Ковельський мер не хоче виділяти гроші на квартиру доньці загиблого героя АТО

24 Травня 2019, 16:20
Надія Артемук 1088
Надія Артемук

Депутати Ковельської міськради «провалили» запит, у якому хотіли передбачити кошти на придбання квартири доньці полеглого під Волновахою військовослужбовця.  

На початку пленарного сесійного засідання Ковельської міської ради, яке відбулося 23 травня, зайшла мова за придбання житла для малолітньої доньки сержанта 51-ї механізованої бригади, ковельчанина Олександра Артемука, який разом з іншими бійцями загинув 22 травня 2014 року на Донеччині, під Волновахою. Йому було лише 36. Указом Президента України від 04.06.2015 року нагороджений медаллю «Зихиснику Вітчизни» (посмертно).

Депутатка Галина Стасюк повідомила, що у залі є мама загиблого героя – Надія Романівна Артемук.

«Вчора ми вшановували пам’ять наших хлопців, які загинули під Волновахою. Звичайно, вшанування було на високому рівні. Дякую всім за це. Але сім’я – троє діток, яка дійсно потребує допомоги і на державному рівні, і на місцевому. Я підготувала запит, щоб в бюджеті міста на 2020 рік передбачити кошти для дитини третьої – дівчинки, якій було чотири місяці, коли загинув її тато. Тобто їй нічого не дали. Мама зверталася, але їй було повідомлено, що «ви не потребуєте поліпшення умов». Тому я просила би підтримати запит, передбачити у наступному році гроші на квартиру дитині Артемука Олександра Івановича. Не крутіть носом, пане Кіндер! Ставте на голосування», – мовила Галина Стасюк.

Міський голова Олег Кіндер сказав своєму заступнику з гуманітарних питань Ігорю Прокопіву підійти до мікрофона і прокоментувати виступ депутатки. У відповідь Галина Стасюк попросила не коментувати, а ставити її запит на голосування. Це обурило мера, який зауважив, що тут не вагон, причому слово «вагон» промовив двічі.

Читайте також: Депутатка-залізничниця попередила Олега Кіндера, що він ніколи не поїде в її вагоні

Як розповів Ігор Прокопів, до квартир, які можна придбати за кошти державного бюджету, є певні вимоги, і одна з них: чи перебувала сім’я на обліку. За його словами, обласна комісія не пропускала міській владі такий документ, тому і не була придбана квартира для сім’ї. Але це те, що стосується державного бюджету. Олег Кіндер додав, що сім’ї Олександра Артемука міською владою виділено дві земельні ділянки, і поставив депутатський запит на голосування.

«Шановні колеги, я дуже просила би вас підтримати запит. Дитина, в якій загинув тато…», – закликала Галина Стасюк.

«Та не спекулюйте! Не позорьтеся! Ви просто спекулюєте на біді людей», – намагався присоромити Олег Кіндер.

«Я не спекулюю. Тут є мама, яку ви вчора обнімали, ходили з нею. Тепер пояснюйте їй. Нехай скаже мама, яка втратила сина і троє внуків є», – доводила депутатка.

Результати приголомшили: запит не набрав більшості голосів.

 




 

Поки депутати голосували, до мікрофону вийшла мама загиблого – Надія Артемук. Говорила вона емоційно, демонструючи документи, листування з різними установами.

 


 

«Третя дитинка ще немає ні ділянки, ні квартири. Нічого немає. І батька не матиме повіки. Дайте їй квартиру!... Дійте по справедливості. Я не хочу особисто для себе, ні для свого чоловіка. Ми не взяли ні ділянок, ні дач – нічого. Ми свої пільги віддаємо своїй внучці маленькій», – пояснювала Надія Романівна.

 

 

Слово взяв депутат Сергій Кошарук, мовляв все ж таки хоче попросити колег розглянути можливості придбання квартири для доньки героя за кошти з місцевого бюджету. На його думку, варто обговорити варіант купівлі житла у будинку для учасників АТО, знаючи здатність Олега Кіндера переконувати будівельників, не треба чекати наступного року, а вже братися до роботи.

Нагадаємо, у травні 2018 року депутати Ковельської міської ради підтримали рішення щодо надання земельної ділянки житлово-будівельному кооперативу «Побратими Ковеля» на вулиці Тараса Боровця, 7 та резервування земельної ділянки для кооперативу «ВійськБуд-Ковель» на Заводській, 12. За цими адресами інвестори мають звести багатоквартирні житлові будинки для учасників АТО.

Читайте також: У Ковелі виділили земельну ділянку для будівництва багатоповерхівки для учасників АТО

Сергій Кошарук озвучив свій депутатський запит: звернутися до міського голови з тим, щоб відшукати можливості придбання квартири для доньки Олександра Артемука. Втім, у сесійні залі знову зчинився ґвалт.

«Прошу підтримати! А хто не голосує? «Батьківщина»! Вчора ходив в обнімку!..» – нагадала меру про вшанування загиблого героя Галина Стасюк.

«Стасюк, ну не поїзд! Поїзд вже пішов. Ну не кричіть», – «парирував» Олег Кіндер.

«Вам до поїзда ще треба рачки», – «розмазувала» депутатка.

«Ну позорище. Тільки кричить і все», – доводив з президії мер.

Звертаючись до Галини Стасюк, депутат Сергій Кошарук зазначив, що навіть хороші питання під час голосування можуть не пройти, коли ось таке відношення один до одного, і закликав до толерантності.

Запит Сергія Кошарука прийняли: 26 депутатів натиснули на кнопку «За». Не голосували лише троє – мер Олег Кіндер, секретар міської ради Віра Федосюк та голова депутатської фракції ВО «Батьківщина» Василь Дудка.

Наприкінці сесії Галина Стасюк передала слово голові громадської організації «Члени родин загиблих в АТО «Віра» Людмилі Данилевич, яка подякувала депутатам за підтримку і особисто Сергію Кошаруку, мовляв треба почати шукати кошти на придбання житла вже цього року.

 

 

«Я вважаю, якщо міська рада захоче, якщо наші можновладці захочуть, вони це зможуть зробити… Якусь компенсацію для цієї сім’ї за рахунок міського бюджету ми можемо зробити. У нас не таке бідне місто, що не може виділити той нещасний мільйон на якусь двокімнатну квартиру для цієї дитини? Зробіть, добру справу! Ви депутати, вам дякую за підтримку сьогодні. Я надіюсь, що це не просто було ваше голосування, аби галочку поставити. Ця сім’я заслуговує пошани не менше, ніж наші прокурори, судді і так далі, кому безплатно виділяються квартири з міського бюджету», – заявила Людмила Данилевич.

Олег Кіндер коротко прокоментував, що квартири з міського бюджету не виділяються.

Читайте також:

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024