Де у Рожищенському районі ремонтували заклади культури

27 Березня 2019, 16:47
1002

Про виконання Програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в районі на 2016-2020 роки проінформувала головна спеціалістка відділу культури райдержадміністрації Ольга Шолкова під час засідання колегії.

Про це інформують на сайті Рожищенської РДА.

У рамках виконання Програми протягом 2018 року здійснили ряд заходів з будівництва, реконструкції, ремонту установ культури і мистецтва, зміцнення матеріально-технічної бази з енергозбереження.

Зокрема, провели заміну вікон та дверей в бібліотеках сіл Духче та Щурин, районній дитячій бібліотеці. У клубах сіл Навіз та Студині встановили вікна, в РД «Просвіта» – троє дверей, в клубі села Рудка-Козинська придбли котел. Позитивною є динаміка виділення коштів сільськими радами на ремонт клубних установ.

У 2018 році провели поточні ремонти центральної районної бібліотеки, приміщення танцювального залу РД «Просвіта» та аварійного актового залу музичної школи у Рожищі.

Вагомою ділянкою роботи в рамках Програми вважають організацію дозвілля населення і розвиток аматорського дослідження. Протягом року колективи та окремі виконавці району приймали участь у міжнародних, обласних фестивалях, конкурсах, святах, де ставали лауреатами премій та переможцями.

Конкурси, фестивалі та культурно-мистецькі заходи відбувалися і в районі. Зокрема, з нагоди Міжнародного дня захисту дітей було проведено фестиваль-конкурс дитячої творчості під назвою «ДІТО+ЛІТО». До Дня захисника України відбувся районний огляд-конкурс патріотичної пісні солістів, вокалістів та вокальних колективів малих форм «Любіть Україну, як вірні сини».

З метою забезпечення діяльності бібліотечних установ в бібліотеки району надійшло 2200 примірників книг. У бібліотеках системи діє 27 клубів за інтересами за різними напрямками: природничі, літературні, народознавчі, профорієнтаційні, екологічні, патріотичні. Створили лялькові театри «Золотий ключик» (Дубище), «Дзвіночок» (Немир), «Джерельце» (Рудня). У бібліотеках відбуваються зустрічі з відомими українськими письменниками.

Потужною мистецькою структурою в районі називають музичну школу. У 2018 навчальному році в школі працювали 22 викладачі та навчалось 214 учнів на чотирьох відділах: народному, духовому, струнному та фортепіанно-теоретичному. Школа має філіал в селі Копачівка і в селищі Дубище. Учні стають лауреатами обласних та міжнародних конкурсів, випускники вступають до спеціальних мистецьких навчальних закладів.

Над дослідженням, збереженням та відродженням традиційної народної культури, її самобутності у контексті європейських цінностей працює районний історико-краєзнавчий музей. Установа проводить тематичні заходи з нагоди державних свят та пам’ятних дат. Спільно з Рожищенською філією Волинського обласного центру зайнятості започатковано проект «Професійний діалог поколінь», суть якого полягає у вивченні історії краю через призму професій. Загалом впродовж 2018 року Рожищенський районний історико-краєзнавчий музей провів 76 екскурсій. У звітний період підготували та презентували 26 тимчасових виставок.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024