У Гощанському районі бджоли гинуть від аграрних хімікатів

07 Травня 2019, 17:06
1211

На початку квітня у Гощанському районі зафіксовали перші випадки загибелі бджіл в приватних пасіках.

В жителів Малятинської сільської ради 8 квітня загинула значна кількість бджолосімей. Про це йдеться на сайті Гощанської РДА.

За дорученням голови РДА Юрія Ковальчука створили спеціальну комісію,  державний фітосанітарний інспектор відібрав зразки грунту та загиблих бджіл. За результатами досліджень в зразках бджіл було виявлено імідаклоприд – інсектицид, який є дуже небезпечний для комах.

З цього приводу відбулася робоча зустріч в.о. голови райдержадміністрації Юрія Ястремського, представників Держпродспоживслужби, сільських, селищного голів та пасічників з керівниками найбільших агроформувань району – ТОВ «АКРІС АГРО», ТОВ «Лендком Симонів», ТОВ «Полісся-гарант». 

Жодне з перерахованих підприємств не підтвердило інформацію щодо внесення інсектицидів на орендованих полях. Після тривалих дискусій та обговорень прийняли спільні кроки для уникнення в подальшому небезпек отруєння комах.

Зокрема, сільські, селищний голови проведуть в терміновому порядку інвентаризацію земель, які знаходяться в обробітку. Агропромислові підприємства проводитимуть обробіток посівів в нічні та вечірні години, при цьому покращать комунікаційну роботу з сільськими радами, щодо попередження таких робіт. Терміни попередження таких обробітків будуть мати чіткі та конкретні дати.

За пропозицією пасічників агропідприємства повідомлятимуть і суміжні з полями обробітків сільські ради. Задля покращення юридичного захисту власників пасік голова спілки пасічників Гощанщини Володимир Чорноус звернувся до присутніх з ініціативою проведення реєстрації сільських пасік в Державному реєстрі потужностей операторів ринку харчових продуктів.

За підсумками наради дані відповідні доручення щодо подальшої роботи. 


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024