Волинським громадам цьогоріч надійде інфраструктурної субвенції на 20 мільйонів більше

04 Травня 2019, 14:35
Субвенція в громади 2019 1045
Субвенція в громади 2019

50 волинських об’єднаних територіальних громад цього року отримають 126,3 мільйона гривень інфраструктурної субвенції. Це на 19,9 мільйона більше, ніж торік, коли субвенцію надавали 40 громадам.

Про це йдеться на Facebook-сторінці Волинського регіонального відділення Асоціації міст України.

Кабінет Міністрів України розпорядженням «Про затвердження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ у 2019 році» наприкінці квітня розподілив цьогорічну інфраструктурну субвенцію для 806 громад України. Її обсяг становить 2,1 мільярда гривень, тож у середньому на одну ОТГ це 2,6 мільйона.

До речі, Асоціація міст України погодила проект розпорядження щодо розподілу інфраструктурної субвенції ОТГ із зауваженнями, які частково враховані.

Як розповів консультант з правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський, що працює в області в межах проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID, найсоліднішу «інфраструктурку» на Волині – 11,7 мільйона гривень – цьогоріч матиме найбільша громада в області – Любешівська селищна ОТГ (Любешівська об’єднана територіальна громада), а найменшу – 856,6 тисяч гривень Смолигівська сільська ОТГ (Смолигівська сільська рада ОТГ) Луцького району – найменша в області та одна з п’яти перших громад, що утворилися на Волині.

Серед районів найбільша сума цієї субвенції надійде до дев’яти ОТГ Луцького району – 17,4 мільйона гривень, шести Ковельського – 13,1 мільйона, чотирьох Любомльського – 12,3 мільйона. Найменше отримають від держави на розвиток інфраструктури ОТГ Турійського і Рожищенського районів – усього по 2,2 мільйона. Як і в попередні роки, жодної копійки не буде для Горохівщини, де поки немає ОТГ за винятком Мар’янівської селищної ОТГ, де вибори відбудуться цьогоріч у червні, а інфраструктурну субвенцію вони отримають лише у 2020-му.

Загалом, протягом 2016-2019 років найбільше інфраструктурної субвенції матиме Ковельщина – 52,2 мільйона гривень, Володимир-Волинський район – 45,5 мільйона, Луцький – 33,5 мільйона гривень, а найменше, окрім Горохівського, Камінь-Каширський – усього 2,8 мільйона гривень.

Нагадаємо, що цю субвенцію розподіляють за формулою, відповідно до площі ОТГ та кількості сільського населення.

Кошти субвенції можуть спрямувати на розроблення проектної документації; підвищення якості надання адміністративних послуг; створення сучасних систем організації управління громадою; реконструкцію, переобладнання, перепрофілювання будівель бюджетних установ ОТГ; нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт вулиць, доріг, мостів, переходів комунальної власності; закупівлю транспортних засобів для підвезення дітей до навчальних закладів, транспортних засобів спеціального призначення; здійснення інших заходів щодо об’єктів комунальної форми власності, які є важливими для посилення спроможності територіальної громади, забезпечення належного рівня безпеки та цивільного захисту тощо.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024