У Ковелі виконком одноголосно збільшив тарифи на комунальні послуги

21 Лютого 2019, 13:40
У Ковелі виконком одноголосно збільшив тарифи на комунальні послуги 1499
У Ковелі виконком одноголосно збільшив тарифи на комунальні послуги

Чергове збільшення плати за комунальні послуги для населення міський голова Олег Кіндер називає «коригуванням тарифів».

На території ремонтного житлово-комунального підприємства № 2 відбулося виїзне засідання виконавчого комітету Ковельської міської ради, оскільки 14 лютого на виконком прийшли мешканці міста, які виступили проти підвищення цін на комунальні послуги. Очевидно, цього разу влада вирішила зіштовхнути лобами комунальників з депутатами та громадськими активістами, котрі проти нових тарифів і також завітали до актової зали РЖКП № 2.

Головуючий Олег Кіндер надавав слово начальнику РЖКП № 1 Віктору Солов’янчуку, який почав розказувати про тарифи та скільки в нього є працівників, бідкався, що люди не йдуть працювати в комунальне підприємство. Міський голова доповнив, що піднялася мінімальна заробітна плата, тому потрібно коригувати тарифи. Теж саме говорила і начальниця РЖКП № 2 Наталія Гейко. Член виконкому, президент ТОВ «ВО «Ковельсільмаш» Микола Заікін задав обом начальникам елементарне питання, на яке вони не могли надати відповідь.

«Керівники ремонтних житлово-комунальних підприємств не розуміють, що таке калькуляція витрат по кожному виду структури тарифу. Микола Михайлович вас це запитує. Я два роки звертаюся до керівника (Наталії Гейко, – ред.) з проханням надати калькуляцію витрат по кожній складовій даної структури, щоб можна було бачити звідки береться заробітна плата в керівника, в першу чергу», – мовив пенсіонер Юрій Олексюк.

Наталія Гейко дещо розгубилася, запитуючи в міських керівників, чи можна їй казати, яку вона має заробітну плату. Юрій Карпович підбадьорив, що вона, як начальниця комунального підприємства, зобов’язана це сказати. Отак всі дізналися, що посадовий оклад у Наталії Михайлівни становить 9 тисяч 100 гривень.

Дізналася громадськість також і про те, що премій рядові працівники РЖКП не отримують, бо на це немає грошей.

«Говорити далі про тарифи, коли начальники не розуміють, що таке калькуляція витрат, це складно. Шановні керівники, якщо ви будете так розказувати мешканцям, що тут кваліфіковані люди не розуміють послуги, які ви надаєте, а прості люди вас не зрозуміють зовсім», – запевнив Юрій Олексюк.

На думку Миколи Заікіна, начальники обох РЖКП не зовсім розуміються в тих цифрах, принаймні не хочуть їх вивчати.

За словами депутата Ковельської міської ради Ігоря Пініса, проблема полягає в тому, що комунальні підприємства працюють за принципом, як в колишньому СРСР. Він виступає категорично проти підняття тарифів, бо не бачить ефективного керівництва в РЖКП та надання якісних послуг.

«Купа послуг не виконуються. Ситуація в місті не найкраща», – критикував владу Ігор Пініс.

Як твердить Наталія Гейко, в РЖКП № 2 за січень цього року вже є збитки. Втім, підприємство зуміло провести ремонт приміщення. Хоча не скрізь. В актовій залі, де проходив виконком, на Олега Кіндера та президію зі стелі могла впасти штукатурка.

«Ви почули, що це коригування вимагає закон. Це не ми просто хочемо, чи не хочемо. Це вимагає закон. Ми мусимо зараз за нього проголосувати, тому, щоб не получилося так, що ті, хто закликав громаду: «Приходьте, бо піднімаються тарифи». Я кажу ще раз: не піднімаються, а коригуються для підняття мінімальної заробітної плати працівникам. Тоєсть, щоб нас не звинувачували, що ми не хочемо, як члени виконкому, хто заклики ці робив, підняти мінімальну заробітну плату, то запрошую всіх остальних: багато вакансій є в одному і другому ЖЕКу, і можете йти працювати, і ми побачимо», – сказав Олег Кіндер.

Ковельчанка Галина Артюшенко роздала членам виконкому фотознімки, які свідчать про незадовільний ремонт під’їзду багатоповерхового будинку на вулиці Сагайдачного, де вона проживає.

«Ми не знаємо, що добувають у нашому дворі екскаватори: бурштин, золото? Там весь час копають. Розбивають той фундамент… Яку ви реально отримуєте зарплату?» – поцікавилася Галина Олексіївна в Наталії Гейко.

«Відношення до тарифу їхня зарплата не-ма-є! Не дуріть людей!» – викрикував міський голова Олег Кіндер.

За пропозицією градоначальника члени виконкому одноголосно прийняли рішення про так зване «коригування тарифів», тобто збільшення плати за утримання будинків і споруд, прибудинкових територій, вивіз побутових відходів, технічне обслуговування та ремонт ліфтів. Нові тарифи введуть в дію з 9 березня 2019 року, а попереднє рішення виконкому від 7 березня 2018 року № 83 втратить свою чинність.

Нагадаємо, що з 1 грудня 2018 р. у Ковелі зросли тарифи на тепло та гарячу воду.

До речі, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України видало 30 липня 2012 року наказ № 390, яким затвердило «Порядок доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад».

Пункт 2.4. даного Порядку вказує, що суб’єктами господарювання, які надають послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, до відома споживачів доводиться така інформація, серед іншого, як «обґрунтування причин зміни тарифу (зазначення розміру діючого тарифу та відсотка відшкодування затвердженим тарифом собівартості, планового економічно обґрунтованого тарифу, дати, коли тариф востаннє переглядався, причин перегляду тарифу, визначення відсотка зростання основних складових тарифу (заробітної плати, електроенергії, матеріалів), визначення відсотка підвищення тарифу тощо)».

Зазначена інформація доводиться до відома споживачів… в кожному конкретному будинку (на прибудинковій території), зокрема на інформаційних стендах у під’їздах будинків та біля них. А цього якраз у Ковелі і не було зроблено.







Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024