Волинські газовики закликають частіше перевіряти оголовки димоходів взимку

24 Січня 2019, 15:02
2428

Оголовки димоходів необхідно оглядати не рідше одного разу на місяць, щоб вчасно запобігти їх обмерзанню та закупорці. 

Димові та вентиляційні канали треба обстежувати одночасно, двічі на рік, а ті, що працюють сезонно – один раз на рік. Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу, мають обслуговуватись щонайменше кожні два місяці.

Особливо пильними треба бути при користуванні газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів. Процес горіння палива в них відбувається завдяки природній тязі. На один кубічний метр спалюваного газу повинно надійти 9-11 кубометрів повітря. Для безпечного використання таких приладів мають бути забезпечені приплив свіжого повітря та належна тяга в димових та вентиляційних каналах. Смертельно небезпечний чадний газ має бути вчасно відведений з приміщення. Аби не допустити біди, димовентиляційну систему треба періодично обстежувати та при необхідності прочищати і ремонтувати.

«Як свідчить статистика, - порушення тяги в димових та вентиляційних каналах спричиняє найбільшу кількість отруєнь чадним газом. Саме тому від їх справності залежить безпека, життя та здоров’я споживачів», – зауважує головний інженер «Волиньгазу» Андрій Цибульський.

Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, ні смаку та легко змішується з повітрям. Окис вуглецю зв'язується з гемоглобіном у 200–300 разів швидше, а ніж кисень, тому навіть невеликої кількості цього газу в повітрі достатньо для того, щоби викликати важке отруєння. 

«Часто маємо ситуацію протилежну, коли у квартирі встановлені герметичні вікна і двері, вентиляційні канали закриті, демонтовані або не мають тяги. Тоді шкідливі продукти згорання замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. Це є грубим порушенням техніки безпеки. В таких випадках використання газових приладів забороняється», – зазначає Андрій Цибульський.

Газовики наголошують: слід пам’ятати, що при вологій та вітряній, а також спекотній погоді тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга. Зворотна тяга утворюється, зокрема, якщо у приміщенні,  де встановлені димохідні газові прилади, встановлена примусова витяжка. Тому таке сусідство категорично забороняється! Чи є тяга, кожен споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна.

Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно викликати спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

Слід наголосити, періодично такі канали мають обстежувати спеціалізовані організації, зі складанням відповідного акту. При обстеженні вони перевіряють, канали на справність та наявність засмічень. У разі необхідності - прочищають або ремонтують їх, перевіряють щільність і відокремленість, справність оголовків і наявність нормальної тяги спеціальним приладом. Власники приватних будинків мають право самостійно перевіряти та прочищати ДВК лише після одержання інструктажу і пам'ятки в спеціалізованій організації. В зимовий період, не рідше одного разу на місяць та в період зміни температури, необхідно оглядати оголовки димоходів, щоб вчасно запобігти їх обмерзанню і закупорці.

У свою чергу оператор ГРМ перевіряє наявність тяги в ДВК та контролює своєчасність подачі споживачами газу актів до газорозподільної організації. У разі їх відсутності чи отриманні акта з негативним висновком газове господарство може ініціювати відключення споживача від газопостачання. Адже несправність ДВК загрожує виникненням аварійної ситуації та небезпекою отруєння мешканців.

Згідно з Правилами безпеки систем газопостачання за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами відповідає балансоутримувач чи голова ОСББ, у приватних будинках – власники. Щоб акти перевірки були своєчасно надані до газового господарства також дбає власник.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024