Оголені жінки та зламані стільці: у Луцьку презентували «міфічну» виставку. ФОТО

27 Січня 2019, 11:23
4841

Київський художник Андрій Александрович-Дочевський експонував виставковий проект «Приборкані міфи» у суботу, 25 січня, в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Лучанам представили серії «Стільці»«Мій Гамлет» і цикл «Старий заповіт», які віддзеркалюють різні роки творчості митця. Його роботи відомі серед поціновувачів малярства, графіки та сценографії, − пише «Таблоїд Волині»

Столичний гість розповів, що до Луцька у нього особливі почуття, оскільки колись створював декорації для луцьких театрів. Митець додав, що тут його маленька батьківщина, тому саме це місто художник обрав, аби презентувати виставку до свого ювілею – «знову тридцять», як жартує сам Андрій Александрович-Дочевський.

Андрій Александрович-Дочевський.
Андрій Александрович-Дочевський.

На думку митця, приборкання міфу полягає у його переосмисленні, вкладі фантазії. Наприклад, своїх друзів художник зобразив, як богів.

«Ця етруська серія – це портрети моїх друзів, але передані через етруську естетику. Тоді всі були богами, і я подумав, що всі мої друзі теж боги. Це певна фантазія. Я думаю, що мистецтво завжди має бути над побутом, життям. Як в театрі є подіум, сцена, так і великі майстри італійського Відродження, все робили театрально.

Серія «Стільці» – про побутові речі, які нас оточують – стільці, одяг, але в певному натюрмортному з’єднанні вона народжує сатиричні образи стосовно до нашої дійсності. Там зображені чоловічий і жіночий початок. Жіночий – червоний, а чоловічий − білий. Деякі стільці зламані, тому що в нас чоловіки ведуть себе не дуже тактовно стосовно жінок. Так я відчуваю, я показую те, що є», − розповів про свої роботи митець Андрій Александрович-Дочевський.

У цій серії представлений стілець «Юля», що символізує Юлію Тимошенко, та низка інших політичних алюзій.

Стілець Юля
Стілець Юля

На виставку завітало чимало поціновувачів творчості художника. Серед них − викладач режисерських дисциплін коледжу культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського Світлана Федонюк.

«Творчість пана Андрія – багато в чому театральна. Важливо, що вона дотична до Волині, до Луцька. Художник свого часу створював декорації для лялькового та музично-драматичного театрів. Пан Андрій – викладач в художній академії у Києві, готує театральних художників-декораторів. Саме тому я тут, на його виставці, як поціновувач його таланту – і мистецького, і педагогічного. Прийдемо ще зі студентами», − запевнила вона.

Емоціями з «Таблоїдом Волині» поділилась учениця Луцької художньої дитячої школи Стефанія:

«Мені надзвичайно сподобалися його картини. Вони відрізняються від інших, вони яскраві, вони чудові, в них відображене життя. Дуже цікаві образи, пози, і скомпоновано надзвичайно гарно. Картини неймовірні», − поділилась емоціями юна поціновувачка таланту.

Виставка триватиме до 25 лютого.





























 

Коментарі
27 Січня 2019, 22:38
З Днем ВЧИТЕЛЯ!<br/>5 жовтня, 08:53 - Відповісти<br/>В лвпу повний хаос , зрив навчального процесу , САБОТАЖ від свояка максимчука п.м. який знюхався з своїми чужаками ...<br/>Чужі люди ... Чи задумаються вони, чому значна кількість ПЕДКОЛЕКТИВУ проїгнорувала вчорашню урочистість в актовій залі училища? Чому чужинцям так &quot; важко уявити&quot; училище (слова головного &quot;привітальника&quot; на святі) без працівників технічної служби, їдальні, працівників кадрової служби, працівників юридичної служби??? - Відповідь на це запитання проста: це саме той контингент, з яким чужинцям посильно працювати; який не скаже жодного слова проти &quot;чуйного керівництва&quot;; який проголосує за вказівкою; який .... Саме для цього контингенту чужинці не поскупились на &quot;нагороди&quot; (грамоти) до Дня Вчителя, А ПЕДАГОГИ ?... Вони просто погані для чужинців, які марять, щоб їх позбутись (крім довірених і тих, що ... лижуть)... Не поскупилось на &quot;нагороди&quot; і управління - виділили аж одну грамоту. Ну, ЦЕ просто ..... ШЕДЕВР! ... З Днем Вчителя, шановні ПЕДАГОГИ ЛВПУ!!! Здоров*я ВАМ і благополуччя! Нехай Вас обминають незгоди та бездарні керівники!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024