В «Адреналіні» покажуть фільм про один з найбільших злочинів радянської влади

06 Червня 2019, 11:17
Адреналін Сіті 756
Адреналін Сіті

Впродовж тижня з 6 до 12 червня в «Адреналіні» демонструватимуть документальний фільм «Будинок «Слово».

Стрічку можна переглянути щодня о 17:05, у «Срібній залі». Вартість квитка від 60 грн.

Про фільм:

Сюжет стрічки «Будинок «Слово» про один з найбільших злочинів радянської влади – знищення потужного мистецького руху, що виник у 20-30-х роках у Харкові. У 66 квартирах будинку з назвою «Слово» жили найвідоміші митці української культури – письменники, поети, художники, режисери: Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Павло Тичина, Наталя Ужвій, Володимир Сосюра, Остап Вишня, Олесь Курбас, Михайло Яловий, Іван Багряний, Раїса Троян та інші. Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох наступних років репресували, розстріляли чи «переробили» у співців партії.

Авторами сценарію є Тарас Томенко та поетеса Любов Якимчук. Творці використовували лише документальні матеріали, фотографії та кінозйомку, яку дістали з архівів СБУ, інститутів та університетів, недоступну раніше для звичайного глядача. Але «Будинок «Слово» більше ніж документальний фільм: поєднання тисяч цитат самих письменників та поетів, НКВіСтів, партійних бонзів та тогочасних сексотів, утворили сильний емоційний і мистецький твір.

Світова прем’єра «Будинку Слово» відбулась на 33-му Варшавському кінофестивалі, де стрічка була продемонстрована у конкурсній програмі та претендувала на звання найкращого документального фільму.

У 2018 році документальний фільм «Будинку «Слово» був удостоєний національної премії «Золота Дзиґа», отримавши приз за кращій документальний фільм року.

Фільм створений компанією Fresh Production Group за підтримки Держкіно України.

Читати також: Кінотеатр зсередини: як показують фільми

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024