У Горохові урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр

19 Грудня 2018, 17:04
У Горохові урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр 1190
У Горохові урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр

У Горохові відбулося урочисте відкриття інклюзивно-ресурсного центру, який покликаний забезпечити реалізацію прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти.

Відкриття пройшло 18 грудня. Про це інформують на сайті Горохівської районної ради.

Центр розміщений в приміщенні навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІст.-гімназія» міста Горохова. Комунальну установу інклюзивно-ресурсний центр створили рішенням Горохівської районної ради від 05.06.2018 №22/10.


Інклюзивно-ресурсний центр – це установа, куди можуть звернутися батьки дітей віком від 2 до 18 років для здійснення комплексної оцінки дитини, визначення її особливих освітніх потреб та розробки індивідуальної програми розвитку (із зазначенням усіх рекомендацій щодо особливостей навчання) та отримання корекційних та реабілітаційних послуг.

Кількість дітей віком від 2 до 18 років, які проживають на території обслуговування, налічує 9469 осіб. У закладі створили комфортні умови для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, який обладнаний сучасними меблями, оснащений реабілітаційним обладнанням.

Є дидактичний спортивний куточок з рукоходом, тактильна доріжка, масажний килимок з ефектом морської гальки, реабілітаційні бруси, дитячий балансир «Равлик», сухий безкаркасний басейн, гірка-гойдалка «Веселка», стіл для гри з піском і водою, набір вібраційного ротового моторного інструменту.

Окрім того, в кабінетах є логопедичні картки для постановки звуків, іграшки, кубики з абеткою і цифрами, звукова абетка, начиння для малювання, логічні та інтелектуальні ігри, кольорові м’ячики для формування кольорів, комп’ютерна техніка.


Обладнання для кабінетів закупили за рахунок коштів державної цільової субвенції в розмірі 185,6 тисяч гривень. На проведення капітального ремонту будівлі з місцевого бюджету виділили 765,6 тисяч гривень. Фахівці ІРЦ забезпечуватимуть методичний, психологічний, дефектологічний, логопедичний супровід дітей з особливими освітніми потребами, надаватимуть комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку та всебічну допомогу батькам.

На свято завітали голова облдержадміністрації Олександр Савченко, заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець, голови районної ради Тарас Щерблюк, райдержадміністрації Юлія Гринчук, міської ради Віктор Годик, радник голови райдержадміністрації Андрій Розтока, начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Білик, керівники окремих установ та організацій.

Першим із вітальним словом до усіх присутніх звернувся голова облдержадміністрації Олександр Савченко, який висловив слова вдячності державі за можливість допомагати особливим дітям ефективно та районній владі за всебічну підтримку і допомогу у втіленні в життя цієї можливості, адже головною метою створення інклюзивно-ресурсного центру є забезпечення однакових можливостей на здобуття дошкільної та середньої освіти усім дітям. А це величезний крок вперед для всього українського суспільства.


Варто нагадати, що під час робочого візиту дружини Президента України Марини Порошенко до регіону на початку 2018 року підписали Меморандум про долучення  Волині до національного проекту Благодійного Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації». Тоді ж Марина Порошенко провела нараду з головами районних рад, об’єднаних територіальних громад та міськими головами, головною темою обговорення під час якої стало питання створення мережі інклюзивно-ресурсних центрів на теренах області.

Результат не забарився, адже на разі в області функціонують 15 ІРЦ. Перерізати символічну стрічку та відкрити ІРЦ доручили Олександру Савченку та учням інклюзивного класу. Чин освячення здійснив клірик Свято-Вознесенського храму отець Валерій Братунь.


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024