Шацька ОТГ опинилася на 96 місці серед громад України

21 Лютого 2019, 15:11
960

Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні проаналізували показники фінансової діяльності 665 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за 2018 рік.

Про це повідомила Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації, - пише сайт Децентралізація.

Експерти аналізували дані за чотирма показниками:

1 - власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ);

2 - рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);

3 - питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);

4 - капітальні видатки на одного мешканця (співвідношення проведених капітальних видатків без урахування власних надходжень бюджетних установ до кількості мешканців відповідної ОТГ).

Для аналізу, як і раніше, 665 ОТГ згрупували за чисельністю населення: Група 1 - ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів; Група 2 - ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тис. жителів; Група 3 - ОТГ з чисельністю населення від 5 до 10 тис. жителів; Група 4 - ОТГ з чисельністю населення менше 5 тис. жителів.

Виходячи з такого групування, експерти представили результати виконання окремих показників місцевих бюджетів 665 ОТГ за 2018 рік:

Шацька ОТГ увійшла до третьої групи з населенням від 5 до 10 тисяч чоловік. 

Так, з чисельністю населення 8,6 тисяч чоловік Шацька громада має майже 3 тисячі гривень доходів на одного мешканця, що в загальному рейтингу серед 227 громад цієї групи опинилася на 125 місці. 

Рівень дотаційності бюджету громади (питома вага базової/ реверсної дотації у доходах) становить 15%, що є 113 місце у загальноукраїнському рейтингу. 

На утримання апарату управління у власних доходах (без трансфертів) Шацька ОТГ витрачає 22,9% від своїх доходів, і за цим показником є 73 в рейтингу.

Капітальні видатки на одного мешканця (без власних надходжень бюджетних установ) становлять 1,32 тисячі гривень (77 місце в рейтингу).

У підсумку Шацька ОТГ займає  96 місце в рейтингу за доходами 2018 року. Разом з тим експерти наголошують, що чим більша громада за територією і кількфстю населення, тим більше шансів у неї отримати хороший бюджет.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024