У Шацькому районі реалізовують мільйонні проекти

05 Квітня 2019, 10:13
1050

Жодного року Шацький район не отримував стільки коштів на реалізацію інфраструктурних проектів, як у 2018-2019 роках. І для курортного регіону – це унікальна можливість не лише покращити інфраструктуру, а й дати поштовх розвитку економіки, бізнесу, підприємництва та туризму.

У цьому переконані учасники розширеної робочої наради, яка відбулася 3 квітня в Шацькій районній державній адміністрації, в якій взяли участь керівник патронатної служби апарату Волинської обласної державної адміністрації Валерій Криворог,  заступник голови  облдержадміністрації Валентин Цьось, голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинць, голова Шацької районної ради Сергій Карпук та представники обласних відомств, керівники проектів та фірм-підрядників, які їх реалізовують.

Серед найбільш потужних та важливих проектів для озерного краю – каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, який здійснюється за кошти Європейський грантів. Про те, як впроваджується цей надважливий для регіону проект та що встигли зробити в районі, розповіли Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької районної державної адміністрації (координатор проекту), та Олександр Долгов, керівник проекту ТзОВ «Вельт-Капітал».

«Про цей проект в Шацьку говорили вже давно, але отримати реальний грант на його реалізацію вдалося лише минулого року. Про те, наскільки актуальним та надважливим він є для нас та збереження екології краю, повторювати не буду. Але коли у 2020 році вдасться його завершити, тоді матимемо зовсім інший рівень розвитку району, туризму та залучення інвестицій», - наголосив Віктор Плейтух.

Сьогодні основне завдання – спільно з іншими структурами (енергетиками, землевпорядниками, дорожниками) вирішувати усі проблемні робочі питання, які виникають в процесі реалізації проекту. Це допоможе не відставати від графіку та вчасно завершити усі роботи.

«Звісно, що цей проект не «закриє» повністю усі екологічні проблеми населених пунктів, але основні – так. Ми заберемо стоки від найбільш проблемних територій (село Світязь, санаторій «Лісова пісня», де очисні споруди морально та фізично застарілі), та територій, які прилягають до озера Світязь (урочище Дуга в Шацьку, прибережні території в селі Пульмо) та Пісочне (урочище Ляпове). Свою фінансову частку у реалізацію проекту вклало Міністерство екології, з якого ми отримали 25 мільйонів гривень і вже їх освоїли. Окрім того, на кінцевій стадії реалізації проекту передбачається закупівля автомобіля та обладнання для ремонту системи та лабораторного обладнання для перевірки якості води», - розповів Віктор Плейтух.

Про технічні аспекти роботи, що встигли зробити з початку реалізації проекту та з якими проблемами стикаються у роботі та як вирішують – розповів Олександр Долгов. Також він наголосив, що до початку літнього відпочинкового сезону прокладуть каналізування на територіях, найбільш задіяних у відпочинковому сезоні. Тож дискомфорту світязькі туристи не відчують. А вже далі будуть працювати за межами населених пунктів. Основне завдання підрядника в цьому році – виконати робіт на 82%. В роботах задіяні відповідна кількість техніки та людей. Проблеми, які виникають, вирішуються оперативно та вчасно, тому особливого відставання від графіку немає.

Про те, як змінився пляж за останній рік, за яким принципом працюють у Шацькому нацпарку, аби у новому літньому сезоні відпочивальникам було ще більш комфортно, відзвітувала директорка природоохоронної структури Марія Христецька. У минулому році центральний пляж почали облаштовувати спільно з підприємцями, які здійснюють там торгівлю. Результат не заставив себе чекати, адже підприємці стали більше уваги приділяти санітарному стану, впорядкуванню території. Таку «політику» в парку планують продовжувати й цього року. Проте більше уваги зосередять на безпеці відпочивальників: облаштують два рятувальні пости на центральному пляжі в селі Світязь та будуть вимагати від підприємців, які мають пункти прокату, відповідні документи та оснащення (рятувальні жилети, біноклі, страхувальні кінці, мегафон та ін.). До кінця цього року у парку також планують облаштування другої черги центрального пляжу (є пропозиції від підприємців працювати на пляжах в сторону бази СБУ). Також тут планують у співфінансуванні з підприємцями встановлення стаціонарних туалетів та душових кабінок, які будуть підключені до новозбудованих каналізаційних мереж.

Так виглядають пляжі до початку сезону
Так виглядають пляжі до початку сезону

За словами Валерія Криворога, те, що зараз будується на дорозі біля набережної – не кінець. У планах – друга черга облаштування рекреаційної зони та центральної дороги аж до бази відпочинку «Гарт» (1,3 кілометра). При виїзді зі Світязя (справа) запланували будівництво автостанції із стоянкою для автобусів, тут же можна проектувати розміщення готельних комплексів та ресторації (для цього зарезервували майже 8 га території). Окрім того, дорогу біля набережної планують на літо зробити пішохідною, натомість облаштувати об’їзну дорогу в Світязі та дві автостоянки: одну – на початку набережної (на 70-80 авто), іншу – в кінці.

