Скільки «лісових» податків отримали волинські громади

23 Лютого 2019, 14:22
«Лісові» податки 1208
«Лісові» податки

Ратнівський, Старовижівський, Камінь-Каширський, Маневицький, Горохівський, Любомльський, Ківерцівський, Локачинський  – райони, де відбулося вже найбільше зустрічей лісівників із громадами.

Ще більше – у планах. Звітів під час сесій, обговорень проблем міст та сіл під час зборів із місцевим атиктивом, – повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

Практика, яка  за два роки на Волині прижилася, дає свої результати. І не лише у вигляді спільно реалізованих завдань та вирішених проблем, важливих для громади, а й у самому сприйнятті професії лісівника та значення державного лісогосподарського підприємства для громади.

Зокрема зустрічі у селах Галичани, Звиняче, Цегів Горохівського району та у селі Привітне (Привітненська ОТГ) Локачинського  показали: ситуація із всиханнями соснових лісів знайома і болить кожному у громаді. Не менш важливо, як для лісівників, так і для громади, вирішувати проблеми засмічення лісу. Тож у результаті напрацьовуються спільні рішення та завдання обох сторін. Те ж стосується і проблеми незаконних рубок та пожеж.

Під час цих зустрічей лісівники розповіли також, що протягом минулого року ДП «Горохівське ЛМГ» сплатило податків та платежів у сумі понад 7 мільйонів гривень. Зокрема, до бюджету Галичанської сільської ради за 2018 рік надійшло 46 209 тисяч гривень, до Цегівської – 27 654 тисяч гривень, Привітненської ОТГ – 200 214 тисяч гривень.

Працівники державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» вже прозвітували у Торчинській, Городищенській ОТГ, Романівській та Піддубцівській сільських радах.

Окрім звіту про основні досягнення та проблеми лісгоспу і окремих лісництв, доповідачі зазначали: прикро розуміти, що в інформаційному просторі завідомо, з метою дискредитації роботи лісівників, поширюються чутки про державні лісгоспи як зло для лісу і що ліси потрібно віддати у приватні руки.

Зокрема по ДП «Ківерцівське ЛГ» у 2018 році підприємством витрачено 23 мільйони 539 тисяч гривень на ведення лісового господарства. Чи багато приватних інвесторів сьогодні готові вкласти такі кошти у ліси, які у розряд пристигаючих перейдуть через десятки років? Їх немає. Але є велика кількість охочих отримати у користування пристигаючі ліси сьогоднішні.

Окремо відзначався і той факт, що колектив лісгоспу є активною частиною громади, бере безпосередню участь у вирішенні її потреб та проблем.  Лісівники також є депутатами ОТГ і сільських рад і готові брати на себе відповідальність.

Директори Любомльського та Прибузького лісгоспів Володимир Туревич і Володимир Корецький звітували перед місцевою владою та депутатським корпусом під час сесії Любомльської ОТГ.

Володимир Туревич розповів, що крім основної роботи, вдалося реалізувати проекти, важливі для всієї громади. Зокрема у 2018 році збудували новий великий рекреаційний пункт у межах міста «Край міста»,  його відкриття відбулося на День працівника лісу – в рамках фестивалю. Крім того, на території підприємства діє по всіх лісництвах 45 штук міні-рекраційних пунктів, облаштованих кострищами, гойдалками.

У власному цеху виготовлено та встановлено шість автобусних зупинок – це дерев’яні споруди: у селах Головно, Замлиння, Пустинка, Куснище, міста Любомль, селі Вигнанка. Завершено будівництво автобусної зупинки у селі Скиби.

Належна увага приділяється будівництву лісових доріг. Так, за 2018 рік, зокрема, у держлісгоспі збудували понад 6 кілометрів.

Прозвітували під час чергової сесії Колківської ОТГ і ДП «Поліське ЛГ». Головний лісничий Анатолій Іщик відзначив, що упродовж 2018 року була тісна співпраця між Колківською об’єднаною громадою та Поліським лісгоспом. ДП «Поліське ЛГ» посприяло у виділенні пиломатеріалів для школи у селі Розничі, встановило автобусну зупинку в селі Семки, подбало про забезпечення сімей загиблих учасників АТО дровами паливними.

На сесію Копиллівської сільської ради , що відбулася 12 лютого, був запрошений лісничий Розничівського лісництва Микола Куран. Голова сільської ради Костянтин Давидюк відмітив, що ДП «Поліське ЛГ» провело своїми силами грейдерування дороги в межах населеного пункту Копилля. Громада сподівається на подальшу результативну співпрацю у 2019 році.

Читайте такожРеформа самоврятування: чому децентралізація – це про гроші. ІНФОГРАФІКА

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024