На Іваничівщині не можуть визначитись, хто ж має фінансувати бюджетні установи району

27 Лютого 2019, 18:03
На Іваничівщині не можуть визначитись, хто ж має фінансувати бюджетні установи району 680
На Іваничівщині не можуть визначитись, хто ж має фінансувати бюджетні установи району

Під час сесії Іваничівської селищної ради 26 лютого депутати вирішували, скільки коштів виділити на зарплату працівників бюджетних установ, які знаходяться на території Іваничівської громади.

Такі установи як, наприклад, Будинок дитячої і юнацької творчості (БДЮТ), ДЮСШ, музична школа, музей, РД «Просвіта», поки перебувають в комунальній власності Іваничівської районної ради, проте в районному бюджеті не вистачає коштів на їх фінансування, - інформує БУГ.

Оскільки згідно закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» ОТГ повинна забрати приміщення держустанов на свій баланс, в райдержадміністрації та районній раді вирішили, що бюджетні організації вже частково повинні фінансуватися з бюджету Іваничівської громади.

Сказати, що тільки районна рада відповідає за фінансування бюджетних установ – неправильно. Адже велика частина людей, які користуються їх послугами – мешканці Іваничівської ОТГ. Так вважає заступник голови райдержадміністрації Людмила Войтович.

Депутати Іваничівської селищної ради не заперечували, що установи потрібно зберегти, однак обурює їх поведінка керівництва району, яке, на їхню думку, вирішило позбутися цієї проблеми, настоюючи фінансувати заклади з бюджету ОТГ.

На сесії, де виділяли кошти на зарплати працівникам бюджетних установ Іванич, не було жодного представника райради.

Натомість прибули керівники цих організацій, які стали заручниками ситуації.

«Сьогодні в управлінні району залишилося приблизно 5 шкіл (у селах, які не об’єдналися в громади), кілька бібліотек і установи районної комунальної власності. Хочу донести вам до відома, що у 2019-му році район отримав базової дотації 4,8 мільйона гривень. І в Іваничівській громаді базової дотації біля 4 мільйонів у той час, коли в нас є 4 середні школи і 4 початкові школи. Крім того, ми забрали культуру, бібліотеки…

Додаткової дотації район отримав біля трьох мільйонів і ми отримали близько трьох мільйонів. Тобто базову і додаткову дотацію з районом ми мали приблизно у одинакових розмірах.

Чому немає розуміння: якщо проблема у ваших установах, то потрібно на це звернути увагу. Чекати з моря погоди?» – виступив голова Іваничівської громади Федір Войтюк.

Депутати селищної ради не раз наголошували, що хочуть бачити будь-яку роботу, спрямовану на економію коштів для утримання приміщень, для збереження бюджетних установ зі сторони райради. Зокрема, була й пропозиція відкласти питання до сесії районної ради, щоб побачити, як район планує утримувати приміщення і чи будуть виділені кошти на потреби працівників.

Під час сесії стало також відомо, що в Іваничівській районній раді саме вирішують, як розподілити більше 2-ох мільйонів гривень вільних лишків, тож бюджетники прямо з зали засідань попрямували до кабінету голови району Андрія Бадзюня.

«Ми зараз ділимо кошти трьох сільських рад: Луковичі, Гряди і Грибовиця. Де знаходиться сьогодні музична школа? В Іваничах...», – сказав голова.

Він наголосив, що з коштів, виділених на три села, які лишились в районі, частину фінансів спрямовують і на бюджетні установи Іванич, та повторив, що його позиція проста: ці організації повинні працювати.

Після візиту бюджетників голови райради і РДА прийшли на сесію Іваничівської селищної ради, проте конструктивний діалог так і не відбувся.

Після того, як Андрій Бадзюнь висловив свою позицію щодо президента та децентралізації, випадки підкупів перед виборами, Лілія Кревська нагадала, що голова району має дбати за наповнення бюджету, а він “ні про що не думає”. Керівник районної ради, не дослухавши спіч Кревської, залишив залу зі словами :”Заберіть у неї мікрофон”.

У підсумку депутати селищної ради проголосували за виділення коштів на фінансування бюджетних установ у розмірі 352700 гривень. Ця сума «перекриє» бюджетникам місяць зарплати.

Читайте також: Повідомили, хто на Іванчівщині користується земельними ділянками, але боргує плату за них

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024