На цьому місці буде автостоянка
На цьому місці буде автостоянка

Туалет біля зупинки
Туалет біля зупинки

Планують тут облаштування тимчасових торгових точок в одному стилі, аби ті гармонійно вписувалися у комплекс новозбудованої набережної. Натомість Валерій Криворог зауважив, аби в Світязькій сільській раді подбали над збором такого податку, як туристичний збір, над легалізацією підприємницької діяльності, торгівлі. Адже це – саме ті кошти, які можна отримати в туристичний сезон та спрямувати їх на розвиток території.

Торгові точки планують замінити на більш сучасні та естетичні
Торгові точки планують замінити на більш сучасні та естетичні

«Таких озер, як Світязь, нема. Сьогодні вся Україна займається пошуком туристичних місць. На Волині таке місце є тільки в Шацьку. Обласна влада зацікавлена в розвитку Світязя, і ми це бачимо з того, скільки кошів сюди вкладають», – зазначив обласний посадовець.

Не оминув своєю увагою Валерій Криворог й рекреаційні зони Шацької ОТГ. В цьому році завдяки лобіюванню інтересів трьох районів депутатом Степаном Івахівим розпочнеться будівництво дороги Шацьк-Стара Вижівка-Ратно (вже є постанова про виділення на початок будівництва 75 мільйонів гривень), тому шачанам варто продумати розвиток інфраструктури біля озера Люцимер. Наразі біля прибережної зони Валерій Криворог порадив облаштувати пляжну зону, адже дорога до Ратна, яка є стратегічно важливою для району, притягне чимало відпочивальників з тієї сторони.

Понад озером Люцимер пролягатиме дорога Шацьк-Ратно
Понад озером Люцимер пролягатиме дорога Шацьк-Ратно

Як розповів заступник голови Шацької ОТГ Віталій Яльницький, запланувавши встановлення світлофорного об’єкта в центрі Шацька (вартість 2,1 мільйона гривень) та ремонт дороги Шацьк-Світязь (вартість робіт 21 мільйон гривень) ці два проекти довелося поєднати. Тут же запланували капітально відремонтувати зливову систему по вулиці Шковороди, запроектувати велодоріжку та перенесення автобусної зупинки з перехрестя в інше місце.

У центрі Шацька поставлять світлофор
У центрі Шацька поставлять світлофор

На тому, що Шацьку треба розробляти власний бренд та працювати над промоцією в різноманітних туристичних репрезентаційних заходах та виставках обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів, наголосив Станіслав Ольшевський, начальник відділу туризму департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА.

«Світязь цікавий не тільки українським, а й іноземним туристам. Шачанам треба запозичувати досвід розвитку туризму в інших країн та наших областей, де такі програми успішно реалізовують», - зазначив посадовець.

Ігор Чуліпа, директор департаменту економіки та європейської інтеграції  облдержадміністрації, в свою чергу, наголосив на необхідності розширення часових меж туристичного сезону, котрий з роками міг би перетворитися на круглорічний, як це, наприклад, зробили Балтійські країни. Туристичні регіони біля холодного моря (літній сезон там триває всього півтора місяці) заробляють 85% того, що в літній період. У Шацьку ж сезон триває три місяці, а потенціал у нашого регіону має великий. Потрібно лише виробити стратегію на декілька років наперед, зробити основу для розвитку бізнесу та дати можливість інвесторам працювати над облаштуванням відпочинкової інфраструктури.

Василь Голядинець, звертаючись до обласних представників, зазначив, що в районі працюють над резервуванням земельних ділянок, які є привабливими для інвесторів, над каналізуванням та облаштуванням пляжних зон, розробляють проектно-кошторисну документацію на будівництво доріг. Останнє, за словами голови Шацької РДА, є одним з важливих факторів розвитку території. А вже після завершення каналізування будуть розпочинати роботу з інвесторами, які вже будуватимуть великі готельні комплекси, мотелі та кемпінги. Відповідно і туристичний сезон буде розширювати свої часові межі.  

А вже після завершення наради її учасники відвідали об’єкти, де реалізовують чи будуть реалізовувати проекти: дорогу Шацьк-Ратно, набережну в селі Світязь.

По цій вулиці у Світязі планують зробити об'їзну дорогу
По цій вулиці у Світязі планують зробити об'їзну дорогу

На дорозі Шацьк-Стара Вижівка-Ратно
На дорозі Шацьк-Стара Вижівка-Ратно

Наступний об'єкт - набережна
Наступний об'єкт - набережна

Прогулянка набережною
Прогулянка набережною

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024