У Горохові висловили всі «за» і «проти» щодо будівництва цегівського сміттєзвалища

21 Січня 2019, 17:08
У Горохові висловили всі «за» і «проти» щодо будівництва цегівського сміттєзвалища 1476
У Горохові висловили всі «за» і «проти» щодо будівництва цегівського сміттєзвалища

У Горохівській райраді відбулося засідання робочої групи для вивчення питання будівництва полігону твердих побутових відходів на території Цегівської сільради.

У засіданні, яке відбулося 15 січня, брали участь представники районної ради, радник голови Волинської ОДА, сільські та селищні голови, міський голова Горохова, експерти та місцеві жителі.

Головуючим на засіданні одноголосно обрали керівника робочої групи Леоніда Кравчука, секретарем – Цегівського сільського голову Валентина Фищука.

Жителі Цегова  зазначили, що не проти полігону в районі, але хочуть, аби його будували в іншому місці. Основний аргумент – ділянку, яку виділили – вважають придатною для відпочинку. Також знову розповідали про джерела, які розташовані дуже близько. Проте нагадаємо, Район.Горохів вже писав, що сміттєзвалище будують на місці виробленого кар’єру. До того ж, місцеві вже утворили там самовільний смітник, куди звозять відходи мало не з усього району.

На противагу цьому прозвучала теза, що проект полігону відповідає європейським вимогам, а на Горохівщині не діє жоден цивілізований спосіб утилізації сміття, тож важливо цю проблему вирішити.

У результаті учасники робочої групи одноголосно прийняли рішення про те, щоб запросити спеціалістів, які розробляли проект будівництва полігону твердих побутових відходів, на наступне засідання робочої групи. Фахівці дадуть вичерпну інформацію про спірний об’єкт із застосуванням технічних засобів.  

Всі присутні і запрошені мали можливість висловити свої думки щодо будівництва полігону твердих побутових відходів на території Цегівської сільської ради.

Ми підготували для вас окремі тези  з виступів членів робочої групи та запрошених.

Олег Басалик, житель села Цегів: 

«Громада не проти будівництва сучасного полігону, але проти нього саме на тому місці, де заплановано об’єкт.  Ми розуміємо проблему, яка склалася на даний час в місті Горохові та довколишніх  селах. Ми розуміємо, що треба створити сучасний полігон, на якому можна було б захоронити чи сортувати тверді побутові відходи, однак враховуючи інфраструктуру даної місцевості, її екологічну забрудненість, надмірне розташування організацій, які здійснюють негативний вплив на дану місцевість, а також той факт, що за півтора кілометра від майбутнього полігону є діючий полігон, який використовується з 1962 року, то ми проти будівництва нового.

Натомість потрібно збудувати в іншому місці один на весь район сучасний полігон із сортувальною лінією. Для цього половина сільських рад нашого району не має можливості виділити таку велику земельну ділянку. Вона має бути непридатною для земельних робіт і відповідати всім санітарним нормам  та звозити і сортувати там сміття».

Людмила Петречко, жителька села Цегів: 

«В 1995 році було затверджено рішення Цегівської сільської ради про виділення земельної ділянки під будівництво такого полігону і відкладено на роки. А якби такого рішення не було, то де будувався б новий полігон? Цими днями в районній газеті «Горохівський вісник» було опубліковано оголошення про громадські слухання щодо будівництва майданчика для відпочинку в селі Скобелці. Ми в Цегові також хочемо такий майданчик. Навіщо нам полігон!?

На сходах селян у Цегові нам казали, що  сміття буде привозитися з Мар’янівки, Горохова та Цегова. Ми в це не віримо. Це єдине прекрасне місце, куди можна піти відпочити та подихати свіжим повітрям, а на ньому хочуть зробити полігон. По-друге, там дуже близько знаходяться джерела. Я знаю, що є таке рішення, в якому вказано, що там не можна робити сміттєзвалищ, отож  треба шукати інше місце для його будівництва».

Микола Климчук, Мар’янівський селищний голова: 

«Мар’янівська селищна рада не має можливості виділити земельну ділянку для будівництва полігону і не матиме.  На засіданні нашої робочої групи є присутній державний інспектор відділу екологічного контролю, який може пояснити на якій відстані від населення  може бути розміщено полігон та які повинні бути його параметри, норми. В Мар’янівці також відбувся  схід селян щодо цього питання.

Люди проти будівництва полігону, але водночас сміття потрібно кудись вивозити. Куди? Цього ніхто конкретно не запропонував. У нас було організовано централізоване вивезення відходів на старий смітник. Тепер робити це нам заборонили. Я з цим погоджуюся, адже це сміттєзвалище не санкціоноване, а жителі селища мені кажуть, що будуть приносити сміття під селищну раду. Нам потрібно вирішувати цю проблему».

