Волинська обласна рада гальмує процес будівництва інвестиційних об`єктів на Старовижівщині

17 Квітня 2019, 14:42
Волинська обласна рада гальмує процес будівництва інвестиційних об`єктів на Старовиживщині / Фото ілюстративне 760
Волинська обласна рада гальмує процес будівництва інвестиційних об`єктів на Старовиживщині / Фото ілюстративне

Через не проведення засідання сесії Волинської обласної ради, рішенням якої необхідно розподілити кошти, в області не можуть здійснити оплату підрядникам за виконані роботи та рухатися далі.

Про це повідомляють на сторінці голови Волинської ОДА Олександра Савченка у Facebook

16 квітня відбулася нарада у голови облдержадміністрації. Основні питання, які обговорили – бюджетні. Зокрема, йшлося про цільові кошти, що надходять із Державного бюджету, але у роботу «відпускаються» рішенням сесії.

Мова – про розподіл коштів, спрямованих на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт соціальних об’єктів:

  • із Державного фонду регіонального розвитку, 
  • із субвенції на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості (ініціатива Президента України) для будівництва амбулаторій ЗМСП, 
  • із субвенції місцевим бюджетам на реформування регіональної системи охорони здоров’я для здійснення заходів спільного із Міжнародним банком проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей»,
  • із субвенції на будівництво футбольних полів із штучним покриттям в регіонах,
  • із субвенції на будівництво доріг місцевого значення, комунальної власності (491,1 млн грн передбачено на 2019 рік).

Як повідомив заступник директора департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Віктор Довгополюк, практично на усіх об’єктах укладені договори з підрядними організаціями та тривають роботи. Більше того, будівельна готовність деяких перехідних об’єктів з ДФРР складає від 20-ти до 70-ти %.

«У зв’язку із тим, що досі не відбулася сесія, ми не можемо розрахуватися і підтягнути фінансування», – зауважив Віктор Довгополюк.

До слова, остання сесія в області була в грудні минулого року. У першому кварталі поточного року, як цього передбачає закон, засідання не відбулося.

ДЕРЖАВНИЙ ФОНД РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Для Волинської області на 2019 рік у ДФРР передбачили 236,5 мільйонів гривень. Та ці кошти складаються із двох частин: одна – на перехідні з минулого року об’єкти, друга – на нові. Цьогоріч на Волині є 17 перехідних об’єктів з передбаченим фінансуванням у 197,7 мільйонів гривень. До цього переліку потрапило12 загальноосвітніх шкіл, 3 дитячих садочки, приміщення для проживання одиноких непрацездатних громадян у селі Гуща Любомльського району та придбання томографу для Ратнівської ЦРЛ.

Аналогічна ситуація склалася із субвенцією на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості (ініціатива Президента України) для будівництва амбулаторій ЗМСП. Передбачено на це у бюджеті для Волинської області 181,2 мільйонів гривень та 38,1 мільойнів гривень у 2019. Загальна сума – 219,3 мільйонів гривень.

Нині в ОДА сформований перелік будівництва, який розглянутий та погоджений на комісії Мінрегіону. Складається із 15 амбулаторій на суму 86,7 мільйонів гривень.

Слід зауважити, що для будівництва 9 амбулаторій вже розробили проектно-кошторисну документацію, провели тендерні процедури, визначили підрядників та ведуться будівельні роботи. Для прикладу, будівництво амбулаторії у селі Піща Шацького району розпочали ще у грудні 2018-го року.

Ще по шести розроблена проектно-кошторисна документація, яка знаходиться на експертизі.

«У зв’язку із не проведенням сесії обласної ради та не розподіленням залишків коштів субвенцій унеможливлено здійснення проплат підрядникам за виконані роботи. Хоча напрацювань вже є на понад 20 мільйонів гривень», – відзначив Віктор Довгополюк.

Субвенція місцевим бюджетам на реформування регіональної системи охорони здоров’я для здійснення заходів виконання спільного із Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей»

Відповідно до порядку та умов надання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам в області на 2019 рік для проведення капітального ремонту та реконструкції передбачено 65,1 мільйонів гривень та 26,1 мільйонів гривень залишку субвенції із минулого року. Зазначені кошти спрямовані виключно на реконструкцію та ремонт 33 амбулаторій ЗПСМ.

«На сьогодні проведено закупівлю відповідно до вимог зазначеного проекту. На 32 об`єктах визначено підрядників, на 30 – вже отримано дозволи на початок будівництва. На більшості – підрядники здійснюють роботи, а в двох – ремонт підходить до завершення. Їх можна здавати в експлуатацію, однак, знову ж таки, через не проведення сесії ми не можемо закрити питання по проплаті», – налогошує Віктор Довгополюк.

Усього підрядниками виконано робіт на суму понад 26 мільйонів гривень.

БУДІВНИЦТВО ФУТБОЛЬНИХ ПОЛІВ  ЗІ ШТУЧНИМ ПОКРИТТЯМ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ 

На виконання постанови Кабміну і на підставі розробленої органами місцевого самоврядування проектно-кошторисної документації укладено договори з підрядними організаціями на облаштування футбольних полів зі штучним покриттям в селах Дубове, Липини, Павлівка, селищі Щацьк, місті Горохові та перераховано аванс в сумі 3,7 мільйона гривень, що становить 50% від договірної ціни. На сьогодні завершуються роботи щодо забезпечення співфінансування з місцевих бюджетів в розмірі 50%.

СУБВЕНЦІЯ З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ НА БУДІВНИЦТВО ДОРІГ

Відповідно до розподілу, затвердженого субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам, на фінансове забезпечення будівництва та реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг місцевого значення та комунальної власності в населених пунктах, державою виділено на 2019 рік 491,4 мільйона гривень. 

З них 60 мільйонів – на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт автомобільних доріг, 222 мільйони – на поточний та середній ремонт, 115 – на дрібний ремонт та експлуатаційне утримання доріг загального користування, 56 мільйонів – на капітальний ремонт вулиць, доріг комунальної власності та 37 мільйонів – на поточний, середній ремонт доріг комунальної власності.

«На сьогоднішній день ми пройшли затвердження в Державному агентстві автомобільних доріг, захистили перелік в профільному підкомітеті Верховної ради. Зараз матеріали знаходяться на Бюджетному комітеті, тоді перелік затвердить голова ОДА і їх буде направлено на повне фінансування», – повідомив Віктор Васильович.

Загалом за І квартал 2019 року освоїли 6,2 мільйонів гривень на експлуатаційне утримання доріг. На сьогоднішній день розпочато поточний та дрібний ремонт.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024