Як змінилася українська медицина: 5 складових реформи

14 Лютого 2019, 16:02
1527

У 2018 році словосполучення «сімейний лікар» зазвучало для українців як початок глобальної реформи в медичній сфері. Українці підписували декларації з своїми лікарями, оцінювали професіоналізм фахівців, які повинні працювати з ними за першої потреби, ознайомлювалися з тим, як отримати «Доступні ліки» та отримали змогу на безкоштовну діагностику. Та чи зробили такі нововведення націю загалом здоровішою?

В системі охорони здоров’я головне – людина. Тож розглядати необхідно зміни по обидві сторони клінічних кабінетів. Зрозуміло, що фахову допомогу зможе надавати якісно той лікар, який може перейматися власним кваліфікаційним ростом, а не додатковими підробітками, тому в планах Уряду України стабільне підвищення зарплат працівникам медичних закладів. У бюджеті  на охорону здоров’я у 2019-му році закладено майже 132 млрд грн. Це на 15 мільярдів гривень більше, ніж у 2018 р.

Директорка Луцького центру первинної медичної допомоги № 1 Лідія Кривдік розповіла, що працівники медустанов тепер отриують вдвічі більшу зарплатню, а дехто навіть втричі.

«При цьому підвищилась оплата не лише для лікарів, а й для медсестер та працівників господарської частини. У Волинськійобласті вже підписано 713 000 декларацій з сімейними лікарями, а це досить високий показник, який свідчить, що волиняни довіряють професіоналам, які дбатимуть про їх здоров’я. Це демонструє, що волиняни довіряють лікарям і медицина області зазнає позитивних змін», – розповіла керівниця медустанови.

Прем’єр-міністр України не будує повітряних замків та пояснює, що й справді є проблеми:

«Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи».

Втім, ми виділили 5 докорінних змін у сфері охорони здоров’я, що ввійшли в дію за Уряду Гройсмана.

СІМЕЙНІ ЛІКАРІ: ЯК ДЕКЛАРАЦІЯ ПРАЦЮЄ НА МЕДИКА ТА ПАЦІЄНТА

Лікаря можна обирати незалежно від прописки, тепер можна довіритися тому фахівцю, який знає всі ваші проблеми або знає все про вашу дитину від її народження. Сімейний лікар знатиме все про вашу алергію, харчування, спосіб життя та стане тією першою інстанцією, коли Вам потрібна буде навіть порада по телефону. Ми підписуємо зі своїм лікарем декларацію на обслуговування, а держава платить саме за нас гроші медзакладу, де цей лікар працює. Так реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Ті заклади, які долучилися до реформи, а це лікарні, кабінети сімейної медицини і амбулаторії, вже отримали додаткове фінансування від держави.

Зарплата лікарів тепер напряму залежить від кількості їх пацієнтів. Лікар, в якого багато пацієнтів, отримує більший дохід. Тому лікареві буквально вигідно лікувати вас і справді якісно. Довірили своє здоров’я сімейним лікарям вже більше половини українців, а інші мають змогу зробити це цьогоріч. 

«ДОСТУПНІ ЛІКИ»

Якщо у вас є хронічні захворювання, які потребують постійного лікування, то перечитайте оновлену програму надання ліків за бюджетний кошт. В плані Уряду розширення списку препаратів для лікування хронічних захворювань. Зараз у списк понад 260 засобів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу, 59 з них – безкоштовні. В Україні 6,6 млн людей регулярно отримують доступні ліки, а вже згодом зможуть зробити це, скориставшись електронним рецептом і будуть отримувати безкоштовні ліки в інших областях.

ВИЯВИТИ ХВОРОБУ МОЖНА БЕЗКОШТОВНО

З 1-го липня, отримавши направлення у свого сімейного лікаря, можна буде отримати можливість на діагностику хвороб. Безкоштовними стануть понад 80% усіх досліджень.

До програми увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Також УЗД, рентген, мамографію можна буде зробити безкоштовно. Проте, отримати послугу можна буде за направленням від сімейного лікаря.

«ШВИДКА» ТЕЖ ЗМІНИЛАСЯ

Модернізація диспетчерських служб постала серед пріоритетів Уряду. Автомобілі екстреної медичної допомоги мають однаково швидко приїздити га виклик у селі чи в місті, адже рахунок часто йде на хвилини.

Реформа екстреної допомоги розпочнеться з Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Одеської, Донецької областей та міста Києва. Волинь же зможе похвалитися модернізованою «швидкою» пізніше.

«Я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває. Але я впевнений, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим», – пояснює Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 

СПЕЦІАЛІЗОВАНІ МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ

Цьогоріч має продовжитися процес оснащення медичних закладів обладнанням відповідно до спеціалізації. З 2017 року Уряд розпочава розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії – щороку виділяються гроші на закупівлю 13 ангіографів для їх оснащення. Для пацієнтів, що страждають від серцево-судинних захворювань це буде прорив. За три роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів по всій країні. Кожна людина зможе отримати там допомогу цілодобово, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

Особлива увага – новонародженим. Волинь стала показовою областю, адже в цьому регіоні, в Луцьку, добудовують перинатальний центр, де рятуватимуть життя недоношених дітей та надаватимуть кваліфіковану допомогу матерям.

Так змінилася картина медицини в Україні, але у висновку треба додати, що про завершення реформи говорити рано, адже проекти перебувають «в процесі», тому завдання українців полягає у тому, щоб зрозуміти, вникнути, підтримати нововведення і дбати про своє здоров’я. 

Лада ДИМНА

Коментарі
15 Лютого 2019, 21:11
Засідання Уряду<br/>Гройсман -Ми пройшли перший етап медреформи<br/>Підхоплюється чиновник-я уже дав команду працбвати по десять годин<br/>Гройсман-ми пройшли другий третій і так далі<br/>Підхоплюється чиновник-я дав команду працювати по 24 щиро дякуємо Вам і Улянці<br/>Гройсман здивовано-а хто Ви<br/>Відповідь -Представник директорів Киівських кладовищ
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024