Чому постійно змінюється ціна на курячі яйця

15 Червня 2019, 14:49
3662

Зараз курячі яйця можна купити в магазині по 7,5грн за десяток. Така занадто низька ціна багатьох збила з пантелику. Ринок яєць останні роки коливається від однієї крайнощі до іншої: від того, що ціна внутрішньому ринку є вищою за інші країни, до того, що ціна падає нижче межі беззбитковості. Сьогодні те, що ми з вами бачимо, є війною на виживання конкурентів із ринку завдяки демпінгу.

Про це Олексій Дорошенко голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж пише на своїй сторінці у Facebook.

Найбільшем гравцем на ринку курячих яєць є холдинг «Авангард», який належить Олегу Бахматюку. Саме «Авангард» є найбільшим експортером цієї продукції і його доля майже 47% в загальних продажах на кордон. Декілька років тому він хотів, за прикладом багатьох галузей в нашій країні, стати найбільшим гравцем вітчизняного ринку. Але через несприятливі умови, як на міжнародному ринку, так і вітчизняному, йому не вдалося завершити захоплення. Тому ринок виробництва має одного великого гравця, із великими амбіціями, але одноособове рішення щодо ціноутворення він приймати не може. Саме через це в нас останні роки відбуваються постійні гойдалки. Спочатку ціна зростає до свого максимуму, де затримується на місяць-два, а потім падає вниз, іноді нижче собівартості. Це не є нормальним бізнесом, оскільки бізнес хоче стабільності доходів.

У листопаді 2016 року Асоціація постачальників торговельних мереж зверталась до Антимонопольного комітету України щодо зростання ціни на курячі яйця з 14,98 гривень за десяток у вересні, за даними статистики, до 23,16 гривень на кінець жовтня. Зростання вартості відбулось на 54% за місяць. При цьому 23,16 гривень – це була середня вартість яйця вищої, першої та другої категорії. На початку 2018 року Асоціація знову зверталась до АМКУ, оскільки тенденції на світовому та українському ринку були протилежними. А крім того, ми отримали інсайдерську інформацію щодо зустрічі представників найбільших виробників. Антимонопольний орган починав дослідження по кожному факту звернення й ціна на куряче яйце починала падати. Але вона повинна бути економічно обґрунтованою, оскільки демпінг завжди закінчується подальшим суттєвим подорожчанням. Задача при продажу нижче собівартості – вимусити закритися конкурентів і підняти ціни до гори. І от тоді споживач пожалкує, що короткий час мав можливість купувати продукцію задешево.

Багато запитань було пов’язано з пожежею на васильківський фабриці «Овостар», що під Києвом. Тиждень тому там згорів один із пташників. Але за нашими прогнозами, як і зі слів самого виробника, це не вплине на стабільність роботи та ціни. Навіть столиця цього не відчула, оскільки Київщина має найбільше поголів’я курки в країні. Саме в Київській області виробляють 31% яєць від загального обсягу України.

За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж ціна на яйця за місяць, на 1 червня, впала на 9,2%. І така ж саме тенденція збережеться і в червні.

На прикладу ринку курячих яєць бачимо, що присутність Антимонопольного комітету може відігравати позитивну роль у підвищенні конкуренції, яка призводить до ринкової ціни. Але, коли одна компанія, хоче підштовхнути до банкрутства інші – це також повинен розглядити антимонопольний орган, як дії, які призводять до монополізації ринку. А українці, поки будуть насолоджуватися низькою ціною на яйця, поки пани чубляться…

Можливо єдина галузь де не потрібна конкуренція – це друк грошей.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024