Мер Гощі переймав досвід у Франції

25 Травня 2019, 17:39
1296 Джерело: http://hoshcha-rada.gov.ua

За сприянням міжнародного журналу «Ковальська Майстерня» мер Гощі Микола Панчук із робочим візитом відвідав громади Рів-де-Жьї та Сен Мартен ля Плен департаменту Луара центральної частини Франції.

Виїзд відбувся у складі ковалів з художнього металу, які брали  участь в 23 «Святі кування», повідомляють на сайті Гощанської ОТГ.

В рамках зустрічі, мер міста Гощі ознайомився з культурним, історичним та сучасним станом розвитку комун, які у XIX столітті становили найважливіший осередок вугільного басейну Луари, металургійного виробництва та виробництва скла. На зустрічах з мером громади Сен Мартен ля Плен – паном Крістіаном Файолем (Christian Fayolle) та мером міста Рів-де-Жьї паном Жан-Клодом Шарвеном (Jean-Claude Charvin) були представлені французькі міста та громада Гощі, оговорені напрямки бізнесу комун, та можливості подальшої франко-української співпраці.

Аби обмінятися досвідом та залучити французькі інвестиції, Микола Панчук та головний редактор видання «Ковальська Майстерня» Олена Невойса взяли участь у засіданні клубу підприємців міста Рів-де-Жьї. Вони вислухали кожного учасника бізнес-клубу. Окрім того, очільник Гощі представив лідерів бізнесу зі свого селища, перспективи розвитку та взаємної праці. Обговорили питання реконструкції унікального будинку у французькому стилі Шале, розташованого на території гощанської громади, що становить не лише перлину спадщини Рівненщини, але й України в цілому. Олена Невойса представила перший випуск франко/англійського журналу “L’Atelier du forgeron”, що став результатом 15 річної праці із міжнародною спільнотою на ґрунті україномовного видання «Ковальська Майстерня» та наразі дає можливість полегшити спілкування між країнами.

Панно українських майстрів, зроблене на фестивалі «Свято кування», високо оцінила французька громада. В його виконанні брали участь ковалі підприємства БК ковальська майстерня міста Іршава Закарпатської області – Олександр Кормош, Андрій Брич, Віталій Остафійчук та коваль-підприємець Олег Якимчук з міста Чуднів Житомирської області. Окрім того, французька спільнота була вражена художнім рівнем виконання творів з гарячих емалей, представлених майстринею Іриною Пастернак, та унікальними виробами з титану, експонованими на стенді майстром-художником Дмитром Кушніруком з Київщини. 

Окрім плідної робочої програми, українська делегація ознайомилася із багатою архітектурною спадщиною Будапешту в Угорщині, відвідали місто Сен-Етьєн (серце французької метрополії Сен-Етьєн), ознайомилися зі скульптурними композиціями, які прикрашають ландшафт та паркові зони у Сен Мартен ля Плені та відвідати музей ковалів «Ля Мурін». Надзвичайно вражаючою була екскурсія в Ліоні по закінченню фестивалю.

Зворотній візит французької сторони з міста Рів-де-Жьї до Гощі запланований на вересень цього року.

Олена НЕВОЙСА

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024