В Україні збільшився обсяг виробництва «солодкої картоплі»
Батат активно набуває популярності серед українських фермерів, за минулий рік її виробництво в Україні зросло практично в 10 разів.
Про це в Українській плодоовочевій асоціації (УПОА).
За даними Держстату, в 2018 році валовий збір батату в українських господарствах сягнув 190 тонн. Для порівняння, ще роком раніше в офіційних звітах обсяг врожаю батату в Україні було зафіксовано на рівні 20 тонн.
Таку тенденцію самі виробники обґрунтовують високим потенціалом цієї культури. По-перше, за їх словами, батат може доволі ефективно вирощуватися на всій території України, щоправда, в південних областях врожайність помітно вища, ніж на півночі країни. По-друге ж, ця продукція досить затребувана як на внутрішньому ринку, так і на експорт.
«Українці все більше смакують «солодкою картоплею», а деякі навіть відмовляються від споживання традиційної картоплі. При цьому, по мірі збільшення виробництва, ціна на батат на українському ринку щороку знижується, що також стимулює споживання цієї продукції в Україні», — зауважила Тетяна Смірнова, головний аналітик Української плодоовочевої асоціації (УПОА).
Експерт зазначає, що в перспективі українські виробники зможуть і доволі непогано заробити на експорті батату. За її словами, споживання цієї продукції в європейських країнах ще в 2017 році перевищувало 300 тис. тонн на рік і щороку продовжує зростати. Але поки що про системний експорт українського батату говорити зарано, адже через вельми невеликий обсяги виробництва зібрати експортну партію доволі складно.
Читайте також: Плантація ожини окупиться за 40 місяців, – аналітики
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром