На Ківерцівщині через злиття можуть скоротити 50% штату закладів позашкільної освіти

21 Лютого 2019, 15:32
На Ківерцівщині через злиття можуть скоротити 50% штату закладів позашкільної освіти 938
На Ківерцівщині через злиття можуть скоротити 50% штату закладів позашкільної освіти

У Ківерцівському районі реорганізовують заклади позашкільної освіти.

Про це розповів начальник відділу освіти Ківерцівської райдержадміністрації Микола Грибук, – йдеться у сюжеті «UA: Волинь».

Посадовець зазначає, що це стосується районного центру дитячої та юнацької творчості, районного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді та районну станцію юних туристів Волинської області. Їх планують об’єднати в одну структуру «Центр позашкільної освіти».

У Ківерцівському районному центрі дитячої та юнацької творчості директорка розповіла: майже половину груп закриють. У старшій групі зразкової студії танцю «Megadance» два роки займалася Тетяна Місько, на лютий розкладу занять немає.

«Для мене це було прикрою новиною. Бо танці відіграють важливу роль в моєму житті. Я тут відпочиваю. А так забрали і цю можливість ходити сюди 1-2 рази в тиждень, бо для кожної людини важлива реалізація в житті», – каже учасниця танцювального гуртка Тетяна Місько.

Вчитель танців Руслан Горохоль розповідає, що в гуртку скоротили 6 годин занять.

«Нашому колективу 20 років, так сталося, інколи не міг подумати, що доведеться його зменшувати, адже хотіли нарощувати, бо багато дітей добираються із сіл. І зараз вийшло так, що старша група немає часу в розкладі, кількість дітей зменшилася, але ми просто так їх відпустити не можемо. І, хоча б раз у тиждень я їх чекаю на наших заняттях», – каже керівник зразкової студії танцю «Megadance» Руслан Горохоль. 

Директорка центру дитячої та юнацької творчості, яка є головою ліквідаційної комісії зазначає, що скоротили всіх сумісників, гуртки в селах закрили, окрім тих, на які виділяють гроші місцеві громади.

«У нас працювало 60 груп дітей, а зараз залишиться 35 груп дітей. Ті гуртки, які працювали на базі сільських шкіл, а це були сумісники, то вони не працюють і не будуть працювати, бо була чітка вказівка влади, щоб по сумісництву робота організовуватися не буде. Це і судномоделювання, автомоделювання, і два зразкових колективи. Шкода, бо колективи хороші, пропали», – каже директор районного центру дитячої та юнацької творчості Леся Куліба

У листі райдержадміністрації вказано: 441 дитина із сіл та селищ району не навчатиметься в позашкіллі  – керівників їх гуртків скорочують. Залишиться гуркова діяльність в Жидичині, Завітному та Цумані – на зарплати викладачам гроші дають громади.

Голова Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов розповів: заклади фінансуватимуть на 63% від минулорічних витрат.

«Районні структури, які з часом перейдуть в комунальні структури громади, розраховувалися на весь район. Населення району 64 тисячі, населення громади 17, 5 тисячі», – каже голова Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов.

Микола Грибук, начальник відділу освіти Ківерцівської райдержадміністрації: «Відповідно до їхнього прийнятого бюджету, який є дефіцитним, нам поставили умови, щоб створити одну структуру, шляхом злиття позашкільних закладів, щоб зекономити кошти. Треба підганяти штати під ті кошти, які виділила міська рада, і вона більше не хоче виділяти, то це факт».

Посадовець додає, що статут нового закладу з назвою «Центр позашкільної освіти» розробили й готові подати на затвердження районної сесії. Нині завершують штатний розпис, скорочення заплановане на 50%.      

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024