Про долю Локачинської громади говорили з експертом із децентралізації

08 Червня 2019, 09:04
1077

Нещодавно в малій залі райдержадміністрації відбулася робоча зустріч керівників району, селищного та сільських голів, окремих депутатів районної ради із радником з питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксаною Урбан.

Обговорювали там, здебільшого, долю ще необ’єднаних сільських рад.

Голова райдержадміністрації Віктор Дудечко коротко поінформував про процес змін адміністративного устрою на нашій території. Зокрема, він зауважив, що в районі вже є три ОТГ: Затурцівська, Привітненська та Війницька. На черзі створення останньої – Локачинської. І, аби вона не втратила фінансового ресурсу, який нині передбачений державою на підтримку новоутворених громад, зробити це потрібно якнайшвидше.

«Локачі ще можуть встрибнути в «останній вагон» і протягом наступних п’яти років отримувати інфраструктурну субвенцію на розвиток територій. Процес добровільного об’єднання завершується. Вже у наступному році відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування на новій адміністративній платформі. Тож, по суті, маємо тільки два варіанти розвитку подій: або тихенько чекати поки нас примусово об’єднають згідно з Перспективним планом, або ж ініціювати об’єднання вже і таки отримати обіцяні мільйони від держави», – говорив Віктор Федорович.

Закликала до рішучіших дій потенційних «сільрад-побратимів» й експертка з децентралізації Оксана Урбан. Вона вкотре розповідала про плюси об’єднання, а також основні аспекти, які гальмують цей процес на окремих територіях, зокрема й на Локачинщині.

«Головні переваги децентралізації: можливість керувати грошима, самостійно вирішуючи, на які потреби їх спрямовувати першочергово. Приклад багатьох волинських ОТГ, зокрема і Затурцівської у вашому районі, доводить, що ця реформа дійсно ефективна. Варто розуміти, делегування державою повноважень на місця має на меті змінити не тільки малоефективний територіально-адміністративний устрій і управлінський апарат, а й, насамперед, свідомість громадян, їх підхід до вирішення існуючих проблем», – звернулась до присутніх експертка.

Озвучила пані Урбан і одну із головних причин небажання деяких людей об’єднуватись, це, мовляв, – побоювання, що основна частина зведеного бюджету сільрад осідатиме саме в центрі громади. Насправді ж, зі слів Оксани Анатоліївни, гроші розподілятимуть пропорційно між усіма населеними пунктами, і саме депутати, яким люди довірили ці повноваження, вирішуватимуть, на що їх варто спрямувати.

Депутатка районної ради Світлана Комар, яка занепокоєна ситуацією із «завмерлою» Локачинською громадою, цікавилась, хто повинен ініціювати об’єднання. Оксана Урбан пояснила: це може бути як голова ради, де має знаходитись центральна садиба, так і, скажімо, третина депутатів. З її слів, в центрі потенційної громади слід провести громадські слухання і прийняти позитивне рішення на сесії. Аналогічну процедуру пізніше запровадять і на території сільських рад, які висловили готовність до об’єднання. Доводити ж справу до кінця буде робоча група, створена з-поміж представників населених пунктів майбутньої ОТГ.

Взяв слово для виступу і селищний голова Богдан Іус. Він зауважив, що не проти об’єднання, і вже неодноразово зустрічався з потенційними «союзниками». От тільки в самодостатність Локачинської громади сам не вірить, посилаючись на велике бюджетне навантаження.

«За торішніми підрахунками для належного функціонування нам не вистачало б аж 11 мільйонів гривень, а нині цей показник ще зріс. Це пов’язано з тим, що в райцентрі багато різних установ і організацій, велика мережа освітніх закладів, серед яких – Будинок школяра, дитяча музична школа тощо. Як усе це профінансувати? Адже тут нема заводів, фабрик, інших потужних інвесторів, як от, скажімо, у Луцькому районі. А якщо почнемо скорочувати працівників бюджетної сфери, то, відповідно, і на 20-30 відсотків знизиться й ПДФО – одне з основних джерел наповнення бюджету. Розпочинаючи процес об’єднання, людям на громадських слуханнях варто чесно розповісти про реальну картину, а не тішити когось ілюзіями про світле майбутнє», – підсумував Богдан Євгенович.

Попри усі існуючі підводні камені, до створення останньої на Локачинщині об’єднаної громади закликав й голова районної ради Володимир Мазурок, хоча, на думку досвідченого самоврядника, багато важливих питань в напрямку децентралізації не вирішені на рівні держави, що ускладнює цей процес.

Оксана Урбан, підсумовуючи роботу, просила сільських голів остаточно визначитись з форматом майбутньої об’єднаної громади, пообіцявши посприяти в залученні фахівців до детального розрахунку її спроможності. І вже на наступній зустрічі, яку запланували на середину червня, усе це обговорити конструктивніше.


Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024