Олика: на відновлення історико-архітектурної спадщини виділять більше мільярда гривень

16 Квітня 2019, 15:50
1055

Для відновлення Українського Версалю на Волині виділять 1 мільярд 147 мільйонів гривень. Така сума передбачена в проекті Обласної програми відродження історико-архітектурної спадщини селища міського типу Олика Волинської області на 2019-2024 роки. Стратегічний документ регламентує, яким чином та звідки залучатимуть фінанси, аби населений пункт перетворився на туристичну «Мекку».

Про це повідомляє інформаційний відділ Волинської ОДА.

Над розробкою Програми впродовж кількох місяців працювали керівники профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації спільно з представниками навчальних закладів, істориками та мистецтвознавцями регіону. В її рамках передбачили реалізувати ряд заходів. Зокрема, перенести з території замку Радзивілів Волинську обласну психіатричну лікарню № 2, а відтак – спорудити для цього новий корпус, покращити дорожню інфраструктуру селища, побудувати очисні споруди, здійснити благоустрій кладовища та створити мережу музейних закладів у відреставрованих пам’ятках архітектури.

Читайте також: На закупівлю харчових продуктів для Олицької психлікарні витратять 12 тисяч гривень

Якщо волинські обранці затвердять проект зазначеного документу під час чергової сесії, далі облдержадміністрація подаватиме його на Кабінет Міністрів України та Президента України, аби також залучити кошти державного бюджету. Тож, нині Програма перебуває на розгляді у депутатів обласної ради.

Разом із тим, начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Микола Томчук зазначає:

«Оскільки Олика є історичним населеним пунктом, зараз у Києві працюють над історико-архітектурним опорним планом селища. Підготовлені також попередні матеріали для розробки генерального плану Олики, котрий стане основою для подальшого планування усіх територій. Щодо власне програми, то в ній закладені кошти на конкретні об’єкти, що розвиватимуть та модернізуватимуть. Окрім того, передбачені витрати на всі проектні роботи, що стосуються концепції розвитку населеного пункту, тобто бачення всього того, яке історичне обличчя Олика повинна мати після перетворення. На підставі ж концепції будуть розроблятися конкретні проектні документи, як-от детальні плани торгових площ та рядів, території передбачені під туристичну та рекреаційну діяльність тощо».

Варто наголосити, що заходи Програми відповідають одній із далекоглядних цілей Стратегії розвитку Волинської області на період до 2020 року – «Волинь туристична», а також ряду операційних. А саме – «Підтримка розвитку в’їзного та внутрішнього туризму», «Формування позитивного іміджу краю на зовнішньому та внутрішньому туристичному ринках», «Стимулювання розвитку санаторно-курортного туризму та рекреаційної діяльності на природоохоронних територіях» та «Залучення коштів міжнародної технічної допомоги на реалізацію туристичних проектів».

До слова, в цьому році виповнюється 870 років з моменту першої письмової згадки про Олику, а також 475 років, як селище здобуло Магдебурзьке право. Відтак, облдержадміністрація запланувала у травні провести в населеному пункті тематичні заходи, завдяки котрим вдасться привернути ще більше уваги до проблеми збереження цієї історико-архітектурної пам'ятки.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024