Селянам Шаччини пропонують вирощувати елітні породи корів та свиней

03 Лютого 2019, 17:47
2973 Джерело: фото ілюстративне

Сьогодні тваринницька цінність худоби передбачає, в основному, м’ясо-молочний напрямок. Важливий фактор націленості України на якнайшвидше імпортозаміщення, тому вітчизняні підприємства (особисті селянські господарства) зацікавлені у збільшенні поголів’я худоби. Продуктивність надою молока підвищується при хорошій спадковості. Купуючи теличку, власник хоче дізнатися про її родовід. Бажано, щоб молодняк народився від породистого і здорового бика.

В цьому році на території Шацького району діють 14 пунктів штучного запліднення ВРХ. На території кожної сільської ради працює такий пункт. В районі за рік штучно запліднюються 30-80% корів та телиць до наявного поголів’я.

На базі ДП Волинського ОПП можна придбати сім’я ВРХ породи «Українська чорно-ряба» та «Голштини» за ціною від 25 до 100 гривень за одну дозу. Ціна однієї спермодози імпортованих бугаїв становить 150 грн. і більше.

Використовуючи штучне запліднення ВРХ, користуючись сім’ям цих порід власник отримає приплід, що в подальшому підвищить продуктивність надоїв молока в першому поколінні від 500 до 1 000 кг. На базі племпідприємства можна придбати сім’я м’ясних бугаїв порід «Абердин-ангус», «Волинська» власного заморожування та «Лімузин» у паєтах, м’ясне сім’я чеського походження порід «Шаролє» та «Герефорд». Одна доза коштує від 78 грн. і більше. Приріст новонародженого молодняка становить 1 200-1 400 грам за добу.

Тому підвищення продуктивності ВРХ в індивідуальному секторі можлива. Не потребує великої складності підвищення продуктивності у свинарстві.

Волинське племпідприємство реалізовує сім’я високопродуктивних кнурів порід всім відомої районованої «Великої білої», «Ландрасу», помісь французької селекції «Дьюрок/Пєтрен» (плодючість 15 поросят), а також «Дьюрок».

Вже декілька років підряд в районі діє комплексна Програма розвитку агропромислового комплексу Шацького району на 2016-2020 роки. Поряд з цим у Шацькій селищній раді діє Програма підтримки особистих селянських господарств Шацької селищної ради на 2017-2020 роки, що дало можливість здешевити вартість штучного запліднення до 50% (повна вартість 280 гривень).

Однак в умовах сучасного тваринництва отримання приплоду природнім шляхом не завжди гарантовано навіть при наявності в стаді хорошого бика-виробника. Крім того, при заплідненні корів биком, під час злучки можуть передаватися інфекційні захворювання. Усіх цих недоліків позбавлене штучне запліднення корів і телиць, яке забезпечує не тільки точні терміни розтелу поголів’я, але і якісні характеристики одержаного потомства.

З хорошими результатами роботи закінчили парувальну кампанію Марія Романюк (с. Грабове), Валентина Занюк (с. Пульмо) та Катерина Сулік (с. Прип’ять), які штучно спарували 50-70% худоби до їх наявного поголів’я.

Наша спільна мета - створення високопродуктивного конкурентоспроможного
тваринництва. Сьогодні штучне запліднення поширене всюди, за допомогою якого успішно запліднюються різні види сільськогосподарських тварин. Це саме те, що вам потрібно.

                                                                                                                                                                     Марія КОСТЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024