Валентин Фищук, Цегівський сільський голова:

 «Жителі села Цегів першими забили на сполох про цю проблему, адже полігон планують побудувати на нашій території. Сміттєзвалище потрібне всім – ми це прекрасно розуміємо. На мою думку, помилкою була недостатня  інформаційна робота щодо  будівництва полігону твердих побутових відходів. Можливо, все було б по-іншому. Чому люди такі зневірені? Бо так склалося в нашій державі, що вони, на жаль, вже багато років нікому не вірять.

25 грудня 2018 року на сході селян у Цегові було прийнято рішення провести паралельну екологічну  експертизу. Так вирішила громада. Таку експертизу необхідно провести і розказати, чи буде приносити шкоду цей полігон людям, джерелам, чи ні. Тільки так мусимо знаходити компроміс. Люди говорять, що в дев’яностих роках екологічна служба заборонила будувати полігон. Якщо це дійсно так, то повинен бути відповідний  документ. Можливо те, що планувалося колись, було розроблено по таких стандартах, які не відповідають сучасним вимогам?»

Олександр Мартинов, Холонівський сільський голова: 

«Є спеціалісти, екологи, які розробляли документацію по будівництву полігону. В ній стоять підписи, печатки. Наприклад, коли я, сільський голова, підписую документи і ставлю на них  печатку, то несу за це відповідальність. В нас колись був смітник, на який ми витратили великі кошти, щоб вивезти звідти сміття, а сьогодні люди з Мар’янівки, Борочича, Цегова вивозять його на територію Холонівської сільської ради, тоді як  холонівці цього не роблять.

Сходу селян в Холоневі не було. Люди збирали підписи. Я не розумію, чому вони, минаючи Холонівську сільську раду, пішли з ними до голови районної ради? Виходить, що сільський голова займає свою посаду, щоб платити тільки одні штрафи. В Холонівській сільській раді найгірше становище. На сьогоднішній день є діюче сміттєзвалище на нашій території. Через місяць-два почне танути сніг і все це сміття піде у грунтові води до Холонева».

Ігор Наконечний, головний спеціаліст сектору містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства управління регіонального розвитку райдержадміністрації: 

«Хочу довести до відома всім, що починаючи з 2008 року, мною і спеціалістами райдержадміністрації було проведено об’їзд нашого району. Ми побували в 24 сільських радах, на територіях яких, ймовірно, можна було розташувати такий полігон. Але виникла така ситуація, що іншого місця немає. Я згідний з тим, що є екологічний вплив».

Віктор Годик, Горохівський міський голова: 

«На сьогоднішній день так сталося, що хтось є заручником тієї ситуації, а хтось, як мені вже казали особисто,  злочинцем. Рішення про таке сміттєзвалище  було прийнято ще колись Цегівською сільською радою. Коли ми у 2013 році почали розробляти технічну документацію, то проблем на той час не було. Ніхто не говорив, що на тому місці є джерела. У 2013 році був розроблений готовий проект. Якщо розробляти новий, то він  коштував би мільйони гривень. Таких коштів ніхто б нам не дав. Це робиться не тільки для Горохова, але й для довколишніх сіл».

Олександр Закузенний, радник голови Волинської облдержадміністрації: 

«Люди почали збирати підписи щодо припинення будівництва полігону. Ніхто з тих людей не дав конкретних пропозицій. У 2018 році був поданий проект на ДФРР, який озвучувався в засобах масової інформації. Не треба говорити, що про нього ніхто не знав. На сьогоднішній день ще один полігон будується  в місті Володимирі-Волинському. Був розроблений проект, потім він коригувався, що буде зроблено і в Горохівському районі.   

Що стосується ділянки для полігону твердих побутових відходів, то вона знаходиться на місці колишнього виробленого кар’єру з видобутку крейди. Саме до неї чи не зі  всього району звозять сміття. Жодна  сільська рада на Горохівщині  не має договору на його вивезення та утилізацію. Ліцензованого сміттєзвалища, де цивілізованим шляхом переробляють відходи, немає, хоча  повинно бути.

Ініціатива будівництва полігону належить Горохівській міській раді, яка й розробила проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 3 га. Загальна місткість полігону – 236,14 тис. м3. Передбачено сортування і утилізацію сміття, а також обслуговування м. Горохів, смт Мар’янівка, с. Цегів та довколишніх населених  пунктів.

