На які проекти з ДФРР Волинь отримає більше двохсот мільйонів гривень

26 Січня 2019, 07:45
На які проекти з ДФРР Волинь отримає більше двохсот тисяч гривень 3113
На які проекти з ДФРР Волинь отримає більше двохсот тисяч гривень

Волинська область отримає майже 236 мільйонів гривень на реалізацію 17-ти інвестиційних проектів з Державного фонду регіонального розвитку. З цих коштів загальний фонд становить 204 мільйони, решта – спеціальний фонд.

Про це йшлося під час регіональної комісії у Волинській ОДА 25 січня.

У 2019 році в Мінрегіоні в пріоритеті будуть ті проекти, які є перехідними з попередніх років. Тобто їх потрібно буде завершити та відкрити в 2019 році в першу чергу.

За словами заступника голови Волинської ОДА Валентина Цьося, на цих 17 об’єктів у 2019 році спрямують кошти субвенції на загальну суму 197, 7 мільйонів гривень.

У цьому списку  сім об’єктів не ввели в експлуатацію через коригування проектно-кошторисної документації та відсутність коштів спецфонду ДФРР, але у 2019 році їх обов’язково повинні здати.

Отож, це такі проекти:

Реконструкція Горохівської ЗОШ І-ІІІ ім І.Франка з добудовою їдальні та залу для занять хореографією по вулиці Лисенка в місті Горохові. На нього потрібно ще 7,7 мільйона гривень

На капремонт даху та проведення енергоефективних заходів у Локачинській школі потрібно 4,2 мільйона гривень.

Потрібно також добудувати школу на 198 учнів в селі Любохини Старовижівського району. Школа готова на 90%. На завершальні роботи потрібно ще 22,1 мільйона гривень.

На добудову школи в селі Осівці Камінь-Каширського району потрібно 21,2 мільйона гривень. Школа теж готова вже на 90%.

Реконструкція школи та дитячого садка в селі Старосілля Іваничівського району. Робіт потрібно виконати ще на 2,4 мільйона гривень.

Частину приміщення школи в селі П'ятидні Устилузької ОТГ потрібно реконструювати під навчально-виховний комплекс. На завершення робіт потрібно ще 1,5 мільйона гривень.

Для Ратнівської ЦРЛ потрібно до оформити процедуру щодо придбання томографа за 6,9 мільйона гривень. Його вже встановили, потрібно лише оплатити.

Серед 17-ти проектів є й ті, які потрібно закінчити у здати в експлуатацію у 2019 році чотири об’єкти:

Зокрема, капремонт та облаштування спортивного майданчика зі штучного покриття Турійської школи. Потрібно ще 12,2 мільйона гривень.

Потрібно збудувати учбові приміщення в Луківській школі. У 2018 році дуже великий обсяг робіт там зробили, хоч і не прийшов спецфонд. Тому, щоб 1 вересня 2019 рок можна було її відкрити, потрібно 18,9 мільйона гривень для її завершення.

Капітальний ремонт стаціонарно-лікувального відділення для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян та інвалідів району в селі Гуща Любомльського району. Це будинок для пристарілих (й пристарілих з інвалідністю). На його завершення потрібно 4,1 мільйона гривень.

У селі Крупа Луцького району потрібно збудувати дитячий садок на 105 місць. У цьому році успішно стартували,тобто зробили дуже великий обсяг робіт. До 1 вересня потрібно його здати. На нього потрібно ще майже 28 мільйонів гривень.

«Ці об’єкти є перехідними і планують відкрити в 2019 році. Проектів є набагато більше, але ці планують відкрити в 2019. На ці 11 об’єктів потрібно майже 130 мільярдів. Ці суми потрібно з державного фонду регіонального розвитку. До цих коштів добавлять ще співфінансування з різних бюджетів», – пояснив Валентин Цьось.

Ще список проектів, на які потрібно кошти з ДФРР, це ті, які почали будувати в попередніх роках, зокрема в 2018, але продовжать будувати в 2019 році. Вони будуть перехідними на 2020 рік.

Серед тих проектів, що потребують фінансування для продовження будівництва та введення в експлуатацію у 2020 році – 6 проектів:

Будівництво школи в селі Башлики Ківерцівського району, на яку планують 20 мільйонів гривень.

Нове будівництво школи на 600 місць в смт Головно Любомльського району (15 мільйонів гривень). У цьому році провели робіт на 10 мільйонів гривень. У 2020 році цей проект можна буде здати в експлуатацію.

Добудова навчально-виховного комплексу села Вербка Ковельського району. На цей об’єкт потрібно ще 15 мільйонів. Тобто це на те, щоб зараз завершити спортивну залу, їдальню і ввести в експлуатацію котельню.

Будівництво дитячого садочка в селі Дачне Ківерцівського району. У цьому році практично не змогли розпочати будівництво садочка через те, що коригували проект. Тому не встигли об’явити тендер і визначити переможця. На нього потрібно 9,2 мільйона гривень.

Реконструкція Гірківської школи Любешівського району з добудовою класних кімнат, їдальні і спортзалу. На цей проект потрібно ще майже 4,7 мільйонів.

На реконструкцію (термомодернізацію) Маневицької школи №2 – гімназії потрібно з ДФРР більше 4,5 мільйонів гривень. Ця сума буде не повною, розраховуватимуть ще на гроші зі спецфонду, які не прийшли попереднього року. У 2018 році реконструкцію вже почали. Зокрема влітку поміняли вікна і частково зробили дах. Далі будуть утеплювати стіни і проводити ремонт усередині школи – і це лише влітку, коли діти на канікулах. Решта робіт планують звершити у 2020 році.

Також є чотири об’єкти, каже Валентин Цьось, які тягнуться вже декілька років. Тож їх планують зі списку проектів ДФРР зняти. Перший – будівництво полігону твердих побутових відходів у місті Горохів. Це скандальне питання, громада була проти. Вона збирається сама робити проект.

Детально читайте: Перше сміттєзвалище на Горохівщині: як і навіщо будують. ДОКУМЕНТ

Інший проект теж безкінечний, він був включений в список проектів за кошт ДФРР – реконструкція і облаштування стадіону «Дружба» в смт Голоби Ковельського району.

«Тому ми пропонуємо зняти і більше не повертатися. Тобто 1,3 мільйона можна знайти вже з місцевих бюджетів чи інших», – зауважив Цьось.

У 2018 році був проект покупки пожежної машини у Городищенську ОТГ. Тендер фактично провели. 1,8 мільйона гривень прийшло, а не прийшов спецфонд, тому загальний фонд вернули в державу. Автомобіль придбати не зможуть, навіть якщо прийде спецфонд. Тобто, за словами Валентина Цьося, потрібно знайти інші шляхи, аби купити це авто.

«І ще один горе-об’єкт – рожищенський стадіон. Цей проект теж кілька разів подавали. Теж пропонуємо зняти з проектів ДФРР і закінчити роботи, які потрібно, з інших джерел фінансування», – підсумував Валентин Цьось.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024