Сім'я з волинського села заробляє на саджанцях лохини

10 Лютого 2019, 17:05
Лохина, або боровка 5249
Лохина, або боровка

Марія та Руслан Маники із Дубечного займаються органічним землеробством.

Одними з перших у регіоні почали вирощувати лохину, яку привіз батько двадцять років тому. Стараються максимально використовувати дари лісу, саду та луків, де кожна рослинка цілюща. Про це пише газета Вісник.

«Щороку маємо хороший ягі­дний урожай. Торік, наприклад, з одного куща зібрали десять кілограмів боровки, яка нагадувала виноградні грона. А ще реалізовуємо одно-, дво- та трирічні саджанці цієї популярної культури. Минулого літа кілька з них навіть поїхали  на Далекий Схід», – розповідає Ма­рійка Маник.

Господиня пригощає ягодами, які добре зберігаються у морозильній камері, а ще жолудевою кавою, що нагадує какао. Родина давно відмовилася від багатьох магазинних продуктів і здоровий спосіб життя прищеплює своїм трьом синам.

Читайте також: На ягоди: як дев'ять волинських компаній розділили 12 мільйонів дотацій

У домівці подружжя пахне свіжоспеченим хлібом на заквасці. Її господиня готує сама:

«Поки що обходимося магазинним борошном, але маємо на меті отримати власне із прадідівської пшениці – спельти. Знайшли її у дикому вигляді. Зернова культура невибаглива, стійка до хвороб. Перемелюємо пшеницю, як колись, у жорнах, без жодних відходів – хліб з висівками неймовірно корисний».

Дубечненські прихильники органічного землеробства використовують на городі та в саду бедриків, які борються з тлею на порічках, а каліфорнійських черв’яків запускають у компостну яму, куди складають бур’яни, щоб утворився гумус, бо гною не використовують. Відмовилися від пестицидів, мінеральних добрив, регуляторів росту, генно-моди­фікованого насіннєвого матеріалу, землю не орють, не копають, а лише поверхнево розпушують на глибину 5–10 сантиметрів.

Наталія ЛЕГКА

Передрук без дозволу редакції газети Віскник+К заборонено

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024