Оголосили штраф за черемшу

24 Березня 2019, 15:38
2810

Екологи закликають волинян не нищити черемшу оскільки ця рослина занесена в Червону книгу України і її збирати заборонено.

Про це йдеться на сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща», пише Волинь24.

«У Волинській області є, хоч і нечисельні, але великі природні плантації черемші. І туди спрямовуються збирачі. Все б нічого, та ось тільки ведмежа цибуля занесена в Червону книгу України, отже, збирати її по лісах категорично заборонено», – йдеться у повідомленні.


Самовільне збирання черемші карається штрафами від 510 до 1700 гривень, окрім того – 62 гривні за одну рослину (!) з конфіскацією рослин, а бути пійманими на незаконному промислі дуже легко, адже всі місця зростання черемші добре відомі і знаходяться під наглядом природоохоронних служб.

Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Втім, вже як повелося, збирачів рідкісної рослини ніякі санкції не зупиняють, оскільки черемша в цю пору – дуже ходовий товар, що дає непоганий прибуток. Хитрі ділки навіть наймають «сезонних працівників» з числа місцевих жителів, ведмежу цибулю вивозять сумками і цілими мікроавтобусами, а потім фасують і продають на ринках. 

І хоча за знищення первоцвітів передбачені чималі штрафи, попит породжує пропозицію.

«Тому не купуйте черемшу, навіть, якщо її продають діти чи бабусі. Придбавши, Ви стаєте причетними до браконьєрства! Допоможемо нашій матінці-природі і врятуймо рідкісні види для наступних поколінь!» – закликають екологи.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024