Посадовці Волині та Любліна обговорили необхідність будівництва пункту пропуску «Адамчуки-Збереже»

19 Грудня 2018, 13:12
799

Відродження історичного населеного пункту Олика Ківерцівського району, що на Волині, покращення прикордонної інфраструктури і розбудова пунктів пропуску, а також реалізація проекту «Розширення провінційної дороги № 812 на ділянці Королювка-Влодава» – саме ці ключові питання розглядали під час робочого візиту 11-12 грудня 2018 року до Республіки Польща делегації обласної державної адміністрації.

Очолив її керівник патронатної служби апарату ОДА Валерій Криворог, - повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

У перший день поїздки представники української та польської сторін розглянули механізм управління проектом, схвалили статут Керівного комітету та ознайомилися зі звітом щодо проведених у рамках проекту заходів. Під час обговорення директор управління воєводських доріг Анджей Гвозда представив інфраструктурні проекти, пов'язані з модернізацією та реконструкцією шляхів, що фінансуються за кошти ЄС у рамках Регіональної операційної програми та Програми Східної Польщі.

Валерій Криворог, в свою чергу, презентував численні інфраструктурні проекти, що впроваджують на Волині, включно з тими трьома, котрі фінансують за гроші ЄС. Разом із тим, розповів про реконструкцію та будівництво нових доріг, кошти для яких виділяють із державного бюджету України. Також він зауважив, що навіть із огляду на зниження витрат на дорожні роботи в нашій державі, обсяги робіт, що здійснює облдержадміністрація, дійсно вражають.

Поміж тим, упродовж обговорення сторони відзначили необхідність координувати та підтримувати спільні дії, спрямовані на вдосконалення дорожньої інфраструктури та створення комфортних, сильних дорожніх зв’язків між обома прикордонними регіонами. Адже це позитивно вплине на рух людей і товарів через кордон.

Насамкінець домовилися про місце та терміни проведення чергової наради Керівного комітету проекту. Зокрема, вона відбудеться 15-17 квітня 2019 року в Україні.

 11 грудня 2018 року також відбулася зустріч української делегації з віце-маршалком Люблінського воєводства Збігнєвом  Войцеховським та членом Правління Люблінського воєводства Здіславом Шведом. На зустрічі обговорили необхідність побудови нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже». Обидві сторони підтримали ідею такого будівництва на польсько-українському кордоні, позаяк це є необхідністю як для тісної взаємодії, так і сталого розвитку прикордонних регіонів.

Під час офіційної зустрічі з Воєводою Люблінського воєводства Пшемиславом Чарнеком, на якій також були присутні Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк та віце-маршалок Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховський, більш детально обговорили будівництво нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже», розширення пункту пропуску в Дорогуську та під’їзних шляхів до нього.

Знаковим є те, що за результатами зустрічі прийнято рішення провести саме в Україні Міжнародний інвестиційний бізнес-форум. Попередньо він запланований на травень 2019 року. Відтак, найближчим часом створять відповідну робочу групу, до складу якої увійдуть представники української та польської сторін.

Загалом же Волинь та Люблінщина тісно співпрацюють ще з 2002 року, коли підписано Угоду між Люблінським воєводством та Волинською областю з питань економічного співробітництва, торгівлі, науково-технічного і культурного співробітництва. Тому нинішнє поглибленння двосторонніх відносин піде на користь як Україні, так і Польщі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024