У Горохові вирішували, що робити з будівництвом сміттєзвалища

25 Січня 2019, 15:43
У Горохові вкотре обговорили будівництво сміттєзвалища 2176
У Горохові вкотре обговорили будівництво сміттєзвалища

Чергові збори з обговорення будівництва полігону на Горохівщині відбулися безрезультатно.

У Горохівській районній раді відбулося обговорення проекту полігону твердих побутових відходів для міста Горохів і оточуючих сільських рад. Засідання робочої групи пройшло 24 січня.

Розповідали присутнім про те, яким має бути сміттєзвалище, головний інженер-проектувальник полігону ТПВ Ярослав Шулячук з волинської філії НДІ «Діпромісто» та радник голови ОДА Олександр Закузенний.

Прийшли на зустріч сільські голови, голова районної ради, голова райдержадміністрації, мер Горохова і жителі сіл Мар’янівка та Цегів, а також немісцеві активісти, які проти будівництва полігону ТПВ на Горохівщині.



Нагадаємо, на минулому засіданні прозвучала пропозиція, що треба донести до громадськості інформацію про всі технічні, санітарно-гігієнічні, екологічні характеристики сміттєзвалища, які можуть вплинути на довкілля. Також нагадуємо, що на Горохівщині зараз не існує жодного цивілізованого способу утилізації сміття.

Селяни прийшли на захід підготовленими – принесли плакат із написом «Що залишеться після нас?».

Почав презентацію головний інженер-проектувальник сміттєзвалища Ярослав Шулячук. Він розповів, що під полігон виділили земельну ділянку прощею три гектари. Вона розташована на місці колишнього кар’єру з видобутку крейди.

«Ми переглянули всі параметри, тож ділянка підходить для будування полігону. Мінімальна відстань від житлового будинку повинна становити не менше 500 метрів. Від міста – не менше кілометра. Ціна будівництва згідно з проектно-кошторисною документацією – 22 мільйони 300 тисяч. Полігон розташований на відстані більше кілометра від основної дороги.

Розрахований полігон на 20 років експлуатації. Звозитимуть сюди тверді побутові відходи, які розсовуватимуть і трамбуватимуть. Ні на екологію, ні на щось інше цей полігон впливати не буде», – розповів Ярослав Шулячук.

Ярослав Шулячук
Ярослав Шулячук

За його словами, фільтрат, який буде утворюватися внаслідок опадів, буде потрапляти в спеціальні контейнери, а звідти – на очисні споруди. Розповів Шулячук і про систему очистки фільтрату. Також додав, що по периметру полігону висадять два ряди дерев і побудують бетонний паркан. Аби вітер не розносив сміття, додатково це все обтягнуть сіткою, висотою два метри. Головний інженер також зазначив, що машина зі сміттям просто так не зможе потрапити на полігон, адже на вході буде шлагбаум і черговий, який контролюватиме процес в’їзду і виїзду.

Після цього спікера засипали питаннями, які стосувалися впливу полігону на господарські землі та джерела, які нібито розташовані поблизу. Виявилося, що проект не передбачає дослідження водоносних шарів, тому що від шкідливого впливу на середовище захищатиме геомембранна плівка, якою встелятимуть дно полігону.

Радник голови ОДА Олександр Закузенний у свою чергу показав учасникам зборів презентацію з зображеннями аналогічного полігону, аби дати людям уявлення, як це все має виглядати.

За його словами, ніщо не заважає змінювати проект полігону, аби зробити його безпечнішим. Такою зміною в проекті стали очисні споруди, яких раніше не планували. Також Закузенний розповів, що в планах є встановлення сміттєсортувальної лінії. З часом вона дасть змогу заробляти на смітті більше трьох з половиною мільйонів гривень на рік. Ще один побічний продукт – газ – можна буде відкачувати, перетворювати на енергію і продавати по «зеленому тарифу».

План будівництва полігону ТПВ
План будівництва полігону ТПВ

Зразок полігону
Зразок полігону

Розрахунок вартості послуг за захоронення сміття для населення
Розрахунок вартості послуг за захоронення сміття для населення

Економічна доцільність будівництва
Економічна доцільність будівництва

Конструкція дна полігону
Конструкція дна полігону

Типова схема системи поводження з ТПВ
Типова схема системи поводження з ТПВ

Доходи, які можуть бути від сортувальної лінії
Доходи, які можуть бути від сортувальної лінії

Система збору полігонного газу
Система збору полігонного газу

Зразок вигляду комплексу з сортування ТПВ
Зразок вигляду комплексу з сортування ТПВ

Під час обговорення від присутніх прозвучали різні ідеї щодо того, як боротися зі сміттям. Одні  пропонували сортувати тверді відходи, які не розкладаються, інші – побудувати один-два сміттєпереробні заводи на всю область і ліквідувати всі сміттєзвалища. А жителі Цегова виступили категорично проти сміттєзвалища на території їхньої сільської ради, розповідали про хвороби та алергії. У ході обговорення не обійшлося без суперечок. Проте конкретного рішення так і не вдалося знайти.

Завершував збори голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк:

«Ми неодноразово вже зустрічаємось і є великий супротив. Доходить до суперечок, писання в інтернеті та інших неприємних моментів. Деякі люди не заслуговують на те, чим ви займаєтесь. Скажу по правді, мені дуже неприємно. Будівництво полігону, де б він не знаходився, однозначно він мусить бути в Горохівському районі. Я думаю, що він і буде. Можливо, є питання з місцем розташування. Але сьогодні ми не знаємо, як вирішити це питання.

Прозвучала сьогодні дуже хороша пропозиція: перенести в місце неподалік. Але питання в тому, що там знаходяться будинки, там живуть люди. Ми тут зустрілися не просто, щоб поговорити. Рано чи пізно маємо до чогось дійти. Якщо облдержадміністрація піде нам на зустріч, ми подивимося даний об’єкт, і якщо там дійсно є одна хата, треба тоді думати всім разом, що робити. Може, купити людям житло в іншому місці. Або перенести ділянку під полігон, якщо це можливо. Ми не проти цього, ми вам не вороги, зрозумійте».

Висловилася і голова Горохівської райдержадміністрації Юлія Гринчук:

«Одні хочуть по-одному, інші – по-іншому. Але компроміс – це не десь посередині, це не коли добре всім. Компроміс – це коли кожен відступає на два кроки назад, щоб рано чи пізно дійти до однієї точки, де мусить бути вирішення конфлікту. Сьогодні вкотре я не почула відповіді для себе: ми вирішили не будувати полігон в районі зовсім? Ми вирішили його будувати на цьому місці? Чи ми вирішили будувати його в іншому місці?»

У цей час у залі почали лунати крики: «В іншому, в іншому!»

«Поки ми будемо одне одного принижувати – результату не буде. Я не хотіла би для своїх нащадків залишити один великий смітник», – мовила наостанок Юлія Гринчук.

На тому й розійшлися учасники дискусії. Очевидно, потрібні будуть ще не одні збори, аби добитися консенсусу, і поїздка на місце, куди можливо вдасться перенести проект. Тим часом на Горохівщині продовжує існувати більш як півсотні незаконних сміттєзвалищ.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024