Три етапи монетизації субсидій: що за чим і хто у першій черзі

06 Лютого 2019, 12:32
Три етапи монетизації субсидій: що за чим і хто у першій черзі 1129
Три етапи монетизації субсидій: що за чим і хто у першій черзі

Уже до кінця цього року уряд обіцяє монетизувати виплату субсидій для всіх одержувачів.

Простіше кажучи, державні дотації вже з березня почнуть переводити в «живі» гроші, які люди отримуватимуть на свої банківські рахунки, – пише Панорама.

«Було ухвалене політичне рішення: тих людей, яким призначена субсидія із жовтня, перевести на грошові розрахунки в готівковій формі вже з березня. Це робиться для того, щоб до травня мати уявлення, який механізм більш ефективний. Безготівковий механізм ми запустили з 1 січня, а тепер опрацьовуємо готівковий – в експериментальному порядку всім видати гроші й подивитися, як це буде працювати», – пояснив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Монетизація передбачає виплату родині всієї суми зекономленої субсидії.

«Це їхні кошти на рахунку, і вони не можуть бути списані в бюджет», – пояснив міністр.

Водночас субсидія – це цільова допомога. Різниця полягає в тому, що звичайна допомога передбачає просту виплату коштів, і людина сама вибирає, на що їх витратити. У той же час субсидія видається на оплату житлово-комунальних послуг. Саме тому введені певні обмеження на використання тих грошей, які будуть надходити громадянам у вигляді субсидії. Зокрема створюється спеціальний рахунок, із якого можна перевести кошти виключно на ті рахунки, які вказані при зверненні по субсидію. А вже після того, як людина оплатила свою частину й закінчився опалювальний сезон, їй перерахують усі заощаджені гроші зі спеціального рахунку на звичайний. Використовувати ці кошти можна буде на свій розсуд. Отож хто більше заощадить, той більше й отримає.

Коли монетизуватимуть субсидії?

Переведення субсидій, які держава нині перераховує постачальникам послуг, на реальні гроші, які отримуватимуть люди на свої рахунки, проходитиме в три етапи.

Перший етап. Уже з 1 січня 2019 року монетизовані субсидії почнуть отримувати ті сім’ї, які звернуться по допомогу вперше.

Другий. Із 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію вже багато років в обох періодах – як в опалювальний сезон, так і в неопалювальний. Чому в травні? Тому що перерахунок суми субсидії передбачено два рази на рік: у травні – на літній період, у жовтні – на опалювальний період. Тому ті, хто отримує субсидію зараз і за своїми доходами потрапляє в програму «літніх субсидій», із травня отримуватимуть уже монетизовані виплати.

Третій. Із 1 жовтня 2019 року на виплату субсидій «живими» грошима перейдуть усі інші отримувачі субсидій. Тобто ті, хто отримує субсидію тільки в опалювальний період. Таким чином, саме із жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону «живими» грошима все, що було зекономлено.

Чому монетизація відбувається у три етапи?

Фахівці пояснюють, що в Україні субсидії отримує майже половина сімей. Якщо одразу віддати таку кількість готівки на руки людям, виникне ризик гіперінфляції та кризи комунальних неплатежів. При отриманні субсидій «живими» грошима оплата за комунальні послуги здійснюватиметься автоматично. Як це працюватиме?

Сума призначеної сім’ї субсидії надходитиме на персональний рахунок субсидіанта в «Ощадбанку». І саме банк буде розраховуватися з постачальниками комунальних послуг. Щомісяця постачальники комунальних послуг формуватимуть для «Ощадбанку» онлайн-платіжку. Потім банк, згідно з наданою інформацією, буде перераховувати їм субсидію. Далі «Ощадбанк» за допомогою sms-повідомлень інформує сім’ю:  що гроші субсидії надійшли на рахунок; що банк провів оплату; скільки родині залишається заплатити за комуналку. Тобто такий механізм передбачає, що сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця платити свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через «Ощадбанк» сплачуватиме частину комуналки в межах виділеної субсидії та соціальних норм. А субсидіанти потім доплатять другу частину рахунку.

Наприклад, сім’ї призначено субсидію на газ, воду, електроенергію в загальному розмірі 1500 гривень. А сума всіх комунальних платежів становить 2000 гривень. Після надходження субсидії на спеціальний рахунок сім’ї «Ощадбанк» перерахує 1500 субсидійних гривень постачальникам послуг. І тоді поінформує сім’ю про те, що їй залишилося доплатити за комуналку 500 гривень.

Найголовніше, що після закінчення опалювального сезону всю суму, яка залишилася після оплати комунальних послуг протягом року, сім’ї зможуть перевести зі спеціального рахунку на звичайний і витрачати, як їм заманеться. Така система має підвищити як рівень енергоефективності по всій країні, так і ощадливе ставлення кожної людини до витрат газу, електроенергії та інших ресурсів.

Усім отримувачам субсидій потрібно буде повторно звернутися до органів соціального захисту. Зробити це слід у травні для того, щоб подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи, а також надати дозвіл на обробку персональних даних. При цьому в «Ощадбанк» іти не потрібно! Усі документи на відкриття рахунку в банк передадуть із управління соціального захисту. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту населення, державний банк і постачальників комунальних послуг.

Після обробки заяви на монетизацію на кожного одержувача субсидій автоматично відкриють персональну сторінку в банку, на якій будуть відображатися суми житлової субсидії в грошовій формі.Тим, хто вперше звертається по отримання субсидії в 2019 році й подасть весь пакет документів до травня, у травні вже не потрібно оновлювати документи. Сім’я автоматично стає учасником програми монетизації субсидій. Жодних комісій за обслуговування персональних рахунків субсидіантів «Ощадбанк» брати не буде.

Нині в Україні існує 4 мільйони отримувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тисячі гривень. Тобто 6 мільярдів гривень на місяць держава планує видавати готівкою.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024