Волинянка звинувачує прокурора з Ковеля у провокації його підкупу

07 Лютого 2019, 15:41
831

Підозрювана в наданні хабара стверджує, що ковельський прокурор спровокував її на підкуп.

Прокуратура Волинської області відрапортувала перед громадськістю про те, що скерувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні про надання 59-річною мешканкою Ковеля неправомірної вигоди прокурору Ковельської місцевої прокуратури.

Нагадаємо, Район.Ковель повідомляв, що жінку затримали 8 листопада 2018 року під час надання 15 тисячі гривень процесуальному прокурору за вирішення питання про перекваліфікацію вчиненого її родичем злочину на менш тяжкий.

Мова йде про Валентину Григориченко, яка невдовзі після затримання за хабар, звернулася із заявою до Ковельського відділу поліції про вчинення кримінального правопорушення (злочину), заявивши, що працівник Ковельської місцевої прокуратури Олександр Омельчук нібито вчинив провокацію підкупу.

Жінка розповідає, що 6 листопада 2018 року прийшла у Ковелі в прокуратуру і запитала Омельчука, чи можна змінити статтю, за якою судять її зятя.

«Прокурор запитав: «То ви хочете його виправдати?», на що я повідомила, що ні, тоді прокурор повідомив, що потерпілий претензій до зятя не має. Я вийняла з сумочки гроші в сумі 15 тисяч гривень, які знаходились в конверті і поклала перед ним на стіл, та сказала, що це – на знак вдячності за те, що він допоможе в суді. Омельчук почав одягатись та сказав, щоб я забрала і прийшла 8 листопада, а він зараз іде в суд та подивиться, що там можна зробити. Я ще запитала, чи можна на нього надіятись, на що прокурор кивнув головою. Ця подія відбувалась близько 9.30 години», – заявила Валентина Григориченко.

За словами громадянки, 8 листопада 2018 року вона прийшла, як сказав Олександр Омельчук, о 9-й годині ранку вже без реєстрації. Прокурор мовив, щоб вона трохи почекала і вийшов. Жінка чекала 10-15 хвилин. Омельчук ходив з кабінету в кабінет, то на другий поверх, потім покликав її до кабінету та наказав закрити двері.

«Я вийняла конверт. Прокурор запитав мене: «Скільки?». І в цей момент до кабінету зайшли люди в цивільному, забрали гроші та почали рахувати та описувати», – вказує Валентина Григориченко.

Отримання хабара в кабінеті прокурора Омельчука зафіксували, як злочин, за ст. 369 КК України разом із грошовими коштами, які були вилучені. Жінці вручили повідомлення про підозру та обрали невдовзі запобіжний захід – домашній арешт.

У витязі з Єдиного реєстру досудових розслідувань про надання хабара прокурору значиться 5 слідчих поліції та 8 прокурорів. Очевидно, за розкриття злочину такого масштабу всіх їх мають представити до заохочення.

«Однак злочин вчинено не тільки мною, але й прокурором Омельчуком, оскільки він 6 листопада пообіцяв мені в своєму кабінеті про те, що під час перебування справи в суді допоможе з обвинуваченням мого зятя, тобто яким чином він міг це зробити мені невідомо, але чого тоді я йшла до нього другий раз 8 листопада», – йдеться у заяві про злочин.

Статтею 370 КК України передбачено кримінальну відповідальність за провокацію хабара, тобто умисні дії службової особи та прийняття пропозиції одержати гроші, щоб потім викрити того, хто пропонував вигоду.

Валентина Григориченко заявляє, що прокурор, як особа правоохоронного органу, мав би негайно викликати поліцію з метою викрити її разом з коштами ще 6 листопада 2018 року, чого не зробив, а вирішив вчинити стосовно неї провокацію підкупу. Мовляв, на ці факти та обставини вона має двох свідків, оскільки в прокуратуру до Омельчука в той день, тобто 6 листопада, приходила з ними.

Поліція відмовилася внести відомості із заяви Валентини Григориченко до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати слідство за фактом провокації підкупу.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду від 18 січня 2019 року скаргу заявниці було задоволено, а службових осіб слідчого управління ГУНП у Волинській області зобов’язано організувати внесення до ЄРДР відомостей по її заяві від 15 листопада 2018 року.

 


Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024