Чи потрібно бізнесу реєструвати торговельні марки

21 Березня 2019, 15:03
3019

В Україні, як і в світі реєстрація торговельної марки не є обов’язковою для бізнесу, але така процедура може значною мірою підвищити захищеність фірмових позначень та збільшити вартість проекту.

Чому потрібно реєструвати торговельну марку і які переваги від її реєстрації розповість спеціаліст патентного агентства Profitmark.

ЩО ТАКЕ ТОРГОВЕЛЬНА МАРКА?

Торговельна марка – це зареєстроване в установленому законом порядку фірмове позначення. Як торгова марка може бути зареєстрована назва підприємства, його логотип або їх комбінація. Це класичні для реєстрації позначення. Також існує практика захищати зовнішній вигляд продукції, упаковку та навіть кольори або запахи. Наприклад, всесвітньо відомий дизайнер Christian Louboutin зареєстрував червону підошву як товарний знак в Бюро з реєстрації патентів і торгових марок США. Зауважимо, що торговельну марку можуть зареєструвати не тільки юридичні особи, фірми, а й фізичні особи. Тобто кожен, що має унікальну назву або графічний елемент може зареєструвати і для цього непотрібно мати фірму. 


 

ЯКІ ПЕРЕВАГИ НАДАЄ ЗАРЕЄСТРОВАНА ТОРГОВЕЛЬНА МАРКА?

Зареєструвавши своє позначення його власник отримує ряд переваг та можливостей. 

Перш за все – це виключне право на використання. Отримавши Свідоцтво на знак для товарів і послуг його власник має право забороняти використання позначення іншим особам. Ця норма діє якщо таке незаконне використання відбувається в такій же сфері і може ввести в оману споживачів шляхом видання однієї продукції за іншу під вашим брендом. Така можливість постійно використовується в боротьбі з контрафактною продукцією.  

Наступна перевага – можливість передавати права на використання позначення. На практиці це означає, що ви можете, наприклад, масштабувати свій бізнес шляхом франшизи. Ця популярна бізнес модель працює у всьому світі і Україна не виключення. Саме так працюють всесвітньо відомі ресторани швидкого харчування McDonald's, KFC, Burger King або StarBukcs. Якщо у вас виникне бажання відкрити ресторан під цим брендом, то на визначених умовах ви зможете отримати дозвіл на використання бренду. Без зареєстрованої торговельної марки така схема роботи не є можливою.

Як ще одну перевагу визначають і фактичне підвищення вартості компанії після реєстрації ТМ. Торговельна марка є повноцінним нематеріальним активом, який ставиться на баланс підприємства. Наприклад, вартість бренду Coca-Cola складає більш ніж 2 мільярди доларів і ця цифра не складається з виробничих потужносте підприємства або його активів, це ціна виключно за бренд – назву. 

На останок наведемо ще один невеликий, але приємний бонус – реєстрацію однойменного доменного ім’я в найпрестижнішій український зоні UA. Адресу сайту в цій зоні можна отримати виключно після реєстрації торговельної марки. 


 

СТРОКИ РЕЄСТРАЦІЇ ТОРГОВЕЛЬНИХ МАРОК

В Україні не врегульовано законодавчо максимальний строк розгляду заяви на отримання торговельної марки Українським інститутом інтелектуальної власності (саме цей державний інститут видає Свідоцтва). Але на практиці існує дві відмінні по швидкості процедури отримання ТМ. Прискорена процедура дає змогу зареєструвати позначення за 7-8 місяців, звичайна процедура за 18-20 місяців від дати отримання документів Українським інститутом інтелектуальної власності. Нажаль пришвидшити видачу Свідоцтва не можливо і найкоротший термін реєстрації це 7-8 місяців. 


 

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ГРОШЕЙ АБИ ЗАРЕЄСТРУВАТИ ТОРГОВЕЛЬНУ МАРКУ?

Вартість реєстрації залежить від декількох факторів. Перш за все це процедура реєстрації про яку ми розповідали вище. Зрозуміло, що прискорена процедура є дорожньою за звичайну. Також на ціну впливає кількість класів в яких реєструється позначені. Справа в тому, що марка реєструється для конкретної сфери діяльності або товарів. Всі товари та послуги наведені в міжнародному класифікаторі товарів і послуг. Чим більше класів – тим дорожча реєстрація.

Також незначно, але впливає  на вартість тип заявника (фізична або юридична особа), колір торговельної марки та кількість заявників (ТМ може реєструватись на декількох власників). Мінімальна вартість ТМ, в одному класі для фізичної особи при стандартній процедурі реєстрації коштує – 4050 грн.


 

ЯК ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА РЕЄСТРАЦІЮ?

Завдяки унікальній розробці патентної агенції Profitmark для того щоб подати заявку на реєстрацію можна не виходячи з дому або офісу в режимі реально часу, тобто онлайн. Компанія розробила систему онлайн перевірки торговельних марок, яка самостійно проводить попередньою перевірку  по зареєстрованих знаках та дає змогу подати заявку. Більш того, нещодавно агенція впровадила автоматичне подання заяв на реєстрацію ТМ до Українського інституту інтелектуальної власності. Тепер одразу після оплати рахунку, заявка автоматично, шляхом електронного зв’язку передається в Укрпатент. Це дає змогу клієнтам у будь-який час дня і ночі, в вихідні або святкові дні отримати пріоритет на реєстрацію позначення. 

Провести безкоштовну перевірку назви, та подати заявку на її реєстрацію ви можете на сайті компанії.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024