На Волині обговорили фінансування держустанов в умовах децентралізації

18 Січня 2019, 10:48
На Волині обговорили фінансування держустанов в умовах децентралізації 1034
На Волині обговорили фінансування держустанов в умовах децентралізації

Про стан фінансування районних установ у 2019 році, що утримуються на умовах співфінансування з місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад говорили на нараді, яка відбулася в стінах Іваничівської РДА.

На нараду, яка відбулася 16 січня 2019 року за участі голови Іваничівської РДА Лілії Кревської, був запрошений директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк, юрист Центру Андрій Погорілий, селищний голова Федір Войтюк, начальник фінансового відділу Іваничівської ОТГ Тетяна Бартновська, начальник управління фінансів райдержадміністрації Тетяна Крась та представники окремих районних установ, - інформує офіційний сайт РДА,

На початку зустрічі Лілія Богданівна охарактеризувала показники районного бюджету на 2019 рік, зупиналася на питанні незабезпеченності коштами видатків для виплати заробітної плати і оплати енергоносіїв та на участі громад у співфінансуванні установ.

Також з інформацією виступила начальник управління фінансів райдержадміністрації Тетяна Крась. В умовах утворення об’єднаних територіальних громад основне джерело формування доходів районного бюджету (податок з доходів фізичних осіб) зараховується до бюджетів Литовезької, Павлівської, Поромівської сільських та Іваничівської селищної ОТГ. Поряд з цим, залишається мережа районних бюджетних установ, які розташовані на території об’єднаних громад, сплачують податки у бюджети цих громад, але фінансуються з районного бюджету і здійснюють діяльність по виконанню повноважень для контингенту одержувачів послуг в цілому по району, а саме: будинок дитячої і юнацької творчості (далі БДЮТ), позаміський оздоровчий заклад «Барвінок», ДЮСШ, дитяча музична школа, районний історичний музей, РД «Просвіта», територіальний центр соціального обслуговування, ЦССДСМ. Тетяна Сергіївна озвучила присутнім обсяг видатків на утримання районних установ.

Про проблеми перехідного періоду, коли в умовах утворення ОТГ повноваження поступово передаються до утворених громад і відповідно здійснюється передача майна, розташованого на їх територіях та про шляхи вирішення питання фінансування таких установ розповів директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк.

Всі учасники наради взяли активну участь в обговоренні питання роботи та фінансування установ. Кожен керівник висловив свою думку та надав пропозиції щодо вирішення питання фінансування підзвітних установ.

Селищний голова Іваничівської ОТГ Федір Войтюк відмітив про проблеми селищного бюджету і запевнив, що питання співфінансування видатків на утримання районних установ розглядатиметься у лютому місяці при уточненні бюджету за рахунок вільних залишків бюджетних коштів.

Читайте також: На Іваничівщині до Дня Соборності України організують «ланцюг єдності»

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024