Гройсман змусив «Нафтогаз» знизити ціну на газ для населення

25 Квітня 2019, 12:03
Володимир Гройсман 2021
Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Кабінету міністрів України вкотре підняв тему одного з найболючіших питань для українців – ціни на газ, яка на сьогодні є досить високою.

Цього разу керівник Уряду висловив стурбованість нахабством державної компанії НАК «Нафтогаз України», яка, умовно кажучи, просто таки «шантажує» своїх акціонерів – український народ.

Компанія, яка на сьогодні, по суті, є газовим монополістом, всіма можливими шляхами добивається підняття ціни на газ для українців. Хоча кон’юнктура на ринку газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни і промисловість купує блакитне паливо дешевше, наше населення чомусь змушене платити більше.

Аби вирішити цю ситуацію, Уряд 3 квітня 2019 року прийняв Постанову №293, якою зобов’язав «Нафтогаз» продавати газ населенню дешевше. Відповідно до документу, державна компанія НАК «Нафтогаз України», зобов’язана з травня знизити ціни на газ для населення.

Читайте також: Ефективність місцевої влади та ціни в платіжках: Гройсман про тарифоутворення

На переконання юристів Міністерства енергетики та вугільної промисловості, для того, щоб продавати газ населенню дешевше, так зване ПСО відміняти не обов’язково. Адже стаття 11 Закону України «Про ринок природного газу» не обмежує повноважень Уряду щодо кількості актів, які мають бути прийняті стосовно покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман різко відреагував на свавілля Нафтогазу.

«До 24 квітня «Нафтогаз» має повідомити всім українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 гривень за кубічний метр. Мені набридло, як і  мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців. Рішення Уряду повинні виконувати. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію» – наголосив очільник Уряду Володимир Гройсман.

В разі невиконання газовим монополістом рішення Уряду, Володимир Гройсман заявив про можливу відставку голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

Читайте також: Волинянам треба поквапитися укласти договір з «Волиньгазом»

Урешті-решт, в понеділок, 22 квітня, НАК «Нафтогаз України» прийняв рішення про зменшення ціни на газ. За дорученням Кабінету Міністрів «Нафтогаз» спільно з представниками Уряду розробив новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити кінцеву роздрібну ціну до рівня 8247 гривень за тисячу кубометрів.

Тож відтепер якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19 жовтня 2018 року, то ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад встановлений Кабміном рівень, то ціна для населення залишатиметься на цьому рівні.

«Сьогодні є дуже добра новина. Я поставив жорстку умову монополісту «Нафтогазу» знизити ціну на газ. Урешті-решт вони сьогодні ухвалили рішення, що ідуть на зменшення цін на газ. Поки що у травні – мінус 300 грн. Ринки падають, я думаю, ця динаміка продовжиться. Це добра новина. Я радий, що у них запанував здоровий глузд», – повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Окрім того, у понеділок 22 квітня, в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що Україна має позбутися будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу.

«Нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, хай шукають дешевший газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевшим», – наголосив Глава Уряду.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024