Уряд Гройсмана змусив «Нафтогаз» встановлювати волинянам лічильники

14 Лютого 2019, 11:44
1411

Уряд зобов'язав «Нафтогаз» компенсувати вартість  встановлення лічильників в домогосподарствах і відчутно знизив норму споживання газу на людину.

Перші платіжки за блакитне паливо стали для волинян, що не мають лічильників, справжньою несподіванкою. Суми, вказані у квитанціях, виявилися завищеними, ніж передбачали показники фактично використаного газу. Однак Кабмін відразу кинувся вирішувати проблему, тож ситуація вже вирішується.

Станом на сьогоднішній день в Україні функціонує 1,3 млн. домогосподарств без газових лічильників. Щоб нарахування за газ не були захмарними, Уряд встановив, що з 9 серпня 2018 року в Україні для таких домогосподарств діють такі норми споживання газу: газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП): 3,29 кубів газу на одну особу в місяць; газова плита без ЦГВП: 5,39 кубів газу на одну особу в місяць; газова плита та водонагрівач: 10,49 кубів газу на одну особу в місяць.

Проте ситуація не сподобалася регіональним газовим компаніям, які подали позов до Верховного суду про скасування Постанов Кабміну №203 та №204 від 23 березня 2016 року про норми газу для населення без лічильників. Суд позов задовільнив, тож облгази почали нарахувати людям плату за газ по значно завищеним нормативам ще від 2002 року. Результат не забарився – суми в платіжках за газ зросли втричі.

Як і слід було очікувати, власники домогосподарств, у яких за тих чи інших причин не були встановлені лічильники, відразу почали висловлювати обурення, адже виділити кошти з і так обмеженого бюджету громадян ще й на лічильники, які не є дешевими, досить проблематично.

«Всі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильника немає. Чиє це завдання (забезпечити лічильниками)? Постачальника газу!», – відреагував на проблему Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 

Щоб громадяни не несли додаткових витрат при оплаті за газ, Кабінет міністрів України впровадив два важливих нововведення. По-перше, Уряд прийняв Постанову від 30 січня 2019 року, яка фактично забороняє постачальникам природного газу виставляти населенню, яке немає лічильників, завищені платіжки.

А по-друге, щоб раз і назавжди вирішити проблему з недостовірними платіжками, Кабмін постановив все ж таки забезпечити всі домогосподарства лічильниками. При цьому витрати за нього громадяни нести не будуть, адже Уряд прийняв рішення і рекомендував НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом із оператором газорозподільчих мереж. Тобто всі домогосподарства отримають лічильники безкоштовно.

«Я вважаю, що це абсолютно справедливо. І тоді ми будемо точно знати, хто скільки виробляє газу, куди постачає і хто скільки споживає», – пояснив Володимир Гройсман.

Голова Уряду також запевнив, що установка безкоштовних лічильників пройде в мінімальні терміни.

Ідею Уряду щодо встановлення лічильників за кошти «Нафтогазу» підтримала і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Як зазначив Прем’єр, контролювати процес встановлення лічильників буде Міністерство енергетики.

Христина ПЕКАРСЬКА

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024