ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали і подешевшали у 2018 році

28 Грудня 2018, 10:09
ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали і подешевшали у 2018 році 2124
ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали і подешевшали у 2018 році

Згідно з даними Державної служби статистики за рік, тобто в листопаді 2018, у порівнянні з груднем 2017 року, подорожчало 87% соціального асортименту продуктів.

Про це інформує на своїй сторінці у Facebook генеральний директор «Української асоціації постачальників торговельних мереж» Олексій Дорошенко.

За його словами, відбулося зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, свинини, сала, філе і тушки курки, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, олії, капусти, моркви, цибулі, буряку й картоплі.

Стали дешевшими 13% продуктів, що підлягають державному моніторингу. Це цукор, гречка, яблука, а також курячі яйця.

До вашої уваги рейтинги продуктів, які найбільше подорожчали та подешевшали за останні дванадцять місяців:

ТОП-5 продуктів, які найбільше зросли в ціні, у гривневому еквіваленті:

1. Філе куряче – на 14,1 грн, і його вартість на кінець листопада складала 103,6 грн за кілограм.
2. Яловичина – на 13,1 грн, і вона коштує 127,4 грн за кілограм.
3. Ковбаса варена – на 9,7 грн, і вона має середній цінник по країні – 92,2 грн.
4. Пшоно – на 8,1 грн, і з середньою ціною 23,1 грн за кілограм.
5. Цибуля – на 7,4 грн, і коштує 12,9 грн за кіло.

Звісно, м’ясні продукти є лідерами через їх високу вартість.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали, у відсотках:

1. Цибуля – на 135%
2. Морква – 66%
3. Капуста – на 63%
4. Пшоно – на 54%
5. Буряк – на 28%.

Як бачимо у відсотках найбільше подорожчали овочі з борщового набору.

За останні дванадцять місяців хліб пшеничний із борошна першого ґатунку і крупа ячна подорожчали на 21%, батон – на 20%, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку, житній хліб і борошно – на 19%, макарони і манка – на 17%, філе курки – на 16%, картопля – на 13%, варена ковбаса – на 12%, яловичина і риба морожена – на 11%, сало – на 10%, сметана – на 9%, курятина в тушці й масло вершкове – на 8%, молоко – на 7%, свинина і сири жирні – на 6%, рис – на 4%, олія соняшникова – на 2%.

Найбільше подешевшали яблука – на 44%. Також знизились в ціні гречка – на 26%, цукор – на 10%, а також курячі яйця – на 8%. 

Альтернативне дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показує, що з 28 лютого по 1 грудня 2018 року, тобто за 9 місяців, до ТОП-5 продуктів, які подорожчали найбільше, увійшли:

1 місце – цибуля +62%
2 місце – морква +50%
3 місце – пшоно +45%
4 місце – макарони +35%
5 місце – житній хліб і пшеничний першого ґатунку +26%. 

За даними Асоціації за останні дев’ять місяців продукти додали:

- овочі борщового набору: цибуля – 62%, морква – на 50%, капуста і буряк – на 22%, картопля – на 20%; 
- м’ясо: філе курятини і ковбаси +19%, яловичина +12%, свинина +10, сало +5;
- хлібобулочні вироби: хліб пшеничний із борошна першого ґатунку і житній хліб – на 26%, батон – на 21%, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку подорожчав на 17%;
- бакалія: пшоно подорожчало на 45%, макарони – на 35%, крупа ячна – на 22%, рис – на 17%, манка і борошно – на 16% і олія – на 5%, а подешевшали гречка – на 17%, цукор і яйця – на 6%;
- молочні продукти: молоко зросло в ціні на 20%, вершкове масло +18%, сметана +10%, сир +4%.

Інфляція за рік зросла на 9,9%, мінімальна заробітна плата – на 16%, а середня зарплата (із листопада 2017 по жовтень 2018 року) – на 24%.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024