Важливо, що проект полігону відповідає європейським вимогам. Зокрема, буде вирито котлован до семи метрів, облаштовано дамбу та встановлені контруклони. Обов’язкого застосовуватимуть геомембранну плівку для того, аби фільтрат, який утворюється внаслідок опадів, осідав. Згодом по жолобам рідина стікатиме в резервуар очисних споруд, де проходитиме очищення. Між іншим, такої системи досі нема на Волині. Окрім того, по периметру території полігону передбачено облаштування огорожі. Планують й озеленення території – посадку трав’яних газонів, саджанців ялини та декоративних кущів, а також створення захисної лінії з ряду дерев.  

Проект дуже вартісний, за цінами 2018 року – близько 21 млн грн. Відтак обласна державна адміністрація підготувала та подала пакет документів до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів державного фонду регіонального розвитку.

В майбутньому буде створено бюджетоутворююче підприємство, адже з навколишніх територій звозитимуть сміття, за що громада отримуватиме прибуток. Окрім того, це додаткові робочі місця та надходження податку на доходи від фізичних осіб в місцевий бюджет. З часом можна буде встановити сортувальну лінію, яка також збільшить прибутки підприємства».

Сергій  Чернець, головний спеціаліст – державний інспектор відділу екологічного контролю, земельних ресурсів, за поводженням з відходами та небезпечними хімічними речовинами  державної екологічної інспекції у Волинській області:

 «В державному акті на земельну ділянку написано, що вона надана під будівництво полігону  твердих побутових відходів. Я розумію, що сьогодні слово «полігон» лякає людей, але воно прописане в законах України. Ми почули, що на території майбутнього полігону є джерела. Якщо люди хочуть, щоб там був природно-заповідний фонд, то треба було прийняти таке рішення та оголосити дану територію природно-заповідним фондом. Тільки через суд люди зможуть скасувати державний акт та зробити на тому місці заповідник. Сьогодні в Горохівському районі важко знайти таке місце, яке би підходило для будівництва полігону».   

Леонід Кравчук, голова постійної комісії районної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, екології, раціонального використання природних ресурсів та надзвичайних ситуацій, керівник робочої групи:  «Я вважаю, що треба запросити людей, які розробляли цей проект будівництва полігону твердих побутових відходів, до нас. Необхідно, щоб вони на слайдах детально ознайомили нас і громадськість з цим проектом. Що стосується самої земельної ділянки під полігон, то мені все зрозуміло, а ось який він має бути я не знаю так само,  як і жителі наших сіл. Потрібно цю інформацію довести до відома жителів району».  

Тарас Щерблюк, голова районної ради: 

«В цьому напрямку ми будемо працювати і підтримувати відповідально ділові стосунки, знаходити компроміс із всіма. Будівництво полігону однозначно повинно десь відбутися. У нас просто немає іншого виходу, адже ми бачимо,  що  відбувається на сміттєзвалищі в Горохові та довколишніх селах. Є проблема -  необхідно її вирішити. Потрібно будувати полігон,  але перед тим  треба дійсно запросити спеціалістів, які розробляли проект будівництва полігону твердих побутових відходів на наступне засідання робочої групи для того, щоб детально зі  застосуванням технічних засобів надати вичерпну інформацію по ньому.

Можливо, треба зібрати більшу аудиторію в сесійній залі районної ради. Оскільки сьогодні на засіданні  робочої групи присутні депутати районної ради, то необхідно шукати для Цегівської сільської ради альтернативу, можливо, у вигляді  допомоги. До нас зверталися щодо  ремонту дороги в Цегові, то я просив би сільського голову дати на розгляд  конкретні пропозиції.

Знаю, що в області виділено 100 млн. грн. на ремонт доріг комунального значення, тому  прошу Олександра Закузенного довести до відома обласного керівництва про нашу ситуацію, щоб в першу чергу кошти виділили Цегівській сільській раді на ремонт дороги. Ми будемо старатися вирішувати всі питання. Однозначно полігон твердих побутових відходів повинен бути. Це не тільки моя особиста думка, це думка обласної та районної  державної адміністрацій, районної ради, депутатів».   

 

Коментарі
21 Січня 2019, 21:42
Бридко читати шо патякають ті всі чинуші. Цегівський сіль-голова явно вже проплачений проти людей, своїх односельчан, те саме холонівський голова, чинушня району, області - всі танцюють шоб зробити полігон на джерелах... Та відкрийте ви чинуші ваші жиром запливші оки і пойміть, шо треба ШЕ РАЗ передумати де ш то безпечніше робити полігон. Між Скобелкою і Озірцями цілком вільний шмат землі є... тільки ж він певно під дахом надто впливового щура знаходиться, ТАК??
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024