киричука, Волинська ОДА подала документи на внесення змін до проекту землеустрою, проте сьогодні експертиза закінчилася, тому потрібно починати майже все з нуля. З Держгеокадастром в підприємства теж проблема.

«Ми звертаємося, проте приходять різні відписки, які не дають можливості рухатися далі. З торфзаводом «Сойне» в Маневицькому районі теж маємо проблеми з продовженням оренди договорів. Прострочили подання клопотання щодо продовження договору оренди. Це питання теж не вирішене на сьогоднішній день», – зауважив Киричук.

Окрім того, «Волиньторфу» нарахували майже мільйон штрафу за незаконне зняття родючого шару ґрунту.

«На сьогодні в нас є висновки науковців, рішення Держгеокадастру, що в торфі як такого родючого шару бути не може», – зазначив Іван Киричук.

В. о. директора департаменту економіки та європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації Андрій Ткачук під час наради зупинився на економічній характеристиці діяльності «Волиньторфу».

За словами Андрія Ткачука, «Волиньторф» – одне з ключових підприємств, яке займається видобутком екологічно-чистих брикетів в Україні. Середня заробітна плата на підприємстві більше 13 тисячі гривень. Підприємство є прибутковим, дивлячись на фінансову звітність 2017 року.

Андрій Ткачук зауважив, що за підсумками діяльності у 2015 році прибуток підприємства становив 8,9 мільйонів гривень, проте за 9 місяців 2018 року його прибутковість зменшилася до 2,4 мільйона гривень.

«Загальні витрати підприємства в порівнянні з 2017 роком зросли на 44,8%, але насторожує не тільки факт зростання виробничих витрат, а й відсутність прозорості щодо закупівель підприємства і відповідно формування структури цих витрат», – пояснив Ткачук.

А обладнання на підприємстві, за інформацією Ткачука, фактично підлягає повній заміні. Та директор Маневицького торфзаводу Володимир Щербачук ствердив зовсім навпаки. Щербачук наголосив, що на підприємстві можна працювати при такому обладнанні, воно ще не зношене.

В. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Олесь Іващенко розповів, що з 2014 року державне підприємство «Волиньторф» неодноразово зверталося до них, та підприємству неодноразово відмовляли, адже в основних вимогах економічної діяльності державного підприємства вказано видобування корисних копалин.

«Ми на сьогоднішній день робимо все, аби підприємство працювало, і нам треба знайти шляхи вирішення разом. Нам потрібно вийти з цього кабінету з якимись напрацюваннями, аби підприємство не зупинилося», – ствердив на нараді генеральний директор Державного концерну «Укрторф» Андрій Озерчук.

«Яка зупинка? Що ви кажете? Там 400 людей працює, куди ж їм діватися, люди будуть мати роботу», – наголосив Олександр Савченко.

Директор Маневицького торфзаводу Володимир Щербачук пояснив, що скоро весна, і тому потрібно вирішувати, де добувати торф. Їхні спеціалісти знайшли торф’яники недалеко від Маневич, на яких можна працювати, аби підприємство не припинило роботу

«Я готовий створити робочу групу, готовий її очолити, аби знайти нормальні землі для видобутку торфу. Це одне з рішень, інше – я направляю звернення правоохоронним органам про суцільну перевірку державного підприємства «Волиньторф». Після результатів перевірки, я направлю подання Прем’єр-міністру України про оцінку діяльності керівництва «Волиньторф», можливо, й «Укрторф». Тоді ми доб’ємося прозорості в роботі підприємства. А паралельно працюватимемо над тим, щоби спасти завод, щоб люди мали де працювати», – підсумував Савченко.

Коментарі
13 Грудня 2018, 15:09
директора Волиньторфу звати Іван КИРИЧИК,А НЕ КИРИЧУК)
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024