Негативний вплив на середовище та утилізація трупів тварин: якою буде хутряна ферма в селі Підгірне

25 Січня 2019, 18:14
8772

Дозвіл будувати ферму для вирощення норок у селі Підгірне Рожищенського району дозволило Управління екології Волинської обласної державної адміністрації. Проте, вони зазначили, що варто очікувати негативний вплив на середовище. Однак, він буде в допустимих межах.

Про це пишуть у висновку, який екологи надали підприємству «Гірсам».

Нагадаємо, що товариство з обмеженою відповідальністю спільне українсько-голландське підприємство «Гірсам» планує будувати  у селі Підгірне Рожищенського району хутряну ферму. Документи на погодження надійшли ще 4 квітня 2018 року.

У висновку з оцінки впливу діяльності на підприємство екологи пишуть, що вже протягом підготовчих та будівельних робіт очікують негативний вплив на середовище.

«За результатом розгляду звіту з оцінки впливу на довкілля встановлено, протягом виконання підготовчих  і будівельних робіт та реалізації планової діяльності очікується негативний допустимий вплив на повітряне середовище, водне середовище та грунт. Потенційний вплив планової діяльності  на повітряне середовище передбачає здійснення викидів забруднюючих речовин при утриманні тварин (норок) у шедах, а також при проведення дезінфекційних робіт приміщень утримання тварин. При роботі дезбар’єру, при роботі опалення адмінприміщення на твердому паливі», – пишуть у висновках.

Однак,  екологи додають, що вищевказані джерела є локальними, деякі короткостроковими і не будуть суттєво впливати на навколишнє середовище.

До переліку основних забруднючих речовин, які будуть викидатись в атмосферне повітря від звіроферми входять: азоту діоксид, аміак, сірководень, вуглець оксид, диметиламін, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок.

Тварини житимуть у спеціальних клітках. Брати воду для них будуть  із свердловини, що знаходиться у селі Підгірне на вулиці Польова, 1. Годуватимуть кормом, а в період відгодівлі – курячими кишками та рибою.

Трупи тварин зберігатимуть у холодильниках. Через 7 днів їх утилізуватимуть у Костопільській філії «УКРВЕТСАНЗАВОДУ». Пізніше цим попелом підприємці удобрюватимуть власні поля.

Видалення гною із кліток передбачають вручну із завантаженням на трактор і вивезенням для тимчасового накопичення у гноєсховище, розташоване на території звіроферми. Гноєсховище очищуватимуть раз в півроку і відходи також викидатимуть на власні поля.

Варто зазначити, що громадські слухання з обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля відбулись ще 24 липня 2018-го року в приміщення сільської ради Копачівської ОТГ.

Коментарі
31 Січня 2019, 02:16
Жах! Тут під самим носом таке відбувається, і всі мовчать... Напевно, ніхто не задумується про наслідки подібного "фермерства", бо далі свого носа нічого не бачить...
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024