Про що говорили і що оглянули волинські лісові інженери на Ратнівщині

28 Березня 2019, 12:04
На Ратнівщині відбулися збори лісових інженерів 1157
На Ратнівщині відбулися збори лісових інженерів

На базі ДП «СЛАП Ратнеагроліс» відбулася виїзна нарада-семінар головних інженерів та інженерів з охорони праці державних лісомисливських господарств.

Захід провели заступник начальника Волинського ОУЛМГ Олександр Рибчинський та головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів управління Олександр Боровицький, – повідомляє прес-служба лісівників.

Під час зборів працівники лісової промисловості розглядали такі питання: «Огляд та дотримання вимог при лісозаготівельному виробництві та на проміжних лісоскладах ДП «СЛАП «Ратнеагроліс», «Стан охорони праці на підпорядкованих підприємствах області» та «Виконання завдань виробничої програми березня 2019 року».

Розпочалася нарада-семінар з огляду новозбудованої центральної садиби ДП СЛАП «Ратнеагроліс», знайомства з облаштуванням робочих місць працівників, оформленням приміщень, у тому числі кабінету з охорони праці, наочною документацією.  Відтак після короткого інструктажу учасники наради-семінару вирушили у Заболоттівське лісництво. Там ознайомилися з облаштуванням проміжного складу, шлях до якого прямував лісовою автомобільною дорогою, збудованою підприємством. Також побували на лісозаготівельній ділянці, де ведеться рубка головного користування.

Читайте також: Учнівське лісництво села Здомишель увійшло до трійки кращих на Волині

Головний інженер та інженер з охорони праці ДП «Ратнеагроліс» Сергій Петрук та Анатолій Куцевич продемонстрували будиночок для лісозаготівельної бригади, де можна перечекати негоду, відпочити, пообідати, оглянули місце для ремонту та заправки бензопил, наочну та техногогічну документацію, саму лісосічну ділянку, де ведеться валка лісу.

Інженери  могли ознайомитися з організацією тамтешнього верхнього складу, роботою трелювального трактора, поговорити про особливості забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту, технічне оснащення та безпекові особливості роботи вальників лісу, поспілкувалися з членами лісорубної бригади, лісничим та майстрами лісу.

Відтак в адміністративному приміщенні ДП «Ратнівське ЛМГ» відбулася заключна частина наради-семінару. Її відкрив заступник начальника управління Олександр Рибчинський. Він акцентував, що безпека працівників, організація їх робочих місць, побуту, відпочинку, проходження навчання та інструктажів має бути серед першочергових питань керівництва лісогосподарських підприємств.

З доповіддю про стан охорони праці на підпорядкованих підприємствах області виступив головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький. Він наголосив на важливості виконання законів, наказів, положень та інструкцій щодо охорони праці та безпекових заходів усіма працівниками, адже від цього залежить їх життя та здоров’я працівників. Говорячи про профілактичну роботу, зазначив, що минулого року працівники служби охорони праці управління спільно з обласною організацією профспілки працівників лісового господарства провели 27 виїздів на лісопідприємства, під час яких  перевіряли наявність та дотримання інструкцій з охорони праці, технологічних процесів, карти ідентифікації, оцінки й усунення неприйнятних ризиків на робочих місцях працівників, санітарно-гігієнічні умови виробничих територій, санітарно-побутові умови працівників, стан лісових автомобільних доріг, виробничих територій підприємств, технічний стан машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Читайте також: Як керівництво району ліс відновлювало.ФОТО, ВІДЕО

Особлива увага зверталася на дотримання вимог експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв та обладнання, що працює під тиском, також стан будівель та споруд, пожежну безпеку та дотримання вимог технічної експлуатації електроустановок споживачів. За результатами виявлених недоліків провели чотири засідання комісії оперативного адміністративно-громадського контролю за станом охорони праці.

Ще 806 обстежень нормативно-правових актів стану охорони праці, під час яких виявили 2565 порушень які згодом ліквідували, призупинили роботу 65 одиниць обладнання, 23 пристосування та 39 технологічних процесів, провели самі служби охорони праці підприємств.

За порушення вимог нормативно-правових актів з питань з охорони праці 23 посадові особи отримали догани, п'ятьох – звільнили, догани отримали  і п'ятеро робітників, ще двох звільнили.

Олександр Боровицький зауважив, що питання охорони праці – під особистим контролем начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка та його заступників. Наголосив, що працівники підприємств безкоштовно забезпечуються спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, на придбання яких торік витрачено 3,1 мільйона гривень. Відповідно до ст.. 166 КЗпП України на роботах із шкідливими умовами праці працівникам підприємств видаються безкоштовно за встановленими нормами молоко чи рівноцінні харчові продукти, на які витратили 49 тисяч гривень. Дієвим механізмом профілактики травматизму залишається цільове навчання, проведення семінарів та оглядів-конкурсів, на що витрачено 900 тисяч гривень.

Читайте також: Як ратнівські школярі ліс прибирали. ФОТО

Також акцентував, що на обов’язкові попередні, періодичні і позапланові медичні огляди працівників, зайнятих на важких роботах, роботах з небезпечними чи шкідливими умовами праці, торік виділили 152 тисяч гривень, а за всіма джерелами фінансування на охорону праці витратили понад 15 мільйонів гривень.

Заступник начальника управління Олександр Рибчинський продовжив нараду з головними інженерами державних лісомисливських підприємств. На ній йшлося про виконання березневих завдань виробничої програми. Зокрема, Олександр Павлович проаналізував дотримання графіків заготівлі та переробки головних сортиментів, організацію лісосічних робіт, вивозку деревини, залишки її на складах, цінову політику. Головні інженери змогли обмінятися думками щодо вирішення тих чи інших виробничих питань, поділитися власним досвідом роботи.

Ця нарада-семінар стала своєрідним підсумковим етапом роботи інженерів лісопідприємств  за перший квартал 2019 року та підготовкою до Всесвітнього дня охорони праці.

Волинські лісівники
Волинські лісівники

Захисне спрорядження для лісівників
Захисне спрорядження для лісівників

Волинські лісівники
Волинські лісівники


Волинські лісівники
Волинські лісівники

Перевірка якості деревини
Перевірка якості деревини

Волинські лісівники
Волинські лісівники

Волинські лісівники
Волинські лісівники

Волинські лісівники
Волинські лісівники

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024