Чому LiqPay веде на сайт Зеленського

10 Квітня 2019, 18:56
1208

Хотіли оплатити покупку через LiqPay, але потрапляли на сайт кандидата в президенти Володимира Зеленського? Це не помилка.

Експерти проекту Digital Security School 380 пояснюють, що відбулося і що робити в цій ситуації.

Передісторія
ПриватБанк є власником сервісу www.liqpay.ua, хоча домен liqpay.com також існував і був основним на початку роботи сервісу від 2008 року й використовувався впродовж 10 років. У 2017 році Приватбанк почав переводити з домену .com на домен .ua. Впродовж останніх двох років користувачі, відвідуючи liqpay.com, переадресовувалися на основний домен - liqpay.ua.

Що ж тоді сталося? 
Найімовірніше, що ПриватБанк втратив доступ до домену liqpay.com. Домен викупили сторонні особи й скористалися цим, налаштувавши перенаправлення з сайту liqpay.сom на сайт Зеленського.

Читайте також: З «Приватбанку» вивели на рахунки студії «Квартал 95» 41 мільйон доларів, – нардеп

А таке можливо?
Ймовірно, де-юре домен liqpay.com був зареєстрований на якусь фізичну особу, що є юридичним власником домену. Можливо навіть, що ця людина перейшла до команди Зеленського й налаштувала переадресацію на домен Зеленського. Однак, це вже припущення, а не конкретні факти.

Чим загрожує ця ситуація вашим онлайн-оплатам?
Наразі ця ситуація є просто недобросовісним використанням відомого бренду платіжної системи, але, водночас, це не є порушенням закону. Ймовірним залишається інший негативний сценарій, коли замість переадресації на сайт Зеленського, переадресація буде на фішинговий сайт, власники якого викрадатимуть дані платіжних карт користувачів.

Що каже ПриватБанк?
В ПриватБанк кажуть, що «єдиним офіційним ресурсом і веб-сайтом сервісу миттєвих платежів LiqPay є liqpay.UA». Також стверджують, що «перенаправлення на сайт штабу одного з кандидатів здійснює не ПриватБанк, а власник домену liqpay.сom». При цьому, в Приватбанк зазначають, що наразі домен liqpay.сom їм не належить.

Що ж вам робити в цій ситуації?
Поки що радимо не використовувати сервіс LiqPay під час покупок в інтернет-магазинах і дочекатися, поки ПриватБанк не проінформує власників інтернет-магазинів переналаштувати модулі оплати liqpay.сom на liqpay.ua.

Читайте також: Пилосос ПриватБанку: як структури Коломойського висмоктували гроші з українців. РОЗСЛІДУВАННЯ

Довідково. 

Digital Security School Kyiv (DSS 380) – постійнодіюча школа цифрової безпеки для ЗМІ, правозахисників, громадських активістів, представників громадських організацій в Україні. Вчимо змінювати ставлення та поведінку у цифровому світі, засвоюючи ключові засади цифрової безпеки.

У 2018 році проводимо навчання з цифрової безпеки, комплексну співпрацю з 5 обраними редакціями ЗМІ, серед яких і мережа Район.in.ua менторську підготовку нових фахівців з цифрової безепеки, надання безплатного софту, створення мережі зацікавлених в цифрову безпеку, надання технічних консультацій.

У 2018 році ми також створили безплатний онлайн-курс на тему цифрової безпеки, щонайменше частину курсу. Зареєструватися й пройти можна за лінком.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024