Коли у Луцьку запрацюють перші інспектори з паркування

12 Квітня 2019, 14:01
фото ілюстративне 1016
фото ілюстративне

Із 16 квітня у тестовому режимі запрацюють перші три інспектори з паркування, які будуть стежити за дотримання громадянами правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів у Луцьку.

Про це повідомляють у Департаменті муніципальної варти Луцькради.

Впровадження інспекторів з паркування – вимога Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», який 27 вересня 2018 року вступив в силу.

Законом впроваджуються заходи реформування сфери паркування транспортних засобів, серед яких створення законодавчого механізму невідворотності відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів шляхом запровадження фото-, відео фіксації правопорушень; наділення повноваженнями розгляду справ про адміністративні правопорушення та здійснення тимчасового затримання транспортних засобів інспекторами з паркування тощо.

Інспектори з паркування діятимуть на базі департаменту муніципальної варти Луцької міської ради будуть проводити заходи, спрямовані щодо дотримання громадянами правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів із здійсненням фото- та відеофіксації порушень та виносити постанови у справах про адміністративні правопорушення. Інспектори будуть мати спеціальні планшети, портативні принтери для друку повідомлень про притягнення до адміністративної відповідальності та виноситимуть постанови у справах про адміністративні правопорушення на місці, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування сфери паркування транспортних засобів».

Наразі розроблено більше 10 маршрутів, які охоплюють близько 27 вулиць та проспектів міста, якими рухатимуться інспектори.

До їхніх основних завдань належать:

  • звільнення тротуарів, пішохідних переходів та смуг громадського транспорту від неправильно запаркованих транспортних засобів; 
  • розв’язання транспортних проблем міста, що зменшить навантаження на вулично-дорожню мережу; 
  • підвищення рівня якості надання послуг з паркування та рівня дисципліни з паркування; 
  • збільшення надходжень до місцевого бюджету; 
  • сприяння розвитку паркувального простору міста.

Інспектори з паркування мають право накладати адміністративне стягнення за порушення частин 1,3 ст. 122 КУпАП, частин 1,2 ст. 152-1 КУпАП (таблиця 1).

Повідомлення та постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, або про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), буде містити відомості про адресу веб-сайту в мережі Інтернет, на якому особа може ознайомитися із зображенням чи відеозаписом транспортного засобу в момент вчинення адміністративного правопорушення, ідентифікатор для доступу до зазначеної інформації та порядок звільнення від адміністративної відповідальності.

На сайті Луцької міської ради буде діяти окремий сервіс під назвою: «Постанови у справах про адміністративні правопорушення», який доступний за адресою: https://inspector.lutskrada.gov.ua.

На сервісі можна буде отримати детальну інформацію щодо обставин винесення постанови про адміністративні правопорушення із зазначенням дати, місця та фото порушення (зразок 1). Для отримання інформації про обставини винесення постанови необхідно буде ввести номер постанови та номер державного номерного знаку транспортного засобу.

Також законодавством передбачений пільговий період сплати штрафу за адміністративне правопорушення. Відповідно до статті 300-1 КУпАП у разі сплати відповідальною особою, зазначеною у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або громадянином (резидентом) України, який ввіз на територію України транспортний засіб, зареєстрований за межами України, 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня набрання законної сили постановою про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), така постанова вважається виконаною. Постанова про накладення адміністративного стягнення за порушення зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), також вважається виконаною у разі сплати штрафу за повідомленням про притягнення до адміністративної відповідальності, залишеним уповноваженою посадовою особою на місці вчинення правопорушення на лобовому склі транспортного засобу, у тому числі шляхом сплати 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вчинення відповідного правопорушення.

У разі несплати штрафу особами, зазначеними у частині першій цієї статті, протягом 30 днів з дня набрання законної сили постановою про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сферах безпеки дорожнього руху та паркування транспортних засобів така постанова підлягає примусовому виконанню.

Сплатити штраф можна буде в будь-якому відділені банку або пошти за наступними реквізитами:

отримувач УК у м.Луцьку /м. Луцьк/ 21081100;
код отримувача (ЄДРПОУ) 38009628;
банк отримувача Казначейство України (ЕАП);
код банку (МФО) 899998;
рах. 31419542003002;
код класифікації доходів бюджету 21081100;
найменування коду класифікації доходу бюджету «Адміністративні штрафи та інші санкції».

Читайте також: У Луцьку муніципали ловили «тротуарних» паркувальників

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024