Українські садівники зможуть збільшити експорт яблук у Великобританію

18 Лютого 2019, 10:13
Українські садівники зможуть збільшити експорт яблук у Великобританію 1724
Українські садівники зможуть збільшити експорт яблук у Великобританію

Найближчим часом Україна може відвантажити рекордні обсяги яблука в напрямку Великобританії.

Цікава можливість з’явилася в українських експортерів, що постачають свіже яблуко в Великобританію. Європейські торгові джерела повідомляють, що британські імпортери різко збільшили закупівлі яблук, чекаючи перебоїв в поставках у зв’язку з високою ймовірністю «жорсткого Брексіта», який запланований на кінець березня, - передає УПОА.

За інформацією учасників ринку, британські трейдери активно цікавляться яблуком з підвищеною щільністю плодів для того, щоб розмістити його в сховищах і забезпечити, як мінімум, місячний запас продукції, оскільки впевнені, що в перші тижні на ринку пануватиме певний хаос, який може привести як до логістичних проблем, так і до перепадів в курсах валют. А це, в свою чергу, може різко збільшити вартість яблук, що поставляються до Великобританії.

Таким чином, в найближчі тижні українські садівники можуть відвантажити рекордні обсяги яблука в напрямку Великобританії, якщо, звичайно, скористаються цією чудовою нагодою. Тим більше, що запаси яблука в Україні як і раніше досить високі.

До речі, Brexit може стати чудовою можливістю для європейських садівників підвищити ціни на яблуко, адже вже зараз активні темпи відвантажень яблук в сторону Великобританії спостерігаються в Італії і Франції. Активізувалися і польські експортери яблука, які працюють в найнижчому ціновому сегменті.

Однак у Brexit є і зворотна сторона медалі – це непередбачуваність його наслідків. Абсолютно незрозуміло, на яких умовах і з якими тарифами Англія буде закуповувати яблука в Україні та в країнах Євросоюзу після виходу зі складу ЄС. Якщо закупівлі яблука різко знизяться, то це, навпаки, може мати негативний вплив на ринок і на ціни. Тим більше, що це співпаде за часом з різким зростанням пропозиції яблука в Україні та Польщі в зв’язку знеможливістю більш тривалого зберігання в тих сховищах, які не мають РГС, або ж тих яблук, які не були підготовлені необхідним чином для тривалого зберігання.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024