Волинь добре освоює державні кошти на Нову українську школу, – міністерка освіти в Луцьку

11 Березня 2019, 14:17
Міністерка освіти й науки України Лілія Гриневич 769
Міністерка освіти й науки України Лілія Гриневич

Волинська область займає друге місце в Україні за включенням дітей інвалідністю в освітній процес та за розгортанням системи інклюзивної освіти. Окрім того, має позитивні приклади освоєння державної субвенції на Нову українську школу.

Про це міністерка освіти й науки України Лілія Гриневич розповіла під час робочого візиту на Волинь у понеділок, 11 березня, йдеться на Facebook-сторінці голови Волинської ОДА.

У цей день головна освітянка країни зустрілася з керівником облдержадміністрації Олександром Савченком, його заступниками – Денисом П’ятигорцем та Світланою Мишковець, а також начальницею управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмилою Плахотною.

У першу чергу Лілія Гриневич поділилася враженнями про систему освіти у Волинській області.

«Наше загальне враження, враховуючи те, що область нелегка, з великою часткою сільської місцевості та великою кількістю малокомплектних шкіл, позитивне. Область показує гарні результати. Для прикладу – друге місце в Україні за включенням дітей з інвалідністю в освітній процес та за розгортанням системи інклюзивної освіти. Я вам дуже дякую за це. Так само Волинь має гарні приклади освоєння державної субвенції на Нову українську школу. До речі, за показниками область справляється значно краще, ніж місто, і це кидається у вічі. Тож я бажаю вам багато сил. Ми без вас не впораємося. Держава віддає гроші, а саме від вас залежить втілення реформи в життя», – наголосила Лілія Гриневич.

Олександр Савченко відзначив, що нова реформа освіти – актуальна та професійна. Зокрема, йому подобається проект «Нова українська школа».

«Проект справді дуже розкішний. Я люблю відвідувати ці початкові класи. Вчителі задоволені, учні навчаються з радістю та блиском в очах. Але є в нас і проблеми. В поліських районах маємо практично гуманітарну катастрофу. Близько десятка шкіл потребують добудови, нового будівництва чи капітального ремонту. Зараз ми маємо кошти від держави і працюємо над цим, а раніше ніхто на це не зважав, – мовив Олександр Савченко.

Під час зустрічі обговорили й затримки закупівель та встановлення обладнання для Нової української школи.

«На це є абсолютно зрозумілі причини, – зауважила Лілія Михайлівна. – Ніхто ніколи в школи не давав стільки грошей. А тут дали, а ринок не готовий. Виробники парт, для прикладу, виявилися неготовими до таких інвестицій. Вже цього року, думаю, вони встигнуть оперативніше все зробити. Бо вийшло так, що ті, хто встигли швидше провести тендери, купили й дешевше, й якісніше, а ті, хто затягнули до осені – мали проблеми», – пояснила Лілія Гриневич.

Також очільник адміністрації Олександр Савченко розповів міністерці про проблему відсутності вбиралень у приміщеннях сільських шкіл.

«У нас справді велика проблема з вбиральнями всередині приміщення. Ми вдячні, що нам надійшли на це кошти. Але в Мінрегіоні розробляють такі стандарти, за якими туалет в сільській старій школі коштуватиме, як сама школа», – наголосив Олександр Савченко.

Натомість, Лілія Гриневич розповіла, що недавно мала зустріч з представниками Мінрегіону, на якій домовилися про те, що міністерство розробить декілька типових проектів, які органи місцевого самоврядування зможуть використати.

Окрім того, на зустрічі обговорили питання функціонування позашкільної освіти в аспекті децентралізації, а також питання реформування професійно-технічної освіти.

Читайте також: Нова «стара» школа: як у Маневичах сталося фінське диво

Коментар
30/03/2024 Субота
30.03.2024
29.03.2024